START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Luther en Calvijn

Wat zijn de verschillen tussen Luther en Calvijn?

Rond de 16e eeuw kwamen er scheurtjes in het gedachtegoed van de katholieke kerk binnen Europa. Er gingen steeds meer stemmen op om de Katholieke kerk te verlaten en zelf een eigen kerk te beginnen.

Maarten Luther en Johannes Calvijn waren degenen die dit uiteindelijk ook echt deden. Maar wat zijn nu precies de verschillen tussen deze mannen?

Luther en Calvijn

Voorbestemming

Johannes Calvijn vond dat God alles bepaalde in het leven van de mens en dat alles wat er gebeurde in je leven voorbestemd was. God bepaalde dit en hij bepaalde jouw lot. Voordat je geboren bent, heeft God volgens Calvijn dus ook al bepaald of je in de hemel terechtkomt. Dit noemen we predestinatie . Luther geloofde hier niet in: hij vond dat mensen invloed hadden op het komen in de hemel door op een goede manier hun geloof te leven en veel te lezen in de Bijbel.

Bestuur van de protestantse kerken

Zowel Calvijn als Luther was bekend geworden vanwege zijn hekel aan de katholieke kerk en de invloed die deze kerk uitoefende op het volk. Toch verschilden ze wel erg van mening over hoe de kerk er wel uit moest zien.

Luther wilde dat bisschoppen de kerk gingen leiden in plaats van slechts een paus, om zo de macht binnen de kerk te verdelen. Calvijn ging hierin nog verder. Hij vond dat er een kerkraad moest komen als hoogste beslissingsorgaan van zijn kerk. In deze kerkraad moesten mensen van allemaal verschillen standen in de kerk en maatschappij zitten, waaronder de elite, doktoren, maar ook ouderlingen van individuele kerken. Een kerk moest volgens Calvijn erg onafhankelijk zijn en zo dus het bestuur van zichzelf doen in plaats van de grote hiërarchie die er bij Luther nog steeds was.

Rol van de koning

Calvijn vond dat er een duidelijke scheiding moest zijn tussen kern en staat moest zijn. De koning had binnen zijn kerk dus totaal geen rol. Aanhangers van Calvijn hebben zich om die reden ook wel eens verzet tegen de koning en zijn in opstand gekomen.

Zo werkt de app

Luther aan de andere kant wilde graag dat zijn kerk op termijn erkend zou worden en dacht dat het betrekken van de vorst bij de kerk de beste manier om dit te bereiken was. Ook wilde Luther niet tegen het woord van God ingaan, omdat de heersende ideologie bij hem was dat de koning als plaatsvervanger van God was uitgekozen om over het volk te heersen. Ingaan tegen de koning betekende dus hetzelfde als ingaan tegen God zelf.

Oefenvraag

Welke van de twee protestantse kerk afscheiders vond dat je totaal geen invloed had op het wel of niet in de hemel opgenomen worden?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

De Reformatie

De verlichting

Investituurstrijd: keizers en koningen vs de paus

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!