START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Propaganda en massaorganisaties

Het interbellum was in Europa een tijd waarin veel propaganda en massaorganisaties werden gebruikt.

Ook tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd uitbundig gebruik gemaakt van propaganda.

Wat houden deze begrippen nou precies in? Lees snel verder voor de uitleg van Mr. Chadd!

propaganda en massaorganisatie

Propaganda

Propaganda is een manier van communicatie die vaak gebruikt wordt door politieke partijen om mensen van hun ideeën te overtuigen. Dit kan op allerlei manieren, zoals via radio, televisie of posters. Al in de zestiende eeuw (1500-1600) maakten gelovigen pamfletten en prenten om de eigen opvattingen de hemel in te prijzen. Gedurende de Eerste en de Tweede Wereldoorlog waren de communicatiemiddelen nog veel meer ontwikkeld, waardoor propaganda op grotere schaal gebruikt kon worden. Zo konden ze een steeds groter publiek bereiken.

Propaganda en massaorganisaties from Mr. Chadd on Vimeo .

Massaorganisaties

Rond 1900 ontwikkelden politieke partijen zich tot massaorganisaties. Dit houdt in dat de partijen enorm veel aanhangers kregen, mede onder de invloed van de gebruikte propaganda. Ook ontstonden massaorganisaties in de vorm van vakbonden en jeugdverenigingen met een godsdienstige voorkeur. Naast propaganda waren deze massaorganisaties ook erg belangrijk voor de totalitaire bewegingen. Alle jongens moesten bijvoorbeeld lid zijn van de Hitlerjugend , een nationaal-socialistische jeugdbeweging in Duitsland.

Joseph Goebbels (1897-1945)

Goebbels had als kind veel te verduren gehad op school. Op de universiteit werd hij niet serieus genomen en hij kon geen goede baan vinden, waardoor hij een erg bittere man werd. Vanaf 1924 begon hij zich in te zetten voor Hitler, die de talenten van Goebbels wel zou hebben gezien. In 1933 richtte Goebbels het ministerie van Volksvoorlichting en Propaganda. Tot het einde van de Tweede Wereldoorlog was hij een van de machtigste nazi’s, vooral door zijn opgerichte ministerie die kon bepalen wat precies in de kranten werd geschreven. Hij had dus veel invloed op de gebruikte propaganda van de nazi’s. Een dag na de zelfmoord van Hitler vond ook Goebbels het echter genoeg geweest: hij liet zijn zes kinderen doden met een blauwzuurpil, waarna ook hijzelf en zijn vrouw met deze pil aan hun einde kwamen.

Oefenvraag: test jezelf!

Wat was het doel van de gebruikte propaganda en de opgerichte massaorganisaties?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Nationalisme & nationaalsocialisme

De Tweede Wereldoorlog

NSB en collaboratie

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!