Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Jagers en verzamelaars

Het grootste deel van de geschiedenis leefden mensen als jager-verzamelaars.

Mensen hielden zich in leven door te jagen en voedsel te verzamelen. Ze leefden in groepen van ongeveer 10 tot 20 personen.

Wil je meer weten over de levensstijl van de jager-verzamelaars? Lees dan snel verder!

jagers en verzamelaars

De eerste mensen leefden in groepen van ongeveer 10 tot 20 personen. De mannen joegen op herten, rendieren en beren. De vrouwen zorgden voor de kinderen en verzamelden plantaardig voedsel zoals bessen, paddenstoelen en wortels. De groepen waarin mensen leefden waren erg klein, omdat de natuur maar een klein aantal mensen kon voeden. Ze trokken rond en hadden geen vaste woonplaats, ze worden daarom ook wel nomaden genoemd. Ze woonden in simpele hutten en trokken verder als er op een plek geen eten meer te vinden was. Ze hadden daarom weinig bezit, ze moesten immers al hun spullen steeds meedragen naar de volgende plek. Omdat er weinig bezit was, waren er ook nog weinig sociale verschillen.

Het grootste deel van de tijd van de jager-verzamelaars leefden men in de ijstijd. Mensen hadden al heel wat vaardigheden ontwikkeld. Mensen konden al vuur en werktuigen van steen maken. Ze hadden daarentegen nog geen schrift, dus er zijn geen schriftelijke bronnen uit deze tijd gevonden. Daarom wordt deze tijd ook wel de prehistorie (voorgeschiedenis) genoemd. Deze tijd eindigde in 3.000 v.C. toen in het Midden-Oosten het schrift ontstond. Alles wat we tegenwoordig weten van de prehistorie is dus gebaseerd op ongeschreven bronnen. Voorbeelden hiervan zijn botten, muurschilderingen, potten en grondverkleuringen. Er is hierdoor niks bekend over concrete gebeurtenissen of individuele mensen.

En nu jij!

Waarom hadden de jager-verzamelaars weinig bezit en leefden ze in groepen van ongeveer 10 tot 20 personen?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Drieslagstelsel

Landbouwsamenleving

Evolutie van de mens

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}