Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Nationalisme & nationaalsocialisme

Nationalisme & nationaalsocialisme, wat zijn de verschillen?

Soms zie je dat mensen het nationaalsocialisme en een andere stroming, nationalisme, door elkaar halen.

In dit artikel vertellen we je alle verschillen!

Nationalisme en nationaalsocialisme

Nationaalsocialisme

Nationaalsocialisme stond niet alleen voor het Duitsland van Hitler, ook bijvoorbeeld Mussolini in Italië was een leider wiens fascisme erg op het nationaalsocialisme leek. Dus wat was nu precies het nationaalsocialisme?

Deze stroming kenmerkte zich door het enorme denken in termen van “zij tegen ons”. Het volk in Duitsland ging na de afstraffing aan het einde van de Eerste Wereldoorlog heel erg tegen de buitenwereld keren en Hitler speelde hier goed op in. Communisme werd gezien als de grote vijand waarvoor men moest waken. Duitsland moest zichzelf verenigen en sterk zijn om deze vijand te verslaan, Hitler presenteerde zichzelf als de grote leider die deze kracht uitstraalde.

Nationalisme

Nationalisme is een andere stroming die op het oog veel overeenkomsten vertoond met het nationaalsocialisme. Ook bij het nationalisme wordt veel de nadruk gelegd om het eigen land en hoe het eigen volk het allerbelangrijkst is. Ook is een kenmerk van het nationalisme is dat het verleden van een land wordt geïdealiseerd en dat alle vernieuwingen slecht zijn. Ook hierbij een sterke leider gewenst die er voor kan zorgen dat het land weer naar zijn voorgaande glorie hersteld wordt.

Maar wat zijn nu de verschillen?

Hoewel er veel overeenkomsten zijn is het wel duidelijk dat nationalisme in het algemeen een heel stuk minder gewelddadig en agressief is dan het nationaalsocialisme. Hitler’s gedachtegoed ging er ook over dat het Duitse ras ervoor voorbestemd was om bepaalde rassen te overheersen. Dit leidde uiteindelijk ook tegen enkele van de vele verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog.

Zo werkt de app

Ook zegt het nationalisme veel minder over de economische vormen die in een land worden gebruikt. Bij het nationaalsocialisme werd zowel communisme als liberalisme met afkeer bekeken terwijl dit bij nationalisme vaak geen punt van discussie is. Het nationalisme richt zich voornamelijk op de vaderlandsliefde het belang van het herstel van het verleden voor een natie. Hierbij is een sterke economie van belang, maar hoe die gecreëerd wordt mag punt van discussie zijn.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Propaganda en massaorganisaties

Antisemitisme

De Tweede Wereldoorlog

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}