START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Periodetoerekeningsstelsel vs. kasstelsel

Het periodetoerekeningsstelsel, een leuk galgjewoord in ieder geval!

Toch is het binnen de M&O ook zeker niet onbelangrijk en in dit artikel lees je waarom!

Periodetoerekeningsstelsel vs. kasstelsel

Periodetoerekeningsstelsel

Het periodetoerekeningsstelsel is een manier waarop je jouw administratie kan doen als bedrijf. Je kijkt bij dit stelsel naar geldstromen en met name wanneer deze plaatsvinden.

Hierbij maken we onderscheid tussen het moment of de periode waarop de geldstromen betrekking hebben. Dat wil bijvoorbeeld zeggen dat je de omzet niet pas registreert als je het geld ontvangt, maar al op het moment dat je bijvoorbeeld je artikelen verkoopt.

Bij het periodetoerekeningsstelsel maak je onderscheid tussen aan de ene kant baten en lasten en aan de andere kant opbrengsten en kosten. Wat daartussen het verschil is lees je in het artikel: baten en lasten vs opbrengsten en kosten .

Kasstelsel

Bij het kasstelsel kijk je eigenlijk ietsje simpeler naar je geldstromen. Je registreert nu namelijk je geld op het moment dat het daadwerkelijk in of uit je kas gaat. Verkoop je artikelen die over twee maanden pas worden afgerekend? Dan noteer je de geldstroom pas in je administratie op het moment dat de rekening ook daadwerkelijk betaald is. Je krijgt door deze manier dus minder inzicht over wanneer welke geldstromen zijn veroorzaakt. Je kijkt letterlijk naar wat er je kas in en uitgaat en dat is ook de reden waarom het ‘kasstelsel’ zo genoemd wordt.

Zo werkt de app

Wat is nu beter?

Wat nou de beste manier is van administratie doen, daar is geen antwoord op. Maar wat je wel duidelijk kunt zien is dat je bij het periodetoerekeningsstelsel meer werk hebt, maar daardoor wel meer inzicht. Gaat het wat minder goed met jouw bedrijf? Dan kun je met het periodetoerekeningsstelsel gemakkelijker en een duidelijker overzicht maken van de bedrijfsvoering. Het kasstelsel heeft natuurlijk ook zo zijn voordelen: het kost veel minder tijd, waardoor je tijd overhoudt voor andere belangrijke zaken!

Test jezelf!

Hans is eigenaar van een bedrijf in meubilair. Hij verkoopt vandaag drie stoelen en spreekt met de klanten af dat het geld hiervoor over twee maanden betaalt zal worden. Direct als de klanten weg zijn voegt hij de waarde van de artikelen toe aan zijn gemaakte omzet van de dag. Gebruikt Hans het periodetoerekeningsstelsel of het kasstelsel?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Kosten/opbrengsten vs. Uitgaven/inkomsten: wat is het verschil?

Het bedrijfsresultaat: hoe bereken je dit?

Liquiditeitsratio’s: welke zijn er en hoe bereken ik ze?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!