fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Prioriteitsaandelen, het klinkt wel erg belangrijk. En dat is het eigenlijk ook!

Maar wat heb je er nou precies aan? Mr. Chadd legt het voor je uit!

prioriteitsaandelen
Zeggenschap
Prioriteitsaandelen worden ook wel ‘gouden aandelen’ genoemd. Deze naam hebben ze gekregen omdat een prioriteitsaandeel eigenlijk een gewoon aandeel is, maar de bezitter van dit aandeel krijgt wel veel zeggenschap toebedeeld. Deze zeggenschap kan op verschillende manieren tot uiting komen. Voorbeelden zijn het doen van een bindende voordracht voor een bestuurder of lid van de Raad van Commissarissen en het hebben van een vetorecht bij sommige beslissingen.

Bescherming tegen een vijandige overname
De extra zeggenschap dat een prioriteitsaandeel met zich meebrengt werkt ook als zogenaamd beschermingsmechanisme tegen een vijandige overname.

Iemand die een bedrijf wil overnemen moet namelijk ook de prioriteitsaandelen in zijn of haar bezit hebben voordat er kan worden beslist over de zaken waar de prioriteitsaandelen een extra recht hebben. Een potentiële overnemer zal zich daarom wel twee keer bedenken voordat hij een bod uitbrengt.

Zo werkt de app

Verschil met preferente aandelen
Preferente aandelen en prioriteitsaandelen worden nog wel eens door elkaar gehaald. Het voordeel bij preferente aandelen is dat je voorrang hebt op de uitkering ten opzichte van normale aandelen. Aan prioriteitsaandelen zitten, zoals gezegd, extra rechten gekoppeld, zoals extra zeggenschap.

Oefenvraag:
Tim koopt een prioriteitsaandeel van een bedrijf. In hoeverre kan hij nu meebeslissen over de gang van zaken in het bedrijf?

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeroen.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp