Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Omspanningsvermogen

Met het omspanningsvermogen van een manager bekijken we aan hoeveel mensen tegelijk deze manager leiding kan geven.

Maar wat zegt zo’n getal nu eigenlijk, kunnen we managers hierop afrekenen en hoe wordt het gebruikt? Mr. Chadd laat het je allemaal zien!

omspanningsvermogen

Definitie

Als we een goede definitie van het omspanningsvermogen moeten geven dan zou dat zijn: het aantal ondergeschikten aan wie een manager in totaal effectief kan leidinggeven. Let er dus op dat het woordje effectief hier erg belangrijk is. Je kan iemand wel de baas maken over een groep van 50 mensen, maar dat betekent niet dat deze persoon hen op een effectieve manier kan managen.

Wat heeft invloed hierop?

Het omspanningsvermogen van een manager hangt voornamelijk af van een paar verschillende dingen:

  • Taken

De taken van de manager wegen natuurlijk mee. In hoeverre moet een manager betrokken zijn bij de uitvoering hiervan of is het genoeg om een paar keer per week de vorderingen samen te bespreken? Wanneer de taken simpeler van aard zijn is het omspanningsvermogen over het algemeen hoger.

  • Kwaliteiten manager

Natuurlijk ligt het er ook aan hoe goed de manager zelf is. Wanneer je als manager je tijd niet effectief besteedt of je het niet voor elkaar krijgt om je mensen te motiveren voor je te willen werken zal je minder mensen tegelijk kunnen managen.

  • Kwaliteiten medewerkers

Hoewel het natuurlijk makkelijk is om een manager af te rekenen op slechte prestaties (denk maar eens aan een voetbaltrainer) kan een van de redenen waarom iets niet (goed) werkt ook aan de kwaliteiten van de medewerkers liggen. Als jouw medewerkers zo ervaren en goed zijn dat ze nauwelijks begeleiding nodig hebben gaat het omspanningsvermogen van de manager omhoog, ook al heeft hij hier zelf misschien wel niks mee te maken. Het omspanningsvermogen is dus niet een soort beoordeling van de manager.

Zo werkt de app

Het omspanningsvermogen vergroten

Om efficiënter te werken kan het goed zijn om te proberen het omspanningsvermogen van managers te vergroten. Dat kan je op verschillende manieren doen. Dit varieert van het aanpassen van de taken waardoor deze op een makkelijkere manier uit te voeren (en dus te managen) zijn. Een hele andere aanpak zou kunnen zijn om meer van je eigen taken te delegeren (aan bijvoorbeeld een assistent-manager of ervaren medewerkers) zodat je meer tijd overhoudt voor andere zaken.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Hierarchische en functionele relaties: wat is het verschil?

Welke rechtsvormen kennen wij in Nederland en waarin verschillen zij van elkaar?

Marketingbeleid

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}