START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Omspanningsvermogen

Met het omspanningsvermogen van een manager bekijken we aan hoeveel mensen tegelijk deze manager leiding kan geven.

Maar wat zegt zo’n getal nu eigenlijk, kunnen we managers hierop afrekenen en hoe wordt het gebruikt? Mr. Chadd laat het je allemaal zien!

omspanningsvermogen

Definitie

Als we een goede definitie van het omspanningsvermogen moeten geven dan zou dat zijn: het aantal ondergeschikten aan wie een manager in totaal effectief kan leidinggeven. Let er dus op dat het woordje effectief hier erg belangrijk is. Je kan iemand wel de baas maken over een groep van 50 mensen, maar dat betekent niet dat deze persoon hen op een effectieve manier kan managen.

Wat heeft invloed hierop?

Het omspanningsvermogen van een manager hangt voornamelijk af van een paar verschillende dingen:

  • Taken

De taken van de manager wegen natuurlijk mee. In hoeverre moet een manager betrokken zijn bij de uitvoering hiervan of is het genoeg om een paar keer per week de vorderingen samen te bespreken? Wanneer de taken simpeler van aard zijn is het omspanningsvermogen over het algemeen hoger.

  • Kwaliteiten manager

Natuurlijk ligt het er ook aan hoe goed de manager zelf is. Wanneer je als manager je tijd niet effectief besteedt of je het niet voor elkaar krijgt om je mensen te motiveren voor je te willen werken zal je minder mensen tegelijk kunnen managen.

  • Kwaliteiten medewerkers

Hoewel het natuurlijk makkelijk is om een manager af te rekenen op slechte prestaties (denk maar eens aan een voetbaltrainer) kan een van de redenen waarom iets niet (goed) werkt ook aan de kwaliteiten van de medewerkers liggen. Als jouw medewerkers zo ervaren en goed zijn dat ze nauwelijks begeleiding nodig hebben gaat het omspanningsvermogen van de manager omhoog, ook al heeft hij hier zelf misschien wel niks mee te maken. Het omspanningsvermogen is dus niet een soort beoordeling van de manager.

Zo werkt de app

Het omspanningsvermogen vergroten

Om efficiënter te werken kan het goed zijn om te proberen het omspanningsvermogen van managers te vergroten. Dat kan je op verschillende manieren doen. Dit varieert van het aanpassen van de taken waardoor deze op een makkelijkere manier uit te voeren (en dus te managen) zijn. Een hele andere aanpak zou kunnen zijn om meer van je eigen taken te delegeren (aan bijvoorbeeld een assistent-manager of ervaren medewerkers) zodat je meer tijd overhoudt voor andere zaken.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Hierarchische en functionele relaties: wat is het verschil?

Welke rechtsvormen kennen wij in Nederland en waarin verschillen zij van elkaar?

Marketingbeleid

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!