fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Landbouwsamenleving

Landbouwsamenlevingen, ook wel agrarische samenlevingen genoemd, ontstonden rond 11.000 voor Christus op allerlei verschillende plekken in de wereld.

Van Azië tot aan het Midden-Oosten besloten steeds meer mensen zich met de landbouw bezig te houden en het leven van jagers en verzamelaars vaarwel te zeggen.

Maar waarom besloten de mensen om over te stappen op een landbouwsamenleving? En wat was het grote voordeel ervan? Mr. Chadd legt het voor je uit!
landbouwsamenleving
Een samenleving waarin de meerderheid van de bevolking zich bezig houdt met het verbouwen van planten en het houden van vee wordt ook wel een landbouwsamenleving genoemd. Een landbouwsamenleving ontstond in de meeste gevallen door jagers en verzamelaars die besloten om zich op één plek te vestigen. Dit gebeurde in het begin vaak op plekken waar de grond erg vruchtbaar was en al vele gewassen groeiden. In deze gebieden was het relatief eenvoudig om zelf gewassen te verbouwen en steeds meer jagers stapten hier op over. Het gebied waar de landbouwsamenlevingen voor het eerst ontstaan wordt ook wel de vruchtbare halve maan genoemd. Dit is een gebied waar nu Syrië en Irak in liggen.


In de loop van de jaren werd er naast het verbouwen van gewassen ook steeds meer vee gehouden en werden mensen steeds beter in het bedrijven van landbouw. Omdat de boeren nu op dezelfde plek moesten blijven, ontstonden er een sedentaire leefwijze. Dit betekent dat mensen op dezelfde plek wonen en dus niet meer rondtrekken. Het ontstaan van landbouwsamenleving wordt ook wel de landbouwrevolutie genoemd. Dit is vooral omdat het een enorme verandering was in de leefwijze van de mens.

Zo werkt de app

In Nederland zijn de eerste landbouwsamenlevingen rond 5000 voor Christus ontdekt. Omdat het hier minder warm en vruchtbaar is dan in de ‘vruchtbare halve maan’, duurde het wat langer voordat ook hier aan landbouw gedaan werd.

Vraag: Wat is het grote voordeel van landbouwsamenlevingen?

Antwoord: Hoeft niet meer te reizen, en kan voor meerdere personen verbouwen.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Rick.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp