START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Het bedrijfsresultaat: hoe bereken je dit?

Hoe leuk je het ook vindt om een bedrijf te runnen, uiteindelijk is het voor een onderneming van cruciaal belang om winst te maken.

Deze winst bereken je door te kijken naar het verschil tussen de netto omzet en alle kosten die je als bedrijf maakt. Deze winst noem je ook wel het bedrijfsresultaat.

Maar welke stappen moet je allemaal precies volgen om het bedrijfsresultaat te berekenen? Mr. Chadd legt het voor je uit!

bedrijfsresultaat

Er zijn vele namen voor het bedrijfsresultaat. Sommigen noemen het de bedrijfswinst, terwijl het ook vaak ondernemingswinst of exploitatiewinst genoemd wordt. Om het bedrijfsresultaat te berekenen zijn er twee tussenstappen die je moet volgen. Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar de netto omzet.

De netto omzet is het verschil tussen je bruto omzet en de productiekosten. Stel je voor dat je een bedrijf hebt die mooie houten tafels verkoopt. Deze tafels verkoop je altijd voor 100 euro per stuk en gemiddeld verkoop je er 500 per jaar. De bruto omzet bereken je vervolgens door de afzet (500 stuks) x de prijs (100 euro) te doen:

Bruto omzet: 100 x 500 = 5000 euro

Om deze tafels te maken heb je natuurlijk ook kosten die je maakt. Stel je voor dat dit 3000 euro kost. Om de netto omzet te berekenen, bereken je het verschil tussen de bruto omzet en de productiekosten:

Netto omzet: 5000 – 3000 = 2000 euro

Zo werkt de app

Tot slot maakt het bedrijf ook nog overige kosten, zoals energiekosten en personeelskosten. Deze kosten vallen allemaal onder de bedrijfskosten. Om uiteindelijk het bedrijfsresultaat te berekenen kijken we naar het verschil tussen de netto omzet en de bedrijfskosten:

Bedrijfsresultaat: Netto omzet – Bedrijfskosten

In dit geval is dit dus het verschil tussen de de netto omzet van 2000 euro en de bedrijfskosten. Als de bedrijfskosten 1500 euro zijn, is het uiteindelijke bedrijfsresultaat dus 2000-1500 = 500 euro.

Belangrijk om te weten is dat de belastingen niet worden meegenomen in het bedrijfsresultaat. Het bedrijfsresultaat nadat je ook de belastingen hebt betaald wordt ook wel de nettowinst van je bedrijf genoemd.

Oefenvraag: Maakt het voor de berekening van het bedrijfsresultaat uit of het bedrijf zijn producten zelf maakt of het koopt van leveranciers?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Efficiency en prijsverschillen

Wat is een liquiditeitsbegroting?

Periodetoerekeningsstelsel vs. kasstelsel

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!