fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Het periodetoerekeningsstelsel, een leuk galgjewoord in ieder geval!

Toch is het binnen de M&O ook zeker niet onbelangrijk en in dit artikel lees je waarom!

Periodetoerekeningsstelsel vs. kasstelsel
Periodetoerekeningsstelsel
Het periodetoerekeningsstelsel is een manier waarop je jouw administratie kan doen als bedrijf. Je kijkt bij dit stelsel naar geldstromen en met name wanneer deze plaatsvinden.

Hierbij maken we onderscheid tussen het moment of de periode waarop de geldstromen betrekking hebben. Dat wil bijvoorbeeld zeggen dat je de omzet niet pas registreert als je het geld ontvangt, maar al op het moment dat je bijvoorbeeld je artikelen verkoopt.

Bij het periodetoerekeningsstelsel maak je onderscheid tussen aan de ene kant baten en lasten en aan de andere kant opbrengsten en kosten. Wat daartussen het verschil is lees je in het artikel: baten en lasten vs opbrengsten en kosten.

Kasstelsel
Bij het kasstelsel kijk je eigenlijk ietsje simpeler naar je geldstromen. Je registreert nu namelijk je geld op het moment dat het daadwerkelijk in of uit je kas gaat. Verkoop je artikelen die over twee maanden pas worden afgerekend? Dan noteer je de geldstroom pas in je administratie op het moment dat de rekening ook daadwerkelijk betaald is. Je krijgt door deze manier dus minder inzicht over wanneer welke geldstromen zijn veroorzaakt. Je kijkt letterlijk naar wat er je kas in en uitgaat en dat is ook de reden waarom het ‘kasstelsel’ zo genoemd wordt.

Zo werkt de app

Wat is nu beter?
Wat nou de beste manier is van administratie doen, daar is geen antwoord op. Maar wat je wel duidelijk kunt zien is dat je bij het periodetoerekeningsstelsel meer werk hebt, maar daardoor wel meer inzicht. Gaat het wat minder goed met jouw bedrijf? Dan kun je met het periodetoerekeningsstelsel gemakkelijker en een duidelijker overzicht maken van de bedrijfsvoering. Het kasstelsel heeft natuurlijk ook zo zijn voordelen: het kost veel minder tijd, waardoor je tijd overhoudt voor andere belangrijke zaken!

Test jezelf!
Hans is eigenaar van een bedrijf in meubilair. Hij verkoopt vandaag drie stoelen en spreekt met de klanten af dat het geld hiervoor over twee maanden betaalt zal worden. Direct als de klanten weg zijn voegt hij de waarde van de artikelen toe aan zijn gemaakte omzet van de dag. Gebruikt Hans het periodetoerekeningsstelsel of het kasstelsel?


Myrthe

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Myrthe.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp