fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Het drieslagstelsel speelde een belangrijke rol in het verbeteren van de landbouw in de vroege Middeleeuwen.

Door deze nieuwe methode konden stukken land vaker worden gebruikt en werd er zo steeds meer voedsel geoogst.

Wat is de betekenis van het drieslagstelsel? Welke gevolgen had het drieslagstelsel eigenlijk? Mr. Chadd legt het voor je uit!

drieslagstelsel
Middeleeuwen
Vanaf het jaar 1000 begon de bevolking in Europa enorm te groeien. In de 300 jaar die hierop volgden verdubbelde de gehele Europese bevolking zelfs! Al deze nieuwe mensen hadden natuurlijk ook voedsel nodig om van te leven, waardoor er ernstige tekorten ontstonden. In deze tijd werden er landbouwmethodes gebruikt waarbij stukken land eens in de twee jaar gebruikt werden. Zo kreeg het land iedere twee jaar de kans om te kunnen herstellen van het jaar ervoor. Omdat deze methode niet heel efficiënt was, verbouwden de boeren vooral voedsel voor zichzelf.


Betekenis
Door het drieslagstelsel kwam hier echter verandering in! De graanakkers werden nu niet om het jaar, maar eens in de drie jaar braak gelegd. Er lag nu elke keer een derde van het land braak, een derde werd bezaaid met wintergraan en een derde met zomergraan. Door deze verandering van methode stegen de voedsel opbrengsten van de boeren enorm. Ze konden opeens meer voedsel produceren dan ze zelf nodig hadden, waardoor ze handel konden drijven met anderen.

Specialisatie
Omdat het drieslagstelsel ervoor zorgde dat boeren veel meer konden produceren, hoefde niet iedereen zich meer bezig te houden met de akkerbouw. Mensen konden zich richten op andere vakgebieden en zich bijvoorbeeld specialiseren in een ambacht. Er ontstonden markten op centrale plekken waar boeren hun overschotten konden verkopen aan handelaren. Op deze markten waren ook timmerlieden, mandenmakers en smeden die producten maakten voor de boeren. Hierdoor ontstonden op die manier kleine handelsnederzettingen, die uiteindelijk uitgroeiden tot de eerste echte steden!

Oefenvraag
Op welke manier heeft het drieslagstelsel invloed gehad op het ontstaan van de eerste steden?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Rick.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp