fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

In de Tweede Wereldoorlog werd veel op Joden gehaat.

Deze Jodenhaat noemt men het antisemitisme.

Hoe is dit ontstaan en was dit een nieuw verschijnsel? Mr. Chadd legt het je uit!

antisemitisme
Het antisemitisme in Europa was niet nieuw in de periode rond de Tweede Wereldoorlog. Het begon vroeger al toen de Romeinen de Joden uit Palestina hadden verdreven. Door de kerk werden zij gezien als moordenaars van Jezus Christus en ze werden beschuldigd van onder andere het opeten van christelijke kinderen. Ze moesten in armoedige getto’s leven en werden zo dus eigenlijk buitengesloten van de rest van de maatschappij.


Pas in de negentiende eeuw (1800-1900) kregen de Joden gelijke burgerrechten. Dit zorgde echter voor veel jaloezie. Het antisemitisme werd nog meer versterkt door wetenschappelijke ideeën over mensenrassen, zoals het idee dat blanke mensen beter zouden zijn. Antisemieten zagen Joden als een ras dat een gevaar vormde voor het eigen ras. Na de Eerste Wereldoorlog bleek bovendien dat veel communisten joods waren, waardoor nog een vijandbeeld ontstond: de Joden waren gevaarlijke, communistische revolutionairen.

Al deze negatieve beelden kwamen samen en uiteindelijk werd het zelfs overheersend in de periode van de Tweede Wereldoorlog bij de nazi’s. Steeds meer mensen kregen een hekel aan de Joden onder invloed van de denkbeelden van de nazi’s. Het kapitalisme en het communisme waren onderdeel van een wereldwijd joods complot om het Germaanse ras te vernietigen, meenden de nazi’s. Volgens Hitler waren Joden geen mensen, maar bacteriën die moesten worden uitgedreven en vernietigd. Tijdens deze periode werden de Joden opgepakt en weggebracht naar zogeheten concentratiekampen. In deze kampen werden de Joden op grote schaal vergast en uitgemoord. Uiteindelijk blijft de teller staan op maarliefst 6 (!) miljoen Joden die vermoord zijn door de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog.

Oefenvraag: test jezelf!
Noem drie gebeurtenissen die het antisemitisme hebben veroorzaakt/versterkt.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Joyce.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp