fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

De Tweede Wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog (1939-1945) is de grootste oorlog uit de menselijke geschiedenis, waarbij in totaal zo ongeveer 65 miljoen mensen zijn overleden.

Dat waren niet alleen soldaten, maar ook onschuldige burgers. In dit artikel lees je welke landen tegenover elkaar stonden, waar zij om vochten en wat de gevolgen waren van deze vreselijke oorlog.

De Tweede Wereldoorlog
Het begin van de oorlog
Er waren in de jaren ‘30 wereldwijd veel economische problemen. Deze waren in Duitsland extra erg omdat zij last hadden van de maatregelen die tegen de Duitsers waren genomen nadat zij uit de bus waren gekomen als verliezers (Het Verdrag van Versailles) van de Eerste Wereldoorlog. Veel Duitsers vonden dit onterecht, zij vonden dit de schuld van (linkse) politici. Deze situatie zorgde voor veel onrust in Duitsland, Adolf Hitler kon hiervan profiteren. Samen met zijn nationaalsocialistische (ook wel nazi’s genoemd) partij NSDAP beloofde hij het volk weer werk, en een sterk leger om de schande van de Eerste Wereldoorlog te herstellen. Ook beloofde hij de schuldigen van het verlies van de vorige oorlog te straffen en Duitsland (en Europa) van deze groepen te zuiveren. Deze groepen waren communisten en Joden. Deze boodschap sloeg aan bij veel mensen in Duitsland die zonder werk zaten. Zij konden werken als soldaat of in de (militaire) fabrieken die Hitler liet bouwen. Hitler wakkerde ook het gevoel aan dat het Duitse volk het beste volk was, en dat het Duitse Rijk (‘het Derde Rijk’) groter moest zijn, er was meer levensruimte (‘Lebensraum’) nodig. Toen Hitler in 1939 Oostenrijk en een deel van Tsjechië inlijfde zagen andere landen als Engeland en Frankrijk dit nog door de vingers, zij hoopten daarmee een grote oorlog te voorkomen. Toen nazi-Duitsland in 1939 ook Polen binnenviel zagen zij dat Hitler niet zou stoppen, dus verklaarden zij nazi-Duitsland de oorlog.

Het verloop van de oorlog
In de jaren die daarop volgden verklaarden steeds meer landen elkaar de oorlog. Aan de ene kant kreeg Duitsland Japan en Italië als bondgenoten, zij noemden zich de Asmogendheden. Aan de andere kant kregen Frankrijk en Engeland de VS en de Sovjet Unie als bondgenoten: de Geallieerden. Eerst hadden Duitsland en de Sovjet Unie nog een tijdelijk niet-aanvalsverdrag, maar uiteindelijk raakten zij toch in oorlog aan het zogenaamde Oostfront. De VS raakte pas werkelijk betrokken bij de oorlog na de Japanse aanval op Pearl Harbour in 1941. Ook aan het zogenaamde Westfront werd gevochten, zo slaagde Hitler er in om binnen vijf dagen in 1940 Nederland te veroveren (om deze reden zeggen we in Nederland vaak dat de oorlog duurde van 1940-1945). Naast de wereldwijde gevechten waren de nazi’s bezig binnen hun rijk maatregelen te nemen tegen communisten en Joden. Met name de Joden kregen het zeer zwaar te verduren. Er werd gedaan alsof zij op transport werden gezet naar werkkampen in Oost-Europa, in werkelijkheid werden zij vermoord in concentratiekampen. Deze genocide heeft ongeveer 6 miljoen Joden het leven gekost, en staat bekend als de Holocaust.

Zo werkt de app

D-Day en het einde van de oorlog
Uiteindelijk bleek Duitsland niet sterk genoeg om de oorlog op twee fronten te kunnen vechten. Zij hadden in het westen een sterke verdedigingslinie maar de geallieerde troepen wisten hier op 6 juni 1944 toch doorheen te breken tijdens D-Day (‘Decision Day‘). Troepen vielen vanaf zee en vanuit de lucht bij Normandië (in Frankrijk) het nazi grondgebied binnen, na lange gevechten waren de geallieerde troepen de Duitsers de baas. Op beide fronten rukten soldaten nu op richting Berlijn, de stad waar Hitler zat met de top van het Duitse leger. Dit ging niet zonder slag of stoot: zo slaagde men pas na de ijskoude winter van 1945 er in Nederland volledig te bevrijden, deze winter wordt ook wel de Hongerwinter genoemd. Uiteindelijk bereikten de geallieerde soldaten Berlijn, pleegde Hitler zelfmoord en was de Tweede Wereldoorlog voorbij.

De gevolgen van de oorlog
Om te voorkomen dat men weer voor Duitsland zou moeten vrezen werd Duitsland in meerdere zones verdeeld, elke zone was onder de invloed van de grootste geallieerde landen: Engeland, Frankrijk, de VS en de Sovjet Unie. Uiteindelijk leverde dit twee gescheiden landen op: een kapitalistisch West-Duitsland en een communistisch Oost-Duitsland, zij bleven nog tot 1990 van elkaar gescheiden. Ook werden er andere maatregelen getroffen die zulke grootschalige conflicten moesten voorkomen, bijvoorbeeld de oprichting van de NAVO en later de Europese Unie.

Oefenvraag
Adolf Hitler had in 1933 de macht gegrepen, zijn bedoelingen om van Duitsland weer een wereldmacht te maken waren al snel duidelijk. Wat was een reden dat er pas in 1939 werd ingegrepen?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Tristan.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp