fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Het IJzeren Gordijn was een zeer belangrijke grens in Europa tijdens de Koude Oorlog.

Het was een scheidingslijn tussen het communistische Oosten en het kapitalistische Westen van Europa die ontstond na de Tweede Wereldoorlog.

Maar wat was het IJzeren Gordijn nou precies en waarom bestond het? Mr. Chadd zocht het voor je uit!

Het ijzeren gordijn
Na de Tweede Wereldoorlog
In 1945 werd het Duitsland van Adolf Hitler definitief verslagen door de geallieerden. Om te voorkomen dat een soortgelijke oorlog opnieuw zou gebeuren werd Duitsland in tweeën gedeeld en kregen zowel de Sovjet-Unie als de Verenigde Staten een deel. Ook in de rest van Europa ontstond er een scheidingslijn tussen het de Sovjet-Unie en communistische Oostblok aan de ene kant en het kapitalistische West-Europa onder aanvoering van de Verenigde Staten aan de andere kant.


Deze scheidingslijn tussen Oost- en West-Europa wordt ook wel het IJzeren Gordijn genoemd. Hoge muren, torens, prikkeldraad en wachtposten moesten ervoor zorgen dat de twee ideologisch verschillende strikt gescheiden bleven. Ook de muur tussen Oost- en West-Berlijn was onderdeel van dit IJzeren Gordijn.

Zo werkt de app

Einde van het IJzeren Gordijn
Op 2 mei 1989 begon Hongarije met het afbreken van de muur. De macht van de communistische partijen in Oost-Europa werd snel minder en de Sovjet-Unie viel uiteen. Hierna werd in meerdere landen het IJzeren Gordijn in een rap tempo afgebroken en verdween ‘het symbool van de Koude Oorlog’ snel van het toneel.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Rick.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp