fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

De aandelenbeurs: een plek die soms best mysterieus kan zijn.

Er gaat veel geld in om en het is een wereld van geven en nemen… Of verliezen. Ga mee op ontdekking naar de aandelenbeurs en kom meer te weten over de plek waar vele mensen heel veel geld zijn kwijtgeraakt.

de aandelenbeurs
De aandelenbeurs is eigenlijk een verzamelnaam voor alle centrale plekken waar handel plaatsvindt in met name aandelen en obligaties. Aandelen zijn eigenlijk een soort mini eigendomsbewijzen. Je kunt ze kopen van een bepaald bedrijf, en dan kun je meegenieten van de winst. In de meeste gevallen krijg je met je aandeel ook een stukje zeggenschap: je kan dus gaan meepraten over wat er moet gebeuren in het bedrijf. Hoe meer aandelen je hebt, hoe meer zeggenschap. Obligaties zijn een soort leningen, jij koopt een obligatie en dit is dan meteen ook je leenbedrag. Je krijgt rente over dit bedrag, zo lang als dat de obligatie loopt. Als de obligatie zijn einddatum bereikt heeft, dan krijg jij je geld weer terug.

De aandelenbeurs van Nederland zit in Amsterdam. Misschien heb je het wel eens op tv gezien: een programma met een mannetje die van alles verteld over koersen. Je ziet allerlei grafieken, rood, zwart… van alles. Ziet er best ingewikkeld uit: maar eigenlijk is het niets anders dan de plek waar het vraag en aanbod samen komen: net als op de markt bij jou in het dorp! Alleen nu wordt er gehandeld in geld in plaats van kaas. De bekendste aandelenbeurs zit in New York: zij hebben de welbekende Dow Jones Index, de grote baas der indexen. Wat zo’n index is? Goede vraag! Het is eigenlijk een soort graadmeter om te zien hoe de handel op de aandelenbeurs zich ontwikkelt, en vaak is deze inschatting gebaseerd op de grootste bedrijven met de grootste en duurste aandelen. In Nederland hebben wij ook zo’n index: de AEX.

Zo werkt de app

Vroeger vond er echte handel plaats zoals we dat kennen bij de markt op de hoek. Schreeuwende verkopers over de beste aanbieding en alerte kopers die altijd de beste deal willen pakken. Tegenwoordig is dat niet meer zo: de aandelenbeurs kent nu eigenlijk met name heel veel technologie. Er zijn supercomputers die door hele slimme technieken de beurs draaiende houden. Je kunt je wel voorstellen dat die computers mega slim moeten zijn om alles te kunnen berekenen en bij te houden!


Myrthe

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Myrthe.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp