START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

De aandelenbeurs

De aandelenbeurs: een plek die soms best mysterieus kan zijn.

Er gaat veel geld in om en het is een wereld van geven en nemen… Of verliezen. Ga mee op ontdekking naar de aandelenbeurs en kom meer te weten over de plek waar vele mensen heel veel geld zijn kwijtgeraakt.

de aandelenbeurs

De aandelenbeurs is eigenlijk een verzamelnaam voor alle centrale plekken waar handel plaatsvindt in met name aandelen en obligaties. Aandelen zijn eigenlijk een soort mini eigendomsbewijzen. Je kunt ze kopen van een bepaald bedrijf, en dan kun je meegenieten van de winst. In de meeste gevallen krijg je met je aandeel ook een stukje zeggenschap: je kan dus gaan meepraten over wat er moet gebeuren in het bedrijf. Hoe meer aandelen je hebt, hoe meer zeggenschap. Obligaties zijn een soort leningen, jij koopt een obligatie en dit is dan meteen ook je leenbedrag. Je krijgt rente over dit bedrag, zo lang als dat de obligatie loopt. Als de obligatie zijn einddatum bereikt heeft, dan krijg jij je geld weer terug.

De aandelenbeurs van Nederland zit in Amsterdam. Misschien heb je het wel eens op tv gezien: een programma met een mannetje die van alles verteld over koersen. Je ziet allerlei grafieken, rood, zwart… van alles. Ziet er best ingewikkeld uit: maar eigenlijk is het niets anders dan de plek waar het vraag en aanbod samen komen: net als op de markt bij jou in het dorp! Alleen nu wordt er gehandeld in geld in plaats van kaas. De bekendste aandelenbeurs zit in New York: zij hebben de welbekende Dow Jones Index, de grote baas der indexen. Wat zo’n index is? Goede vraag! Het is eigenlijk een soort graadmeter om te zien hoe de handel op de aandelenbeurs zich ontwikkelt, en vaak is deze inschatting gebaseerd op de grootste bedrijven met de grootste en duurste aandelen. In Nederland hebben wij ook zo’n index: de AEX.

Vroeger vond er echte handel plaats zoals we dat kennen bij de markt op de hoek. Schreeuwende verkopers over de beste aanbieding en alerte kopers die altijd de beste deal willen pakken. Tegenwoordig is dat niet meer zo: de aandelenbeurs kent nu eigenlijk met name heel veel technologie. Er zijn supercomputers die door hele slimme technieken de beurs draaiende houden. Je kunt je wel voorstellen dat die computers mega slim moeten zijn om alles te kunnen berekenen en bij te houden!

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Prioriteitsaandelen

Intrinsieke en fundamentele waarde aandelen

De emissiekoers van aandelen: wat is het en hoe bereken ik het?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!