START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Dividend berekenen

Dividend berekenen, feest! Wie wil er nou geen geld verdienen?

In dit artikel ga je er achter komen wat nou belangrijk is, welke dingen handig zijn om in je achterhoofd te houden en je leest nog meer handige tips, zodat jij straks meester in dividend berekenen wordt!

Dividend berekenen

Dividend is een onderdeel van winstverdeling. Als jij aandelen hebt in een bedrijf (dit zijn een soort mini eigendomsbewijzen), dan heb jij recht op een deel van de winst, je bent immers ook gedeeltelijk eigenaar. Hoe meer aandelen jij hebt, hoe meer winst je zult ontvangen. Deze krijg jij in de vorm van dividend. Er zijn twee verschillende soorten dividend: cashdividend en stockdividend.

Cash & stock

Stockdividend betekent eigenlijk dat je de winst krijgt uitgedeeld in de vorm van nieuwe aandelen. Zo kan je later dus meer inspraak krijgen of meer cashdividend ontvangen.

Meestal krijg je niet alleen stockdividend, maar ook cashdividend. Cashdividend verraadt zichzelf misschien al wel een beetje: dit is dividend in de vorm van geld, cash dus. Cashdividend kent nog wel een addertje onder het gras: hier moet je dus goed mee opletten! Er is namelijk een verschil tussen bruto cashdividend en netto cashdividend.

Wat het verschil tussen beide is vraag je? Dividendbelasting! Het bruto cash dividend is namelijk puur het geld wat je vanuit de onderneming uitgekeerd krijgt, maar de belastingdienst wil hier graag een deel van ontvangen. Meestal is dit ongeveer 15%. Als aandeelhouder ontvang je altijd zelf het dividend waar al dividendbelasting over betaald is. Dit doet namelijk het bedrijf al voor je.

Zo werkt de app

Let op! Je betaalt over zowel de cash als de stockdividend dividendbelasting. Dit wordt in zijn geheel van het cashdividend afgehaald, er is dus geen bruto of netto stockdividend.

Hoe bereken je dividend nou precies?

Er zijn twee verschillende manieren in jouw opgaven hoe je kan komen tot het uit te keren (vanuit een bedrijf) of te ontvangen (vanuit de aandeelhouder gezien) dividend.

  1. Met dividendpercentage gegeven

Vaak krijg je een percentage dat aangeeft hoeveel procent dividenduitkering de aandeelhouders zullen ontvangen. Dit percentage kun je vermenigvuldigen met het geplaatst aandelenkapitaal en zo zul je dan op het totaal uit te keren dividend komen. 2. Dividend per aandeel is gegeven

Ook kan het zo zijn dat je weet hoeveel cent er per aandeel wordt uitgekeerd. Je kunt dan de hoeveelheid aandelen vermenigvuldigen met dit bedrag. Je berekent de hoeveelheid aandelen door het geplaatst aandelenkapitaal te delen door de nominale waarde van één aandeel. Dan weet je óók hoeveel dividend je moet uitkeren.

Voorbeeldopgave

Een bedrijf heeft een geplaatst aandelenkapitaal van €10.000 euro, met een nominale waarde van 10 euro per aandeel. Het dividendpercentage is 5% en er wordt 50% stock- en 50% cashdividend uitgekeerd. Hoe hoog is de dividenduitkering?

Uitwerking

Er zal in totaal 0,05 x €10.000 = €500 dividend uitgekeerd worden. Daarvan is €250 euro stock en €250 cash. Natuurlijk is de belastingdienst ook geïnteresseerd in een deel en daar komt de dividendbelasting om de hoek. Dat bereken je op de volgende manier:

Dividendbelasting is 15%, dus 0,15 x 500 = €75. De dividendbelasting gaat altijd van het cashdividend af, daarom is ons netto cashdividend 250 – 75 = €175.

Deze 175 euro wordt verdeeld over de aandeelhouders. Naast het cashdividend blijven er nog 250 / 10 = 25 aandelen die nog uitgedeeld moeten worden. Dit is namelijk het bedrag aan stockdividend gedeeld door de nominale waarde.

Dividend en tantièmes

Mocht je nou een keer bij opgaven over het berekenen van dividend iets lezen over het uitkeren van tantièmes, geen paniek. Je weet vanaf nu wat het is. Tantièmes zijn namelijk winstuitkeringen aan personeel. Dus naast dividend, krijgen medewerkers ook vaak een kleine beloning, een soort 13e maand aan loon. Dit soort berekeningen gaan op een vergelijkbare manier aan het bereken van dividend.

Blijft M&O een lastig vak voor jou? Misschien dat bijles dan wat voor jou is!

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

De emissiekoers van aandelen: wat is het en hoe bereken ik het?

De aandelenbeurs

Prioriteitsaandelen

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!