START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Herwaarderingsreserve: hoe zit dat ook alweer?

Het kan zo zijn dat bijvoorbeeld een gebouw opeens meer of minder waard wordt, het wordt dan geherwaardeerd.

Maar waarom zo’n reserve opnemen op de balans? Mr. Chadd zocht het voor je uit!

herwaardingsreserve

Het is heel goed mogelijk dat activa in de loop van tijd van waarde veranderen. Activa worden dan geherwaardeerd. Om deze verschillen op te vangen, is elke onderneming verplicht om een herwaarderingsreserve op te nemen op de balans. Deze herwaarderingsreserve staat aan de credit-kant (rechterkant) van de balans.

Het is een onderdeel van de wettelijke reserve. Wanneer er een herwaardering van activa boven de aanschafprijs plaatsvindt, dan ontstaat deze reserve. Bij een waardedaling die onder de aanschafprijs komt, halen we het eerst van de herwaarderingsreserve af en de rest komt ten laste van de winst-en-verliesrekening.

Voorbeeld

Dit kan misschien nog een beetje vaag klinken. Laten we daarom het eens stap voor stap doorlopen met dit voorbeeld.

Stel, een bedrijf krijgt te horen dat de waarde van de aanschafprijs van het gebouw is gedaald tot €1.500.000. Door middel van herwaardering moet de juiste boekwaarde op de balans zichtbaar blijven. De volgende rekeningen zijn gegeven:

*Gebouwen €2.000.000

Afschrijvingen gebouw €1.000.000

Herwaarderingsreserve €600.000*

We rekenen dan eerst uit met welk percentage de aanschafprijs van het gebouw verandert. Dit is: (1.500.000 – 2.000.000) / 2.000.000 x 100 = -25%. De boekwaarde van het gebouw is nu nog (na afschrijvingen): 2.000.000 – 1.000.000 = 1.000.000.

Zo werkt de app

Het percentage wat we al hebben berekend neem je dan van de boekwaarde: 0,25 x 1.000.000 = 250.000. Dit is het bedrag waarmee de herwaarderingsreserve daalt. De herwaarderingsreserve wordt dan dus: 600.000 – 250.000 = €350.000.

En nu jij! Oefen eens met de herwaarderingsreserve!

Een bedrijf is gevestigd in een monumentaal pand. Vanwege de historische betekenis van het pand krijgen ze te horen dat de aanschaffingsprijs van het gebouw is gestegen tot €5.000.000. Gegeven zijn de volgende rekeningen:

Gebouwen €3.500.000

Afschrijvingen €1.500.000

Herwaarderingsreserve €1.000.000

Met welk bedrag verandert de herwaarderingsreserve?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Hoe bereken je de boekwaarde van activa?

Wat is een balansrekening en hoe stel ik deze op?

Wat is een liquiditeitsbegroting?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!