Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Drieslagstelsel

Het drieslagstelsel speelde een belangrijke rol in het verbeteren van de landbouw in de vroege Middeleeuwen.

Door deze nieuwe methode konden stukken land vaker worden gebruikt en werd er zo steeds meer voedsel geoogst.

Wat is de betekenis van het drieslagstelsel? Welke gevolgen had het drieslagstelsel eigenlijk? Mr. Chadd legt het voor je uit!

drieslagstelsel

Middeleeuwen

Vanaf het jaar 1000 begon de bevolking in Europa enorm te groeien. In de 300 jaar die hierop volgden verdubbelde de gehele Europese bevolking zelfs! Al deze nieuwe mensen hadden natuurlijk ook voedsel nodig om van te leven, waardoor er ernstige tekorten ontstonden. In deze tijd werden er landbouwmethodes gebruikt waarbij stukken land eens in de twee jaar gebruikt werden. Zo kreeg het land iedere twee jaar de kans om te kunnen herstellen van het jaar ervoor. Omdat deze methode niet heel efficiënt was, verbouwden de boeren vooral voedsel voor zichzelf.

Betekenis

Door het drieslagstelsel kwam hier echter verandering in! De graanakkers werden nu niet om het jaar, maar eens in de drie jaar braak gelegd. Er lag nu elke keer een derde van het land braak, een derde werd bezaaid met wintergraan en een derde met zomergraan. Door deze verandering van methode stegen de voedsel opbrengsten van de boeren enorm. Ze konden opeens meer voedsel produceren dan ze zelf nodig hadden, waardoor ze handel konden drijven met anderen.

Specialisatie

Omdat het drieslagstelsel ervoor zorgde dat boeren veel meer konden produceren, hoefde niet iedereen zich meer bezig te houden met de akkerbouw. Mensen konden zich richten op andere vakgebieden en zich bijvoorbeeld specialiseren in een ambacht. Er ontstonden markten op centrale plekken waar boeren hun overschotten konden verkopen aan handelaren. Op deze markten waren ook timmerlieden, mandenmakers en smeden die producten maakten voor de boeren. Hierdoor ontstonden op die manier kleine handelsnederzettingen, die uiteindelijk uitgroeiden tot de eerste echte steden!

Oefenvraag

Op welke manier heeft het drieslagstelsel invloed gehad op het ontstaan van de eerste steden?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Jagers en verzamelaars

Evolutie van de mens

Landbouwsamenleving

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}