Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Kristallnacht

De Kristallnacht is een historische gebeurtenis rondom de Tweede Wereldoorlog.

Wil jij weten wat er precies gebeurde tijdens de Kristallnacht? Je leest het hieronder!

De Kristallnacht

In de nacht van 9 op 10 november 1938 brak de hel los in Duitsland en Oostenrijk. Naar aanleiding van een moord op een Duitse diplomaat in Parijs door een Joodse jongen werden in heel Duitsland en Oostenrijk joden en hun bezittingen/gebouwen aangevallen. Joodse winkels, huizen, scholen, bedrijven, begraafplaatsen; je kan het zo gek niet bedenken of het werd vernield.

Kristallnacht

Na de aanvallen werd lang gedacht dat het om een spontane volksopstand ging, die uiteindelijk gestopt was door de regering. Echter, de opdracht tot al deze aanvallen was gegeven door Joseph Goebbels, minister van Propaganda onder Adolf Hitler. Hij zag de moord op de diplomaat als een uitgelezen mogelijkheid om de Joodse bevolking als geheel in kwaad daglicht te zetten. Hij gaf leden van de SA (een militaire organisatie van de NSDAP, de partij van de nazi’s) de opdracht de straat op te gaan en vernielingen aan te richten.

Langzaam maar zeker sloten burgers zich bij hen aan en zo ontstond een heuse volksopstand. De politie had van Goebbels en Hitler de opdracht gekregen zich afzijdig te houden en niet op te treden.

Gevolgen

Bizar genoeg kregen de Joden zelf de schuld van deze opstand. Zij zouden hebben ‘geprovoceerd’ en de acties zo hebben uitgelokt. Ze moesten 25% van hun vermogen afstaan aan de Duitse staat vanwege de opgelopen schade.

In totaal werden tijdens de Kristallnacht ten minste 7.500 winkels, 29 warenhuizen en 171 woningen verwoest, 191 synagogen verbrand en nog eens 76 synagogen vernield. Joden zelf werden ook aangevallen, waardoor er ongeveer 600 ernstig gewonden en 36 doden vielen.

Oefenvraag

Waar kwam de haat jegens de joden van de NSDAP vandaan?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Antisemitisme

De Tweede Wereldoorlog

De dolkstootlegende

Zo werkt de app

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}