fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

De Kristallnacht is een historische gebeurtenis rondom de Tweede Wereldoorlog.

Wil jij weten wat er precies gebeurde tijdens de Kristallnacht? Je leest het hieronder!

De Kristallnacht
In de nacht van 9 op 10 november 1938 brak de hel los in Duitsland en Oostenrijk. Naar aanleiding van een moord op een Duitse diplomaat in Parijs door een Joodse jongen werden in heel Duitsland en Oostenrijk joden en hun bezittingen/gebouwen aangevallen. Joodse winkels, huizen, scholen, bedrijven, begraafplaatsen; je kan het zo gek niet bedenken of het werd vernield.
Kristallnacht
Na de aanvallen werd lang gedacht dat het om een spontane volksopstand ging, die uiteindelijk gestopt was door de regering. Echter, de opdracht tot al deze aanvallen was gegeven door Joseph Goebbels, minister van Propaganda onder Adolf Hitler. Hij zag de moord op de diplomaat als een uitgelezen mogelijkheid om de Joodse bevolking als geheel in kwaad daglicht te zetten. Hij gaf leden van de SA (een militaire organisatie van de NSDAP, de partij van de naziโ€™s) de opdracht de straat op te gaan en vernielingen aan te richten.
Langzaam maar zeker sloten burgers zich bij hen aan en zo ontstond een heuse volksopstand. De politie had van Goebbels en Hitler de opdracht gekregen zich afzijdig te houden en niet op te treden.


Gevolgen
Bizar genoeg kregen de Joden zelf de schuld van deze opstand. Zij zouden hebben โ€˜geprovoceerdโ€™ en de acties zo hebben uitgelokt. Ze moesten 25% van hun vermogen afstaan aan de Duitse staat vanwege de opgelopen schade.

In totaal werden tijdens de Kristallnacht ten minste 7.500 winkels, 29 warenhuizen en 171 woningen verwoest, 191 synagogen verbrand en nog eens 76 synagogen vernield. Joden zelf werden ook aangevallen, waardoor er ongeveer 600 ernstig gewonden en 36 doden vielen.

Oefenvraag
Waar kwam de haat jegens de joden van de NSDAP vandaan?

โ€‹

โ€‹
 
โ€‹
 
โ€‹
 
โ€‹
Deze uitleg is geschreven door Jeffrey.

Zo werkt de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je โ€˜wordโ€™ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp