fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Hiërogliefen werden in de tijd van de Egyptenaren gebruikt om dingen op te kunnen schrijven.

Het alfabet die we nu gebruiken bestond toen nog niet, waardoor de Egyptenaren pictogrammen bedachten om zich uit te kunnen drukken; de hiërogliefen.

Rond dezelfde tijd kwam in het verre oosten ook een ander vergelijkbaar schrift op; het spijkerschrift. Maar wat waren de hiërogliefen en het spijkerschrift nou precies? En hoe werd het gebruikt? Mr. Chadd zocht het voor je uit!

hiërogliefen en spijkerschrift
Hiërogliefen.
De hiërogliefen kwamen rond 3100 voor Christus op in het Oude Egypte. Je kunt ze het beste vergelijken met allemaal kleine pictogrammetjes die elk een letter uit het Egyptische Alfabet moesten voorstellen. In totaal waren er 26 verschillende hiërogliefen in het Egyptische alfabet.


Lang niet iedereen kon en mocht deze hiërogliefen schrijven. Alleen ambtenaren die een lange en zware opleiding gevolgd hadden mochten dit doen. De hiërogliefen werden zowel op steen als op papyrus (een soort papier) geschreven. Zo zijn er bijvoorbeeld hiërogliefen gevonden op de stenen graven van vroegere Egyptische koningen.

Spijkerschrift
Het spijkerschrift is in zekere zin vergelijkbaar met de hiërogliefen. Net als bij de hiërogliefen bestond het spijkerschrift namelijk uit verschillende pictogrammen. Het werd vooral gebruikt in Mesopotamië, het gebied dat nu Irak is. In het spijkerschrift kon je met verschillende combinaties van pictogrammen een ‘teken’ maken. Dit werd ook wel een ‘spijker’ genoemd, waar de naam spijkerschrift dus vandaan komt. In totaal waren er rond de 1000 verschillende ‘spijkers’. Het spijkerschrift werd vooral geschreven op kleitabletten.

Zo werkt de app

Oefenvraag:
Wat waren overeenkomsten tussen het spijkerschrift en de hiërogliefen?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Rick.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp