START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Antisemitisme

In de Tweede Wereldoorlog werd veel op Joden gehaat.

Deze Jodenhaat noemt men het antisemitisme.

Hoe is dit ontstaan en was dit een nieuw verschijnsel? Mr. Chadd legt het je uit!

antisemitisme

Het antisemitisme in Europa was niet nieuw in de periode rond de Tweede Wereldoorlog. Het begon vroeger al toen de Romeinen de Joden uit Palestina hadden verdreven. Door de kerk werden zij gezien als moordenaars van Jezus Christus en ze werden beschuldigd van onder andere het opeten van christelijke kinderen. Ze moesten in armoedige getto’s leven en werden zo dus eigenlijk buitengesloten van de rest van de maatschappij.

Pas in de negentiende eeuw (1800-1900) kregen de Joden gelijke burgerrechten. Dit zorgde echter voor veel jaloezie. Het antisemitisme werd nog meer versterkt door wetenschappelijke ideeën over mensenrassen, zoals het idee dat blanke mensen beter zouden zijn. Antisemieten zagen Joden als een ras dat een gevaar vormde voor het eigen ras. Na de Eerste Wereldoorlog bleek bovendien dat veel communisten joods waren, waardoor nog een vijandbeeld ontstond: de Joden waren gevaarlijke, communistische revolutionairen.

Al deze negatieve beelden kwamen samen en uiteindelijk werd het zelfs overheersend in de periode van de Tweede Wereldoorlog bij de nazi’s. Steeds meer mensen kregen een hekel aan de Joden onder invloed van de denkbeelden van de nazi’s. Het kapitalisme en het communisme waren onderdeel van een wereldwijd joods complot om het Germaanse ras te vernietigen, meenden de nazi’s. Volgens Hitler waren Joden geen mensen, maar bacteriën die moesten worden uitgedreven en vernietigd. Tijdens deze periode werden de Joden opgepakt en weggebracht naar zogeheten concentratiekampen. In deze kampen werden de Joden op grote schaal vergast en uitgemoord. Uiteindelijk blijft de teller staan op maarliefst 6 (!) miljoen Joden die vermoord zijn door de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog.

Oefenvraag: test jezelf!

Noem drie gebeurtenissen die het antisemitisme hebben veroorzaakt/versterkt.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Kristallnacht

Neurenberger wetten

Nationalisme & nationaalsocialisme

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!