fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Wat zijn de verschillen tussen Luther en Calvijn?

Rond de 16e eeuw kwamen er scheurtjes in het gedachtegoed van de katholieke kerk binnen Europa. Er gingen steeds meer stemmen op om de Katholieke kerk te verlaten en zelf een eigen kerk te beginnen.

Maarten Luther en Johannes Calvijn waren degenen die dit uiteindelijk ook echt deden. Maar wat zijn nu precies de verschillen tussen deze mannen?

Luther en Calvijn
Voorbestemming
Johannes Calvijn vond dat God alles bepaalde in het leven van de mens en dat alles wat er gebeurde in je leven voorbestemd was. God bepaalde dit en hij bepaalde jouw lot. Voordat je geboren bent, heeft God volgens Calvijn dus ook al bepaald of je in de hemel terechtkomt. Dit noemen we predestinatie. Luther geloofde hier niet in: hij vond dat mensen invloed hadden op het komen in de hemel door op een goede manier hun geloof te leven en veel te lezen in de Bijbel.


Bestuur van de protestantse kerken
Zowel Calvijn als Luther was bekend geworden vanwege zijn hekel aan de katholieke kerk en de invloed die deze kerk uitoefende op het volk. Toch verschilden ze wel erg van mening over hoe de kerk er wel uit moest zien.
Luther wilde dat bisschoppen de kerk gingen leiden in plaats van slechts een paus, om zo de macht binnen de kerk te verdelen. Calvijn ging hierin nog verder. Hij vond dat er een kerkraad moest komen als hoogste beslissingsorgaan van zijn kerk. In deze kerkraad moesten mensen van allemaal verschillen standen in de kerk en maatschappij zitten, waaronder de elite, doktoren, maar ook ouderlingen van individuele kerken. Een kerk moest volgens Calvijn erg onafhankelijk zijn en zo dus het bestuur van zichzelf doen in plaats van de grote hiërarchie die er bij Luther nog steeds was.

Rol van de koning
Calvijn vond dat er een duidelijke scheiding moest zijn tussen kern en staat moest zijn. De koning had binnen zijn kerk dus totaal geen rol. Aanhangers van Calvijn hebben zich om die reden ook wel eens verzet tegen de koning en zijn in opstand gekomen.

Zo werkt de app

Luther aan de andere kant wilde graag dat zijn kerk op termijn erkend zou worden en dacht dat het betrekken van de vorst bij de kerk de beste manier om dit te bereiken was. Ook wilde Luther niet tegen het woord van God ingaan, omdat de heersende ideologie bij hem was dat de koning als plaatsvervanger van God was uitgekozen om over het volk te heersen. Ingaan tegen de koning betekende dus hetzelfde als ingaan tegen God zelf.

Oefenvraag
Welke van de twee protestantse kerk afscheiders vond dat je totaal geen invloed had op het wel of niet in de hemel opgenomen worden?


Jim


Deze uitleg is geschreven door Jim.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp