fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Het Verzet in Nederland was tijdens de Tweede Wereldoorlog van groot belang in de strijd tegen de Duitsers.

In totaal waren er een kleine 500.000 Nederlanders onderdeel van het Verzet.

Maar wat deden ze allemaal precies? En hoe traden de Duitsers hier tegenop? Mr. Chadd legt het je uit!

het verzet
Het Verzet in Nederland is eigenlijk een verzamelnaam voor alle personen en groepen die tijdens de Tweede Wereldoorlog weerstand boden tegen de Duitsers. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hielden de Duitsers Nederland bezet en veel Nederlanders waren het hier niet mee eens. In totaal was 5% van Nederland onderdeel van het Verzet.

Ondergronds
Vaak wordt de term ‘ondergronds gaan’ gebruikt als we het hebben over het Verzet. Dit betekent dat mensen zich stiekem verzetten tegen de Duitsers, terwijl dit eigenlijk niet mocht. Door ‘ondergronds’ te blijven, wisten de Duitsers niet wie dit waren en hoopten ze niet gepakt te worden.


Vormen van verzet
Er waren veel verschillende vormen van verzet in ons land. Zo waren er in de eerste 3 jaar van de oorlog vooral onderduikers die moesten worden ondergebracht. Veel volwassen Nederlandse mannen doken onder omdat ze eigenlijk in Duitse fabrieken moesten werken, en 25.000 joden verstopten zich voor de Duitsers omdat ze anders naar de concentratiekampen gebracht zouden worden.

Naast mensen helpen met onderduiken, werd het Verzet ook steeds actiever in het vals maken van bonkaarten en persoonsbewijzen. Zonder bonkaarten was het in de Tweede Wereldoorlog namelijk onmogelijk om eten en drinken te kopen. Hierdoor werden er op een grote schaal bonkaarten nagemaakt om alsnog voedsel te kunnen kopen voor de onderduikers.

Na 1943 werd het Verzet in Nederland steeds groter en professioneler. Gemeentehuizen en bonnenbureaus werden op een gewelddadige manier overvallen, en telefoon- en spoorlijnen werden vernield om de Duitsers tegen te werken. Ook organiseerde het Verzet verschillende stakingen tegen de Duitsers.

Tot slot werden er door het Verzet Nederlandse kranten verspreid die door de Duitsers eigenlijk verboden waren. De Duitsers wilden namelijk zelf bepalen welk nieuws in de kranten kwam. Hier waren Nederlandse kranten het niet mee eens, waardoor ze besloten om ondergronds te gaan en het stiekem te gaan verspreiden.

Risicovol
Het verzet tegen de Duitsers was echter zeker niet zonder risico’s. Als de Duitsers erachter kwamen dat je onderdeel van het Verzet was werd je meteen opgepakt en vermoord. Vooral aan het einde van de oorlog werden de Duitsers hier steeds heftiger in. Op het eind werden zelfs onschuldige Nederlandse burgers opgepakt door de Duitsers, vaak alleen als wraak.

Vraag: Was er in de andere bezette landen ook verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Rick.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp