Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Propaganda en massaorganisaties

Het interbellum was in Europa een tijd waarin veel propaganda en massaorganisaties werden gebruikt.

Ook tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd uitbundig gebruik gemaakt van propaganda.

Wat houden deze begrippen nou precies in? Lees snel verder voor de uitleg van Mr. Chadd!

propaganda en massaorganisatie

Propaganda

Propaganda is een manier van communicatie die vaak gebruikt wordt door politieke partijen om mensen van hun ideeën te overtuigen. Dit kan op allerlei manieren, zoals via radio, televisie of posters. Al in de zestiende eeuw (1500-1600) maakten gelovigen pamfletten en prenten om de eigen opvattingen de hemel in te prijzen. Gedurende de Eerste en de Tweede Wereldoorlog waren de communicatiemiddelen nog veel meer ontwikkeld, waardoor propaganda op grotere schaal gebruikt kon worden. Zo konden ze een steeds groter publiek bereiken.

Propaganda en massaorganisaties from Mr. Chadd on Vimeo .

Massaorganisaties

Rond 1900 ontwikkelden politieke partijen zich tot massaorganisaties. Dit houdt in dat de partijen enorm veel aanhangers kregen, mede onder de invloed van de gebruikte propaganda. Ook ontstonden massaorganisaties in de vorm van vakbonden en jeugdverenigingen met een godsdienstige voorkeur. Naast propaganda waren deze massaorganisaties ook erg belangrijk voor de totalitaire bewegingen. Alle jongens moesten bijvoorbeeld lid zijn van de Hitlerjugend , een nationaal-socialistische jeugdbeweging in Duitsland.

Joseph Goebbels (1897-1945)

Goebbels had als kind veel te verduren gehad op school. Op de universiteit werd hij niet serieus genomen en hij kon geen goede baan vinden, waardoor hij een erg bittere man werd. Vanaf 1924 begon hij zich in te zetten voor Hitler, die de talenten van Goebbels wel zou hebben gezien. In 1933 richtte Goebbels het ministerie van Volksvoorlichting en Propaganda. Tot het einde van de Tweede Wereldoorlog was hij een van de machtigste nazi’s, vooral door zijn opgerichte ministerie die kon bepalen wat precies in de kranten werd geschreven. Hij had dus veel invloed op de gebruikte propaganda van de nazi’s. Een dag na de zelfmoord van Hitler vond ook Goebbels het echter genoeg geweest: hij liet zijn zes kinderen doden met een blauwzuurpil, waarna ook hijzelf en zijn vrouw met deze pil aan hun einde kwamen.

Oefenvraag: test jezelf!

Wat was het doel van de gebruikte propaganda en de opgerichte massaorganisaties?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Nationalisme & nationaalsocialisme

De Tweede Wereldoorlog

NSB en collaboratie

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}