START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Kristallnacht

De Kristallnacht is een historische gebeurtenis rondom de Tweede Wereldoorlog.

Wil jij weten wat er precies gebeurde tijdens de Kristallnacht? Je leest het hieronder!

De Kristallnacht

In de nacht van 9 op 10 november 1938 brak de hel los in Duitsland en Oostenrijk. Naar aanleiding van een moord op een Duitse diplomaat in Parijs door een Joodse jongen werden in heel Duitsland en Oostenrijk joden en hun bezittingen/gebouwen aangevallen. Joodse winkels, huizen, scholen, bedrijven, begraafplaatsen; je kan het zo gek niet bedenken of het werd vernield.

Kristallnacht

Na de aanvallen werd lang gedacht dat het om een spontane volksopstand ging, die uiteindelijk gestopt was door de regering. Echter, de opdracht tot al deze aanvallen was gegeven door Joseph Goebbels, minister van Propaganda onder Adolf Hitler. Hij zag de moord op de diplomaat als een uitgelezen mogelijkheid om de Joodse bevolking als geheel in kwaad daglicht te zetten. Hij gaf leden van de SA (een militaire organisatie van de NSDAP, de partij van de nazi’s) de opdracht de straat op te gaan en vernielingen aan te richten.

Langzaam maar zeker sloten burgers zich bij hen aan en zo ontstond een heuse volksopstand. De politie had van Goebbels en Hitler de opdracht gekregen zich afzijdig te houden en niet op te treden.

Gevolgen

Bizar genoeg kregen de Joden zelf de schuld van deze opstand. Zij zouden hebben ‘geprovoceerd’ en de acties zo hebben uitgelokt. Ze moesten 25% van hun vermogen afstaan aan de Duitse staat vanwege de opgelopen schade.

In totaal werden tijdens de Kristallnacht ten minste 7.500 winkels, 29 warenhuizen en 171 woningen verwoest, 191 synagogen verbrand en nog eens 76 synagogen vernield. Joden zelf werden ook aangevallen, waardoor er ongeveer 600 ernstig gewonden en 36 doden vielen.

Oefenvraag

Waar kwam de haat jegens de joden van de NSDAP vandaan?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Antisemitisme

De Tweede Wereldoorlog

De dolkstootlegende

Zo werkt de app

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!