START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Drieslagstelsel

Het drieslagstelsel speelde een belangrijke rol in het verbeteren van de landbouw in de vroege Middeleeuwen.

Door deze nieuwe methode konden stukken land vaker worden gebruikt en werd er zo steeds meer voedsel geoogst.

Wat is de betekenis van het drieslagstelsel? Welke gevolgen had het drieslagstelsel eigenlijk? Mr. Chadd legt het voor je uit!

drieslagstelsel

Middeleeuwen

Vanaf het jaar 1000 begon de bevolking in Europa enorm te groeien. In de 300 jaar die hierop volgden verdubbelde de gehele Europese bevolking zelfs! Al deze nieuwe mensen hadden natuurlijk ook voedsel nodig om van te leven, waardoor er ernstige tekorten ontstonden. In deze tijd werden er landbouwmethodes gebruikt waarbij stukken land eens in de twee jaar gebruikt werden. Zo kreeg het land iedere twee jaar de kans om te kunnen herstellen van het jaar ervoor. Omdat deze methode niet heel efficiënt was, verbouwden de boeren vooral voedsel voor zichzelf.

Betekenis

Door het drieslagstelsel kwam hier echter verandering in! De graanakkers werden nu niet om het jaar, maar eens in de drie jaar braak gelegd. Er lag nu elke keer een derde van het land braak, een derde werd bezaaid met wintergraan en een derde met zomergraan. Door deze verandering van methode stegen de voedsel opbrengsten van de boeren enorm. Ze konden opeens meer voedsel produceren dan ze zelf nodig hadden, waardoor ze handel konden drijven met anderen.

Specialisatie

Omdat het drieslagstelsel ervoor zorgde dat boeren veel meer konden produceren, hoefde niet iedereen zich meer bezig te houden met de akkerbouw. Mensen konden zich richten op andere vakgebieden en zich bijvoorbeeld specialiseren in een ambacht. Er ontstonden markten op centrale plekken waar boeren hun overschotten konden verkopen aan handelaren. Op deze markten waren ook timmerlieden, mandenmakers en smeden die producten maakten voor de boeren. Hierdoor ontstonden op die manier kleine handelsnederzettingen, die uiteindelijk uitgroeiden tot de eerste echte steden!

Oefenvraag

Op welke manier heeft het drieslagstelsel invloed gehad op het ontstaan van de eerste steden?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Jagers en verzamelaars

Evolutie van de mens

Landbouwsamenleving

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!