fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

De NSB was allesbehalve geliefd in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Maar wat is de NSB eigenlijk en waarom werd ze zo gehaat?

Mr. Chadd geeft je het antwoord!

nsb en collaboratie
De NSB (Nationaal-Socialistische Beweging) werd wellicht nog wel meer gehaat dan de Duitsers zelf. Het was een Nederlandse politieke partij die dezelfde ideeën had over het besturen van een land als de Duitse nazi’s. Anton Mussert was de baas van de NSB. Hij richtte de partij op in 1931 en was de baas van de partij tot 1945, toen de Tweede Wereldoorlog eindigde in Nederland en Anton Mussert vermoord werd.

De NSB was geen grote beweging, maar zaaide toch veel angst als Nederlandse politieke partij. Veel NSB’ers maakten zich schuldig aan samenwerking met de Duitsers. Ze namen de plaats in van afgezette burgemeesters, bedrijfsleiders of ze vochten als SS’ers aan het oostfront. Hierdoor werd Nederland ook van binnenuit steeds meer overgenomen door de nazi’s. Sommige NSB’ers deden zelfs mee aan de klopjacht op joden en andere onderduikers. Ze kregen hierbij geld voor elke jood die ze hadden gearresteerd.

Oefenvraag: test jezelf!
Hoe ondersteunden leden van de NSB de Duitsers vooral?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Joyce.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp