Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Het bedrijfsresultaat: hoe bereken je dit?

Hoe leuk je het ook vindt om een bedrijf te runnen, uiteindelijk is het voor een onderneming van cruciaal belang om winst te maken.

Deze winst bereken je door te kijken naar het verschil tussen de netto omzet en alle kosten die je als bedrijf maakt. Deze winst noem je ook wel het bedrijfsresultaat.

Maar welke stappen moet je allemaal precies volgen om het bedrijfsresultaat te berekenen? Mr. Chadd legt het voor je uit!

bedrijfsresultaat

Er zijn vele namen voor het bedrijfsresultaat. Sommigen noemen het de bedrijfswinst, terwijl het ook vaak ondernemingswinst of exploitatiewinst genoemd wordt. Om het bedrijfsresultaat te berekenen zijn er twee tussenstappen die je moet volgen. Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar de netto omzet.

De netto omzet is het verschil tussen je bruto omzet en de productiekosten. Stel je voor dat je een bedrijf hebt die mooie houten tafels verkoopt. Deze tafels verkoop je altijd voor 100 euro per stuk en gemiddeld verkoop je er 500 per jaar. De bruto omzet bereken je vervolgens door de afzet (500 stuks) x de prijs (100 euro) te doen:

Bruto omzet: 100 x 500 = 5000 euro

Om deze tafels te maken heb je natuurlijk ook kosten die je maakt. Stel je voor dat dit 3000 euro kost. Om de netto omzet te berekenen, bereken je het verschil tussen de bruto omzet en de productiekosten:

Netto omzet: 5000 – 3000 = 2000 euro

Zo werkt de app

Tot slot maakt het bedrijf ook nog overige kosten, zoals energiekosten en personeelskosten. Deze kosten vallen allemaal onder de bedrijfskosten. Om uiteindelijk het bedrijfsresultaat te berekenen kijken we naar het verschil tussen de netto omzet en de bedrijfskosten:

Bedrijfsresultaat: Netto omzet – Bedrijfskosten

In dit geval is dit dus het verschil tussen de de netto omzet van 2000 euro en de bedrijfskosten. Als de bedrijfskosten 1500 euro zijn, is het uiteindelijke bedrijfsresultaat dus 2000-1500 = 500 euro.

Belangrijk om te weten is dat de belastingen niet worden meegenomen in het bedrijfsresultaat. Het bedrijfsresultaat nadat je ook de belastingen hebt betaald wordt ook wel de nettowinst van je bedrijf genoemd.

Oefenvraag: Maakt het voor de berekening van het bedrijfsresultaat uit of het bedrijf zijn producten zelf maakt of het koopt van leveranciers?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Efficiency en prijsverschillen

Wat is een liquiditeitsbegroting?

Periodetoerekeningsstelsel vs. kasstelsel

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}