Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Landbouwsamenleving

Landbouwsamenleving

Landbouwsamenlevingen, ook wel agrarische samenlevingen genoemd, ontstonden rond 11.000 voor Christus op allerlei verschillende plekken in de wereld.

Van Azië tot aan het Midden-Oosten besloten steeds meer mensen zich met de landbouw bezig te houden en het leven van jagers en verzamelaars vaarwel te zeggen.

Maar waarom besloten de mensen om over te stappen op een landbouwsamenleving? En wat was het grote voordeel ervan? Mr. Chadd legt het voor je uit!

landbouwsamenleving

Een samenleving waarin de meerderheid van de bevolking zich bezig houdt met het verbouwen van planten en het houden van vee wordt ook wel een landbouwsamenleving genoemd. Een landbouwsamenleving ontstond in de meeste gevallen door jagers en verzamelaars die besloten om zich op één plek te vestigen. Dit gebeurde in het begin vaak op plekken waar de grond erg vruchtbaar was en al vele gewassen groeiden. In deze gebieden was het relatief eenvoudig om zelf gewassen te verbouwen en steeds meer jagers stapten hier op over. Het gebied waar de landbouwsamenlevingen voor het eerst ontstaan wordt ook wel de vruchtbare halve maan genoemd. Dit is een gebied waar nu Syrië en Irak in liggen.

In de loop van de jaren werd er naast het verbouwen van gewassen ook steeds meer vee gehouden en werden mensen steeds beter in het bedrijven van landbouw. Omdat de boeren nu op dezelfde plek moesten blijven, ontstonden er een sedentaire leefwijze. Dit betekent dat mensen op dezelfde plek wonen en dus niet meer rondtrekken. Het ontstaan van landbouwsamenleving wordt ook wel de landbouwrevolutie genoemd. Dit is vooral omdat het een enorme verandering was in de leefwijze van de mens.

Zo werkt de app

In Nederland zijn de eerste landbouwsamenlevingen rond 5000 voor Christus ontdekt. Omdat het hier minder warm en vruchtbaar is dan in de ‘vruchtbare halve maan’, duurde het wat langer voordat ook hier aan landbouw gedaan werd.

Vraag: Wat is het grote voordeel van landbouwsamenlevingen?

Antwoord: Hoeft niet meer te reizen, en kan voor meerdere personen verbouwen.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Het middeleeuwse leenstelsel

Jagers en verzamelaars

Drieslagstelsel

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}