fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Het interbellum was in Europa een tijd waarin veel propaganda en massaorganisaties werden gebruikt.

Ook tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd uitbundig gebruik gemaakt van propaganda.

Wat houden deze begrippen nou precies in? Lees snel verder voor de uitleg van Mr. Chadd!

propaganda en massaorganisatie
Propaganda
Propaganda is een manier van communicatie die vaak gebruikt wordt door politieke partijen om mensen van hun ideeën te overtuigen. Dit kan op allerlei manieren, zoals via radio, televisie of posters. Al in de zestiende eeuw (1500-1600) maakten gelovigen pamfletten en prenten om de eigen opvattingen de hemel in te prijzen. Gedurende de Eerste en de Tweede Wereldoorlog waren de communicatiemiddelen nog veel meer ontwikkeld, waardoor propaganda op grotere schaal gebruikt kon worden. Zo konden ze een steeds groter publiek bereiken.

Propaganda en massaorganisaties from Mr. Chadd on Vimeo.

Massaorganisaties
Rond 1900 ontwikkelden politieke partijen zich tot massaorganisaties. Dit houdt in dat de partijen enorm veel aanhangers kregen, mede onder de invloed van de gebruikte propaganda. Ook ontstonden massaorganisaties in de vorm van vakbonden en jeugdverenigingen met een godsdienstige voorkeur. Naast propaganda waren deze massaorganisaties ook erg belangrijk voor de totalitaire bewegingen. Alle jongens moesten bijvoorbeeld lid zijn van de Hitlerjugend, een nationaal-socialistische jeugdbeweging in Duitsland.

Joseph Goebbels (1897-1945)
Goebbels had als kind veel te verduren gehad op school. Op de universiteit werd hij niet serieus genomen en hij kon geen goede baan vinden, waardoor hij een erg bittere man werd. Vanaf 1924 begon hij zich in te zetten voor Hitler, die de talenten van Goebbels wel zou hebben gezien. In 1933 richtte Goebbels het ministerie van Volksvoorlichting en Propaganda. Tot het einde van de Tweede Wereldoorlog was hij een van de machtigste nazi’s, vooral door zijn opgerichte ministerie die kon bepalen wat precies in de kranten werd geschreven. Hij had dus veel invloed op de gebruikte propaganda van de nazi’s. Een dag na de zelfmoord van Hitler vond ook Goebbels het echter genoeg geweest: hij liet zijn zes kinderen doden met een blauwzuurpil, waarna ook hijzelf en zijn vrouw met deze pil aan hun einde kwamen.

Oefenvraag: test jezelf!
Wat was het doel van de gebruikte propaganda en de opgerichte massaorganisaties?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Joyce.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp