fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Hoofdelijke aansprakelijkheid, klinkt alsof dit iets te maken heeft met je hoofd.

Nou, dat is gelukkig niet waar! Hoofdelijke aansprakelijkheid heeft ermee te maken dat jij als persoon financieel verantwoordelijk kan zijn voor hoe het gaat met jouw bedrijf.

Maar wanneer is dit nu het geval? Mr. Chadd legt het in dit artikel allemaal uit!

hoofdelijke aansprakelijkheid
Wat houdt dat in?
Als jij als persoon hoofdelijk aansprakelijk wordt gehouden, dan houdt dit in dat voor de wet jij ook met jouw persoonlijke vermogen aansprakelijk wordt gehouden voor eventuele schulden van het bedrijf.

Het simpelste voorbeeld om hierbij te bedenken is dat wanneer het bedrijf failliet gaat en jij bent hoofdelijk aansprakelijk voor dit bedrijf is dat de schuldeisers dan ook daadwerkelijk jouw huis kunnen verkopen om aan geld te komen om die schulden af te lossen. En denk niet dat ze dat niet zullen doen, bijna alles is op zo’n moment geoorloofd om aan geld te komen.

Type bedrijf
Wanneer je hoofdelijk aansprakelijk bent voor voornamelijk te maken met het type bedrijf waarin je werkt en wat jouw positie binnen dit bedrijf is. Uiteraard ben jij als gewone medewerker niet verantwoordelijk voor de resultaten van het bedrijf.

Het heeft meer te maken met het eigenaarschap van het bedrijf. Er zijn namelijk meerdere rechtsvormen die een bedrijf kan hebben, meer daarover lees je hier. Wanneer een bedrijf geen rechtspersoonlijkheid heeft (zoals bij een eenmanszaak of een vennootschap onder firma) ben jij als eigenaar hoofdelijk aansprakelijk. Wanneer een bedrijf wel rechtspersoonlijkheid heeft (zoals bij een BV of een NV) ben je niet hoofdelijk aansprakelijk voor schulden. Een bedrijf met rechtspersoonlijkheid opstarten is dan wel weer een stukje moeilijker dan een bedrijf zonder opstarten.

Uitzondering
Nou kan je natuurlijk denken dat dit betekent dat je als eigenaar van een bedrijf met rechtspersoonlijkheid maar kan doen waar je zin in hebt zonder consequenties. Dat is nu ook weer niet het geval.

Er is een grote uitzondering op deze regel, dat is in het geval van wanbeleid. Wanneer er aan te tonen is dat de schulden van een bedrijf het gevolg zijn van duidelijk wanbeleid of veel te grote genomen risico’s door jou dan kan een rechter ervoor kiezen jou alsnog achteraf hoofdelijk aansprakelijk te stellen. Wees dus altijd verantwoordelijk bij het besturen van een bedrijf!


Jim

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jim.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp