fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Nationalisme & nationaalsocialisme, wat zijn de verschillen?

Soms zie je dat mensen het nationaalsocialisme en een andere stroming, nationalisme, door elkaar halen.

In dit artikel vertellen we je alle verschillen!

Nationalisme en nationaalsocialisme
Nationaalsocialisme
Nationaalsocialisme stond niet alleen voor het Duitsland van Hitler, ook bijvoorbeeld Mussolini in Italië was een leider wiens fascisme erg op het nationaalsocialisme leek. Dus wat was nu precies het nationaalsocialisme?

Deze stroming kenmerkte zich door het enorme denken in termen van “zij tegen ons”. Het volk in Duitsland ging na de afstraffing aan het einde van de Eerste Wereldoorlog heel erg tegen de buitenwereld keren en Hitler speelde hier goed op in. Communisme werd gezien als de grote vijand waarvoor men moest waken. Duitsland moest zichzelf verenigen en sterk zijn om deze vijand te verslaan, Hitler presenteerde zichzelf als de grote leider die deze kracht uitstraalde.


Nationalisme
Nationalisme is een andere stroming die op het oog veel overeenkomsten vertoond met het nationaalsocialisme. Ook bij het nationalisme wordt veel de nadruk gelegd om het eigen land en hoe het eigen volk het allerbelangrijkst is. Ook is een kenmerk van het nationalisme is dat het verleden van een land wordt geïdealiseerd en dat alle vernieuwingen slecht zijn. Ook hierbij een sterke leider gewenst die er voor kan zorgen dat het land weer naar zijn voorgaande glorie hersteld wordt.

Maar wat zijn nu de verschillen?

Hoewel er veel overeenkomsten zijn is het wel duidelijk dat nationalisme in het algemeen een heel stuk minder gewelddadig en agressief is dan het nationaalsocialisme. Hitler’s gedachtegoed ging er ook over dat het Duitse ras ervoor voorbestemd was om bepaalde rassen te overheersen. Dit leidde uiteindelijk ook tegen enkele van de vele verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog.

Zo werkt de app

Ook zegt het nationalisme veel minder over de economische vormen die in een land worden gebruikt. Bij het nationaalsocialisme werd zowel communisme als liberalisme met afkeer bekeken terwijl dit bij nationalisme vaak geen punt van discussie is. Het nationalisme richt zich voornamelijk op de vaderlandsliefde het belang van het herstel van het verleden voor een natie. Hierbij is een sterke economie van belang, maar hoe die gecreëerd wordt mag punt van discussie zijn.


Jim

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jim.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp