START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

De Tweede Wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog (1939-1945) is de grootste oorlog uit de menselijke geschiedenis, waarbij in totaal zo ongeveer 65 miljoen mensen zijn overleden.

Dat waren niet alleen soldaten, maar ook onschuldige burgers. In dit artikel lees je welke landen tegenover elkaar stonden, waar zij om vochten en wat de gevolgen waren van deze vreselijke oorlog.

Het begin van de oorlog

Er waren in de jaren ‘30 wereldwijd veel economische problemen. Deze waren in Duitsland extra erg omdat zij last hadden van de maatregelen die tegen de Duitsers waren genomen nadat zij uit de bus waren gekomen als verliezers ( Het Verdrag van Versailles ) van de Eerste Wereldoorlog. Veel Duitsers vonden dit onterecht , zij vonden dit de schuld van (linkse) politici. Deze situatie zorgde voor veel onrust in Duitsland, Adolf Hitler kon hiervan profiteren. Samen met zijn nationaalsocialistische (ook wel nazi’s genoemd) partij NSDAP beloofde hij het volk weer werk, en een sterk leger om de schande van de Eerste Wereldoorlog te herstellen.

De Tweede Wereldoorlog

Ook beloofde hij de schuldigen van het verlies van de vorige oorlog te straffen en Duitsland (en Europa) van deze groepen te zuiveren. Deze groepen waren communisten en Joden. Deze boodschap sloeg aan bij veel mensen in Duitsland die zonder werk zaten. Zij konden werken als soldaat of in de (militaire) fabrieken die Hitler liet bouwen. Hitler wakkerde ook het gevoel aan dat het Duitse volk het beste volk was, en dat het Duitse Rijk (‘het Derde Rijk’) groter moest zijn, er was meer levensruimte (‘Lebensraum’) nodig. Toen Hitler in 1939 Oostenrijk en een deel van Tsjechië inlijfde zagen andere landen als Engeland en Frankrijk dit nog door de vingers, zij hoopten daarmee een grote oorlog te voorkomen. Toen nazi-Duitsland in 1939 ook Polen binnenviel zagen zij dat Hitler niet zou stoppen, dus verklaarden zij nazi-Duitsland de oorlog.

Het verloop van de oorlog

In de jaren die daarop volgden verklaarden steeds meer landen elkaar de oorlog. Aan de ene kant kreeg Duitsland Japan en Italië als bondgenoten, zij noemden zich de Asmogendheden. Aan de andere kant kregen Frankrijk en Engeland de VS en de Sovjet Unie als bondgenoten: de Geallieerden. Eerst hadden Duitsland en de Sovjet Unie nog een tijdelijk niet-aanvalsverdrag, maar uiteindelijk raakten zij toch in oorlog aan het zogenaamde Oostfront. De VS raakte pas werkelijk betrokken bij de oorlog na de Japanse aanval op Pearl Harbour in 1941. Ook aan het zogenaamde Westfront werd gevochten, zo slaagde Hitler er in om binnen vijf dagen in 1940 Nederland te veroveren (om deze reden zeggen we in Nederland vaak dat de oorlog duurde van 1940-1945). Naast de wereldwijde gevechten waren de nazi’s bezig binnen hun rijk maatregelen te nemen tegen communisten en Joden. Met name de Joden kregen het zeer zwaar te verduren. Er werd gedaan alsof zij op transport werden gezet naar werkkampen in Oost-Europa, in werkelijkheid werden zij vermoord in concentratiekampen. Deze genocide heeft ongeveer 6 miljoen Joden het leven gekost, en staat bekend als de Holocaust.

Zo werkt de app

D-Day en het einde van de oorlog

Uiteindelijk bleek Duitsland niet sterk genoeg om de oorlog op twee fronten te kunnen vechten. Zij hadden in het westen een sterke verdedigingslinie maar de geallieerde troepen wisten hier op 6 juni 1944 toch doorheen te breken tijdens D-Day (‘ Decision Day ‘). Troepen vielen vanaf zee en vanuit de lucht bij Normandië (in Frankrijk) het nazi grondgebied binnen, na lange gevechten waren de geallieerde troepen de Duitsers de baas. Op beide fronten rukten soldaten nu op richting Berlijn, de stad waar Hitler zat met de top van het Duitse leger. Dit ging niet zonder slag of stoot: zo slaagde men pas na de ijskoude winter van 1945 er in Nederland volledig te bevrijden, deze winter wordt ook wel de Hongerwinter genoemd. Uiteindelijk bereikten de geallieerde soldaten Berlijn, pleegde Hitler zelfmoord en was de Tweede Wereldoorlog voorbij.

De gevolgen van de oorlog

Om te voorkomen dat men weer voor Duitsland zou moeten vrezen werd Duitsland in meerdere zones verdeeld, elke zone was onder de invloed van de grootste geallieerde landen: Engeland, Frankrijk, de VS en de Sovjet Unie. Uiteindelijk leverde dit twee gescheiden landen op: een kapitalistisch West-Duitsland en een communistisch Oost-Duitsland, zij bleven nog tot 1990 van elkaar gescheiden. Ook werden er andere maatregelen getroffen die zulke grootschalige conflicten moesten voorkomen, bijvoorbeeld de oprichting van de NAVO en later de Europese Unie.

Oefenvraag

Adolf Hitler had in 1933 de macht gegrepen, zijn bedoelingen om van Duitsland weer een wereldmacht te maken waren al snel duidelijk. Wat was een reden dat er pas in 1939 werd ingegrepen?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Eerste en Tweede Wereldoorlog: waar vind ik informatie?

Propaganda en massaorganisaties

De conferenties van Jalta en Potsdam

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!