fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

De conferenties van Jalta en Potsdam

Tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog hebben veel conferenties en andere bijeenkomsten tussen wereldleiders plaatsgevonden.

Maar welke conferenties waren dit precies? Mr. Chadd legt het je uit!

de conferenties van jalta en potsdam
Tijdens de Tweede Wereldoorlog bedachten wereldleiders dat het goed zou zijn om zowel tijdens de oorlog als na de oorlog goed met elkaar te blijven samenwerken. In Jalta (gelegen in de Sovjet-Unie, het huidige Rusland) zijn afspraken gemaakt tussen Roosevelt, Stalin en Churchill. Roosevelt was de president van de Verenigde Staten, Stalin was de leider van de Sovjet-Unie en Churchill had de macht in het Verenigd Koninkrijk (Engeland). Bij deze conferentie van Jalta in februari 1945 hebben zij afspraken gemaakt over wat na de oorlog zou gebeuren. Zo is op deze conferentie besloten de Verenigde Naties op te richten. In deze organisatie zaten machtige landen, die samen conflicten in de wereld wilden oplossen zonder andere oorlogen. Ook werd op deze conferentie besloten dat Stalin meerdere gebieden aan de Sovjet-Unie mocht toevoegen en werd Duitsland verdeeld in bezettingszones. Berlijn werd zelfs onderling over de verschillende landen verdeeld! Deze stad lag namelijk binnen het gebied in Duitsland waar de Sovjet-Unie de macht zou hebben.


Na de conferentie van Jalta vond de conferentie van Potsdam plaats in juli 1945 in Berlijn. Deze conferentie was echter niet meer zo rooskleurig. President Roosevelt leefde inmiddels niet meer, maar hij was opgevolgd door president Truman. Truman had aan Stalin verteld dat de Verenigde Staten een atoombom hadden. Dit werd gezien als een poging tot intimidatie. Stalin had daarom opdracht gegeven aan wetenschappers om zo snel mogelijk een nog krachtigere bom te maken. Dit vormde het begin van de wapenwedloop, die vrijwel de hele Koude Oorlog zou duren.

Oefenvraag: test jezelf!
Noem drie verschillen tussen de conferentie van Jalta en de conferentie van Potsdam.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Joyce.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp