START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Dolle Dinsdag

Dinsdag 5 september 1944 wordt ook wel Dolle dinsdag genoemd.

Heel Nederland dacht die dag bevrijd te worden van de Duitsers. Achteraf bleek het echter niet meer dan een gerucht te zijn.

Maar wat was er precies aan de hand? En waar kwamen de geruchten vandaan? Mr. Chadd legt het voor je uit!

dolle dinsdag

In de zomer van de 1944 boekten de geallieerden grote overwinningen. In België werd op 3 september Brussel veroverd, en een dag later werd de stad Antwerpen daaraan toegevoegd. Als het in dit tempo doorging zou Nederland binnen een week veroverd zijn, aldus vele Nederlanders. Uiteindelijk bleek het allemaal niet zo snel te gaan, en was heel Nederland pas op 5 mei 1945 bevrijd.

Radio Oranje

Maar waarom dacht iedereen dat Nederland al in september 1944 bevrijd werd? Dit kwam vooral door een radiobericht op Radio Oranje, het radioprogramma van de Nederlandse regering in Londen waar veel Nederlanders stiekem naar luisterden. Op dit radiobericht werd namelijk gezegd dat de geallieerden al de Nederlandse grens waren overgetrokken en Breda veroverd hadden. Dit bleek echter helemaal niet waar te zijn. Een klein deel van de geallieerden hadden namelijk Antwerpen veroverd en moesten eerst wachten op verdere versterkingen.

Geruchten

De geruchten over de bevrijding verspreidden zich echter als een lopend vuurtje door Nederland en overal werden Nederlandse vlaggen en vaandels vandaan gehaald. Er brak grote paniek uit onder Duitsers en NSB’ers. Veel papierwerk werd snel vernietigd en ze sloegen massaal op de vlucht naar Duitsland toe.

Uiteindelijk bleek al snel dat Dolle Dinsdag een illusie was. De Duitsers kwamen snel terug en herstelden de orde. Hoewel Maastricht op 13 september 1944 nog wel bevrijd werd, moest een groot deel van Nederland eerst nog de beruchte Hongerwinter doorstaan voordat het dan echt van de Duitsers verlost was.

Vraag: Waar kwam Dolle Dinsdag opeens vandaan?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

NSB en collaboratie

Het Verzet

De Tweede Wereldoorlog

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!