START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Hoofdelijke aansprakelijkheid: wat is het?

Hoofdelijke aansprakelijkheid, klinkt alsof dit iets te maken heeft met je hoofd.

Nou, dat is gelukkig niet waar! Hoofdelijke aansprakelijkheid heeft ermee te maken dat jij als persoon financieel verantwoordelijk kan zijn voor hoe het gaat met jouw bedrijf.

Maar wanneer is dit nu het geval? Mr. Chadd legt het in dit artikel allemaal uit!

hoofdelijke aansprakelijkheid

Wat houdt dat in?

Als jij als persoon hoofdelijk aansprakelijk wordt gehouden, dan houdt dit in dat voor de wet jij ook met jouw persoonlijke vermogen aansprakelijk wordt gehouden voor eventuele schulden van het bedrijf.

Het simpelste voorbeeld om hierbij te bedenken is dat wanneer het bedrijf failliet gaat en jij bent hoofdelijk aansprakelijk voor dit bedrijf is dat de schuldeisers dan ook daadwerkelijk jouw huis kunnen verkopen om aan geld te komen om die schulden af te lossen. En denk niet dat ze dat niet zullen doen, bijna alles is op zo’n moment geoorloofd om aan geld te komen.

Type bedrijf

Wanneer je hoofdelijk aansprakelijk bent voor voornamelijk te maken met het type bedrijf waarin je werkt en wat jouw positie binnen dit bedrijf is. Uiteraard ben jij als gewone medewerker niet verantwoordelijk voor de resultaten van het bedrijf.

Het heeft meer te maken met het eigenaarschap van het bedrijf. Er zijn namelijk meerdere rechtsvormen die een bedrijf kan hebben. Wanneer een bedrijf geen rechtspersoonlijkheid heeft (zoals bij een eenmanszaak of een vennootschap onder firma) ben jij als eigenaar hoofdelijk aansprakelijk. Wanneer een bedrijf wel rechtspersoonlijkheid heeft (zoals bij een BV of een NV) ben je niet hoofdelijk aansprakelijk voor schulden. Een bedrijf met rechtspersoonlijkheid opstarten is dan wel weer een stukje moeilijker dan een bedrijf zonder opstarten.

Uitzondering

Nou kan je natuurlijk denken dat dit betekent dat je als eigenaar van een bedrijf met rechtspersoonlijkheid maar kan doen waar je zin in hebt zonder consequenties. Dat is nu ook weer niet het geval.

Er is een grote uitzondering op deze regel, dat is in het geval van wanbeleid. Wanneer er aan te tonen is dat de schulden van een bedrijf het gevolg zijn van duidelijk wanbeleid of veel te grote genomen risico’s door jou dan kan een rechter ervoor kiezen jou alsnog achteraf hoofdelijk aansprakelijk te stellen. Wees dus altijd verantwoordelijk bij het besturen van een bedrijf!

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Welke rechtsvormen kennen wij in Nederland en waarin verschillen zij van elkaar?

Faillissement en surseance van betaling

Omspanningsvermogen

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!