Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Prioriteitsaandelen

Prioriteitsaandelen, het klinkt wel erg belangrijk. En dat is het eigenlijk ook!

Maar wat heb je er nou precies aan? Mr. Chadd legt het voor je uit!

prioriteitsaandelen

Zeggenschap

Prioriteitsaandelen worden ook wel ‘gouden aandelen’ genoemd. Deze naam hebben ze gekregen omdat een prioriteitsaandeel eigenlijk een gewoon aandeel is, maar de bezitter van dit aandeel krijgt wel veel zeggenschap toebedeeld. Deze zeggenschap kan op verschillende manieren tot uiting komen. Voorbeelden zijn het doen van een bindende voordracht voor een bestuurder of lid van de Raad van Commissarissen en het hebben van een vetorecht bij sommige beslissingen.

Bescherming tegen een vijandige overname

De extra zeggenschap dat een prioriteitsaandeel met zich meebrengt werkt ook als zogenaamd beschermingsmechanisme tegen een vijandige overname.

Iemand die een bedrijf wil overnemen moet namelijk ook de prioriteitsaandelen in zijn of haar bezit hebben voordat er kan worden beslist over de zaken waar de prioriteitsaandelen een extra recht hebben. Een potentiële overnemer zal zich daarom wel twee keer bedenken voordat hij een bod uitbrengt.

Zo werkt de app

Verschil met preferente aandelen

Preferente aandelen en prioriteitsaandelen worden nog wel eens door elkaar gehaald. Het voordeel bij preferente aandelen is dat je voorrang hebt op de uitkering ten opzichte van normale aandelen. Aan prioriteitsaandelen zitten, zoals gezegd, extra rechten gekoppeld, zoals extra zeggenschap.

Oefenvraag :

Tim koopt een prioriteitsaandeel van een bedrijf. In hoeverre kan hij nu meebeslissen over de gang van zaken in het bedrijf?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

De aandelenbeurs

De emissiekoers van aandelen: wat is het en hoe bereken ik het?

Dividend berekenen

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}