fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Dividend berekenen, feest! Wie wil er nou geen geld verdienen?

In dit artikel ga je er achter komen wat nou belangrijk is, welke dingen handig zijn om in je achterhoofd te houden en je leest nog meer handige tips, zodat jij straks meester in dividend berekenen wordt!

Dividend berekenen
Dividend is een onderdeel van winstverdeling. Als jij aandelen hebt in een bedrijf (dit zijn een soort mini eigendomsbewijzen), dan heb jij recht op een deel van de winst, je bent immers ook gedeeltelijk eigenaar. Hoe meer aandelen jij hebt, hoe meer winst je zult ontvangen. Deze krijg jij in de vorm van dividend. Er zijn twee verschillende soorten dividend: cashdividend en stockdividend.


Cash & stock
Stockdividend betekent eigenlijk dat je de winst krijgt uitgedeeld in de vorm van nieuwe aandelen. Zo kan je later dus meer inspraak krijgen of meer cashdividend ontvangen.

Meestal krijg je niet alleen stockdividend, maar ook cashdividend. Cashdividend verraadt zichzelf misschien al wel een beetje: dit is dividend in de vorm van geld, cash dus. Cashdividend kent nog wel een addertje onder het gras: hier moet je dus goed mee opletten! Er is namelijk een verschil tussen bruto cashdividend en netto cashdividend.

Wat het verschil tussen beide is vraag je? Dividendbelasting! Het bruto cash dividend is namelijk puur het geld wat je vanuit de onderneming uitgekeerd krijgt, maar de belastingdienst wil hier graag een deel van ontvangen. Meestal is dit ongeveer 15%. Als aandeelhouder ontvang je altijd zelf het dividend waar al dividendbelasting over betaald is. Dit doet namelijk het bedrijf al voor je.

Zo werkt de app

Let op! Je betaalt over zowel de cash als de stockdividend dividendbelasting. Dit wordt in zijn geheel van het cashdividend afgehaald, er is dus geen bruto of netto stockdividend.

Hoe bereken je dividend nou precies?
Er zijn twee verschillende manieren in jouw opgaven hoe je kan komen tot het uit te keren (vanuit een bedrijf) of te ontvangen (vanuit de aandeelhouder gezien) dividend.

  1. Met dividendpercentage gegeven
    Vaak krijg je een percentage dat aangeeft hoeveel procent dividenduitkering de aandeelhouders zullen ontvangen. Dit percentage kun je vermenigvuldigen met het geplaatst aandelenkapitaal en zo zul je dan op het totaal uit te keren dividend komen.
  2. Dividend per aandeel is gegeven
    Ook kan het zo zijn dat je weet hoeveel cent er per aandeel wordt uitgekeerd. Je kunt dan de hoeveelheid aandelen vermenigvuldigen met dit bedrag. Je berekent de hoeveelheid aandelen door het geplaatst aandelenkapitaal te delen door de nominale waarde van één aandeel. Dan weet je óók hoeveel dividend je moet uitkeren.

Voorbeeldopgave
Een bedrijf heeft een geplaatst aandelenkapitaal van €10.000 euro, met een nominale waarde van 10 euro per aandeel. Het dividendpercentage is 5% en er wordt 50% stock- en 50% cashdividend uitgekeerd. Hoe hoog is de dividenduitkering?

Uitwerking
Er zal in totaal 0,05 x €10.000 = €500 dividend uitgekeerd worden. Daarvan is €250 euro stock en €250 cash. Natuurlijk is de belastingdienst ook geïnteresseerd in een deel en daar komt de dividendbelasting om de hoek. Dat bereken je op de volgende manier:

Dividendbelasting is 15%, dus 0,15 x 500 = €75. De dividendbelasting gaat altijd van het cashdividend af, daarom is ons netto cashdividend 250 – 75 = €175.

Deze 175 euro wordt verdeeld over de aandeelhouders. Naast het cashdividend blijven er nog 250 / 10 = 25 aandelen die nog uitgedeeld moeten worden. Dit is namelijk het bedrag aan stockdividend gedeeld door de nominale waarde.

Dividend en tantièmes
Mocht je nou een keer bij opgaven over het berekenen van dividend iets lezen over het uitkeren van tantièmes, geen paniek. Je weet vanaf nu wat het is. Tantièmes zijn namelijk winstuitkeringen aan personeel. Dus naast dividend, krijgen medewerkers ook vaak een kleine beloning, een soort 13e maand aan loon. Dit soort berekeningen gaan op een vergelijkbare manier aan het bereken van dividend.

Blijft M&O een lastig vak voor jou? Misschien dat bijles dan wat voor jou is!

Myrthe


Deze uitleg is geschreven door Myrthe.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp