Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Het Verzet

Het Verzet in Nederland was tijdens de Tweede Wereldoorlog van groot belang in de strijd tegen de Duitsers.

In totaal waren er een kleine 500.000 Nederlanders onderdeel van het Verzet.

Maar wat deden ze allemaal precies? En hoe traden de Duitsers hier tegenop? Mr. Chadd legt het je uit!

het verzet

Het Verzet in Nederland is eigenlijk een verzamelnaam voor alle personen en groepen die tijdens de Tweede Wereldoorlog weerstand boden tegen de Duitsers. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hielden de Duitsers Nederland bezet en veel Nederlanders waren het hier niet mee eens. In totaal was 5% van Nederland onderdeel van het Verzet.

Ondergronds

Vaak wordt de term ‘ondergronds gaan’ gebruikt als we het hebben over het Verzet. Dit betekent dat mensen zich stiekem verzetten tegen de Duitsers, terwijl dit eigenlijk niet mocht. Door ‘ondergronds’ te blijven, wisten de Duitsers niet wie dit waren en hoopten ze niet gepakt te worden.

Vormen van verzet

Er waren veel verschillende vormen van verzet in ons land. Zo waren er in de eerste 3 jaar van de oorlog vooral onderduikers die moesten worden ondergebracht. Veel volwassen Nederlandse mannen doken onder omdat ze eigenlijk in Duitse fabrieken moesten werken, en 25.000 joden verstopten zich voor de Duitsers omdat ze anders naar de concentratiekampen gebracht zouden worden.

Naast mensen helpen met onderduiken, werd het Verzet ook steeds actiever in het vals maken van bonkaarten en persoonsbewijzen. Zonder bonkaarten was het in de Tweede Wereldoorlog namelijk onmogelijk om eten en drinken te kopen. Hierdoor werden er op een grote schaal bonkaarten nagemaakt om alsnog voedsel te kunnen kopen voor de onderduikers.

Na 1943 werd het Verzet in Nederland steeds groter en professioneler. Gemeentehuizen en bonnenbureaus werden op een gewelddadige manier overvallen, en telefoon- en spoorlijnen werden vernield om de Duitsers tegen te werken. Ook organiseerde het Verzet verschillende stakingen tegen de Duitsers.

Tot slot werden er door het Verzet Nederlandse kranten verspreid die door de Duitsers eigenlijk verboden waren. De Duitsers wilden namelijk zelf bepalen welk nieuws in de kranten kwam. Hier waren Nederlandse kranten het niet mee eens, waardoor ze besloten om ondergronds te gaan en het stiekem te gaan verspreiden.

Risicovol

Het verzet tegen de Duitsers was echter zeker niet zonder risico’s. Als de Duitsers erachter kwamen dat je onderdeel van het Verzet was werd je meteen opgepakt en vermoord. Vooral aan het einde van de oorlog werden de Duitsers hier steeds heftiger in. Op het eind werden zelfs onschuldige Nederlandse burgers opgepakt door de Duitsers, vaak alleen als wraak.

Vraag: Was er in de andere bezette landen ook verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

De Tweede Wereldoorlog

Dolle Dinsdag

NSB en collaboratie

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}