fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Evolutie van de mens is het proces waarbij we ontwikkeld zijn tot de mens zoals we nu zijn.

De studies over de evolutie van de mens gaan ook vaak over onze relatie met menselijke apen, zoals gorilla’s en chimpansees.

Maar hoe is de mens eigenlijk ontstaan? En zijn we familie van de apen? Mr. Chadd zocht het voor je uit!

evolutie van de mens
Als we kijken naar de geschiedenis en de evolutie van de mens dan moeten we een hele grote sprong terug in de tijd maken; 60 miljoen jaar op precies te zijn! In die tijd leefden er primaten tussen de dinosaurussen die de voorouders van de huidige mens zijn. Primaten zijn een soort binnen de zoogdieren waar alle apen en mensen onderdeel van zijn.


6 miljoen jaar geleden zien we dat verschillende primaten zich van elkaar afscheiden. Waar de apen zowel hun handen en voeten gebruiken omdat ze in de bomen leven, heeft de mens zijn handen veel minder nodig om te bewegen. Door het leven op de grond gebruikt de mens alleen zijn voeten en gaat hierdoor ook steeds rechter op lopen.

De huidige versie van de mens loopt ongeveer 300.000 jaar rond volgens wetenschappers. In de miljoenen jaren daarvoor groeien de hersenen van mensen steeds meer en beginnen mensen zelfs te praten. De evolutie is een langzaam proces die miljoenen jaren heeft geduurd. Uiteindelijk zijn er echter grote verschillen te ontdekken tussen nu en 60 miljoen jaar geleden. Dit kan je goed zien op het volgende plaatje:
De evolutie van de mens

Ondanks dat de mens en de apen al 6 miljoen jaar van elkaar gescheiden zijn zien we nog steeds veel overeenkomsten. Zo is het DNA van de mens en de chimpansee voor 99% hetzelfde!

Oefenvraag: Waardoor ontstonden er verschillen tussen mensen en apen?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Rick.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp