Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

De conferenties van Jalta en Potsdam

De conferenties van Jalta en Potsdam

Tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog hebben veel conferenties en andere bijeenkomsten tussen wereldleiders plaatsgevonden.

Maar welke conferenties waren dit precies? Mr. Chadd legt het je uit!

de conferenties van jalta en potsdam

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bedachten wereldleiders dat het goed zou zijn om zowel tijdens de oorlog als na de oorlog goed met elkaar te blijven samenwerken. In Jalta (gelegen in de Sovjet-Unie, het huidige Rusland) zijn afspraken gemaakt tussen Roosevelt, Stalin en Churchill. Roosevelt was de president van de Verenigde Staten, Stalin was de leider van de Sovjet-Unie en Churchill had de macht in het Verenigd Koninkrijk (Engeland). Bij deze conferentie van Jalta in februari 1945 hebben zij afspraken gemaakt over wat na de oorlog zou gebeuren. Zo is op deze conferentie besloten de Verenigde Naties op te richten. In deze organisatie zaten machtige landen, die samen conflicten in de wereld wilden oplossen zonder andere oorlogen. Ook werd op deze conferentie besloten dat Stalin meerdere gebieden aan de Sovjet-Unie mocht toevoegen en werd Duitsland verdeeld in bezettingszones. Berlijn werd zelfs onderling over de verschillende landen verdeeld! Deze stad lag namelijk binnen het gebied in Duitsland waar de Sovjet-Unie de macht zou hebben.

Na de conferentie van Jalta vond de conferentie van Potsdam plaats in juli 1945 in Berlijn. Deze conferentie was echter niet meer zo rooskleurig. President Roosevelt leefde inmiddels niet meer, maar hij was opgevolgd door president Truman. Truman had aan Stalin verteld dat de Verenigde Staten een atoombom hadden. Dit werd gezien als een poging tot intimidatie. Stalin had daarom opdracht gegeven aan wetenschappers om zo snel mogelijk een nog krachtigere bom te maken. Dit vormde het begin van de wapenwedloop, die vrijwel de hele Koude Oorlog zou duren.

Oefenvraag: test jezelf!

Noem drie verschillen tussen de conferentie van Jalta en de conferentie van Potsdam.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

De Tweede Wereldoorlog

Het IJzeren Gordijn

Koude Oorlog: waar draaide dit om?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}