Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Hiërogliefen/spijkerschrift

Hiërogliefen werden in de tijd van de Egyptenaren gebruikt om dingen op te kunnen schrijven.

Het alfabet die we nu gebruiken bestond toen nog niet, waardoor de Egyptenaren pictogrammen bedachten om zich uit te kunnen drukken; de hiërogliefen.

Rond dezelfde tijd kwam in het verre oosten ook een ander vergelijkbaar schrift op; het spijkerschrift. Maar wat waren de hiërogliefen en het spijkerschrift nou precies? En hoe werd het gebruikt? Mr. Chadd zocht het voor je uit!

hiërogliefen en spijkerschrift

Hiërogliefen .

De hiërogliefen kwamen rond 3100 voor Christus op in het Oude Egypte. Je kunt ze het beste vergelijken met allemaal kleine pictogrammetjes die elk een letter uit het Egyptische Alfabet moesten voorstellen. In totaal waren er 26 verschillende hiërogliefen in het Egyptische alfabet.

Lang niet iedereen kon en mocht deze hiërogliefen schrijven. Alleen ambtenaren die een lange en zware opleiding gevolgd hadden mochten dit doen. De hiërogliefen werden zowel op steen als op papyrus (een soort papier) geschreven. Zo zijn er bijvoorbeeld hiërogliefen gevonden op de stenen graven van vroegere Egyptische koningen.

Spijkerschrift

Het spijkerschrift is in zekere zin vergelijkbaar met de hiërogliefen. Net als bij de hiërogliefen bestond het spijkerschrift namelijk uit verschillende pictogrammen. Het werd vooral gebruikt in Mesopotamië, het gebied dat nu Irak is. In het spijkerschrift kon je met verschillende combinaties van pictogrammen een ‘teken’ maken. Dit werd ook wel een ‘spijker’ genoemd, waar de naam spijkerschrift dus vandaan komt. In totaal waren er rond de 1000 verschillende ‘spijkers’. Het spijkerschrift werd vooral geschreven op kleitabletten.

Zo werkt de app

Oefenvraag:

Wat waren overeenkomsten tussen het spijkerschrift en de hiërogliefen?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Evolutie van de mens

Kenmerkende aspecten: hoe leer ik ze het best?

Jagers en verzamelaars

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}