fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Dinsdag 5 september 1944 wordt ook wel Dolle dinsdag genoemd.

Heel Nederland dacht die dag bevrijd te worden van de Duitsers. Achteraf bleek het echter niet meer dan een gerucht te zijn.

Maar wat was er precies aan de hand? En waar kwamen de geruchten vandaan? Mr. Chadd legt het voor je uit!

dolle dinsdag
In de zomer van de 1944 boekten de geallieerden grote overwinningen. In België werd op 3 september Brussel veroverd, en een dag later werd de stad Antwerpen daaraan toegevoegd. Als het in dit tempo doorging zou Nederland binnen een week veroverd zijn, aldus vele Nederlanders. Uiteindelijk bleek het allemaal niet zo snel te gaan, en was heel Nederland pas op 5 mei 1945 bevrijd.


Radio Oranje
Maar waarom dacht iedereen dat Nederland al in september 1944 bevrijd werd? Dit kwam vooral door een radiobericht op Radio Oranje, het radioprogramma van de Nederlandse regering in Londen waar veel Nederlanders stiekem naar luisterden. Op dit radiobericht werd namelijk gezegd dat de geallieerden al de Nederlandse grens waren overgetrokken en Breda veroverd hadden. Dit bleek echter helemaal niet waar te zijn. Een klein deel van de geallieerden hadden namelijk Antwerpen veroverd en moesten eerst wachten op verdere versterkingen.

Geruchten
De geruchten over de bevrijding verspreidden zich echter als een lopend vuurtje door Nederland en overal werden Nederlandse vlaggen en vaandels vandaan gehaald. Er brak grote paniek uit onder Duitsers en NSB’ers. Veel papierwerk werd snel vernietigd en ze sloegen massaal op de vlucht naar Duitsland toe.

Uiteindelijk bleek al snel dat Dolle Dinsdag een illusie was. De Duitsers kwamen snel terug en herstelden de orde. Hoewel Maastricht op 13 september 1944 nog wel bevrijd werd, moest een groot deel van Nederland eerst nog de beruchte Hongerwinter doorstaan voordat het dan echt van de Duitsers verlost was.

Vraag: Waar kwam Dolle Dinsdag opeens vandaan?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Rick.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp