Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Periodetoerekeningsstelsel vs. kasstelsel

Het periodetoerekeningsstelsel, een leuk galgjewoord in ieder geval!

Toch is het binnen de M&O ook zeker niet onbelangrijk en in dit artikel lees je waarom!

Periodetoerekeningsstelsel vs. kasstelsel

Periodetoerekeningsstelsel

Het periodetoerekeningsstelsel is een manier waarop je jouw administratie kan doen als bedrijf. Je kijkt bij dit stelsel naar geldstromen en met name wanneer deze plaatsvinden.

Hierbij maken we onderscheid tussen het moment of de periode waarop de geldstromen betrekking hebben. Dat wil bijvoorbeeld zeggen dat je de omzet niet pas registreert als je het geld ontvangt, maar al op het moment dat je bijvoorbeeld je artikelen verkoopt.

Bij het periodetoerekeningsstelsel maak je onderscheid tussen aan de ene kant baten en lasten en aan de andere kant opbrengsten en kosten. Wat daartussen het verschil is lees je in het artikel: baten en lasten vs opbrengsten en kosten .

Kasstelsel

Bij het kasstelsel kijk je eigenlijk ietsje simpeler naar je geldstromen. Je registreert nu namelijk je geld op het moment dat het daadwerkelijk in of uit je kas gaat. Verkoop je artikelen die over twee maanden pas worden afgerekend? Dan noteer je de geldstroom pas in je administratie op het moment dat de rekening ook daadwerkelijk betaald is. Je krijgt door deze manier dus minder inzicht over wanneer welke geldstromen zijn veroorzaakt. Je kijkt letterlijk naar wat er je kas in en uitgaat en dat is ook de reden waarom het ‘kasstelsel’ zo genoemd wordt.

Zo werkt de app

Wat is nu beter?

Wat nou de beste manier is van administratie doen, daar is geen antwoord op. Maar wat je wel duidelijk kunt zien is dat je bij het periodetoerekeningsstelsel meer werk hebt, maar daardoor wel meer inzicht. Gaat het wat minder goed met jouw bedrijf? Dan kun je met het periodetoerekeningsstelsel gemakkelijker en een duidelijker overzicht maken van de bedrijfsvoering. Het kasstelsel heeft natuurlijk ook zo zijn voordelen: het kost veel minder tijd, waardoor je tijd overhoudt voor andere belangrijke zaken!

Test jezelf!

Hans is eigenaar van een bedrijf in meubilair. Hij verkoopt vandaag drie stoelen en spreekt met de klanten af dat het geld hiervoor over twee maanden betaalt zal worden. Direct als de klanten weg zijn voegt hij de waarde van de artikelen toe aan zijn gemaakte omzet van de dag. Gebruikt Hans het periodetoerekeningsstelsel of het kasstelsel?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Kosten/opbrengsten vs. Uitgaven/inkomsten: wat is het verschil?

Het bedrijfsresultaat: hoe bereken je dit?

Liquiditeitsratio’s: welke zijn er en hoe bereken ik ze?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}