fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

In de meeste bedrijven zijn de taakomschrijvingen van de werknemers duidelijk.

Wel zijn er verschillende relaties die collega’s met elkaar kunnen hebben. Mr. Chadd behandelt er in dit artikel twee: de hierarchische en functionele relatie. Lees snel verder!

Hierarchische en functionele relaties: wat is het verschil?
Hierarchische relatie
Een hierarchische relatie is een relatie tussen een werknemer en zijn meerdere (degene die boven hem/haar staat). Dit zien we vaak in formele bedrijven waar sprake is van een verticale hierarchische structuur. In andere woorden, de lagere niveau’s van het bedrijf (zoals de arbeiders in een fabriek) zijn onderhevig aan hogere niveau’s (de bazen). De werknemer moet dus direct aan een leidinggevende verantwoording afleggen.


Functionele relatie
Een functionele relatie ontstaat wanneer iemand, buiten het feit dat deze hierarchisch misschien boven diegene staat, opdrachten mag geven aan een ondergeschikte. Het gaat hier dus niet om de hierarchie, maar om het feit dat sommige zaken in het kennis- of vakgebied van iemand liggen.

Zo werkt de app

Is het verschil duidelijk? Test jezelf met deze oefenvraag!
Jan werkt als marketing manager en is de baas van de gehele marketingafdeling van een bedrijf. Omdat hij hoger staat dan de werknemers op de marketingafdeling, legt hij deze mensen taken op. Van welke soort relatie is dit een voorbeeld?

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeroen.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp