fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Het grootste deel van de geschiedenis leefden mensen als jager-verzamelaars.

Mensen hielden zich in leven door te jagen en voedsel te verzamelen. Ze leefden in groepen van ongeveer 10 tot 20 personen.

Wil je meer weten over de levensstijl van de jager-verzamelaars? Lees dan snel verder!

jagers en verzamelaars
De eerste mensen leefden in groepen van ongeveer 10 tot 20 personen. De mannen joegen op herten, rendieren en beren. De vrouwen zorgden voor de kinderen en verzamelden plantaardig voedsel zoals bessen, paddenstoelen en wortels. De groepen waarin mensen leefden waren erg klein, omdat de natuur maar een klein aantal mensen kon voeden. Ze trokken rond en hadden geen vaste woonplaats, ze worden daarom ook wel nomaden genoemd. Ze woonden in simpele hutten en trokken verder als er op een plek geen eten meer te vinden was. Ze hadden daarom weinig bezit, ze moesten immers al hun spullen steeds meedragen naar de volgende plek. Omdat er weinig bezit was, waren er ook nog weinig sociale verschillen.


Het grootste deel van de tijd van de jager-verzamelaars leefden men in de ijstijd. Mensen hadden al heel wat vaardigheden ontwikkeld. Mensen konden al vuur en werktuigen van steen maken. Ze hadden daarentegen nog geen schrift, dus er zijn geen schriftelijke bronnen uit deze tijd gevonden. Daarom wordt deze tijd ook wel de prehistorie (voorgeschiedenis) genoemd. Deze tijd eindigde in 3.000 v.C. toen in het Midden-Oosten het schrift ontstond. Alles wat we tegenwoordig weten van de prehistorie is dus gebaseerd op ongeschreven bronnen. Voorbeelden hiervan zijn botten, muurschilderingen, potten en grondverkleuringen. Er is hierdoor niks bekend over concrete gebeurtenissen of individuele mensen.

En nu jij!
Waarom hadden de jager-verzamelaars weinig bezit en leefden ze in groepen van ongeveer 10 tot 20 personen?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Emy.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp