Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Dolle Dinsdag

Dinsdag 5 september 1944 wordt ook wel Dolle dinsdag genoemd.

Heel Nederland dacht die dag bevrijd te worden van de Duitsers. Achteraf bleek het echter niet meer dan een gerucht te zijn.

Maar wat was er precies aan de hand? En waar kwamen de geruchten vandaan? Mr. Chadd legt het voor je uit!

dolle dinsdag

In de zomer van de 1944 boekten de geallieerden grote overwinningen. In België werd op 3 september Brussel veroverd, en een dag later werd de stad Antwerpen daaraan toegevoegd. Als het in dit tempo doorging zou Nederland binnen een week veroverd zijn, aldus vele Nederlanders. Uiteindelijk bleek het allemaal niet zo snel te gaan, en was heel Nederland pas op 5 mei 1945 bevrijd.

Radio Oranje

Maar waarom dacht iedereen dat Nederland al in september 1944 bevrijd werd? Dit kwam vooral door een radiobericht op Radio Oranje, het radioprogramma van de Nederlandse regering in Londen waar veel Nederlanders stiekem naar luisterden. Op dit radiobericht werd namelijk gezegd dat de geallieerden al de Nederlandse grens waren overgetrokken en Breda veroverd hadden. Dit bleek echter helemaal niet waar te zijn. Een klein deel van de geallieerden hadden namelijk Antwerpen veroverd en moesten eerst wachten op verdere versterkingen.

Geruchten

De geruchten over de bevrijding verspreidden zich echter als een lopend vuurtje door Nederland en overal werden Nederlandse vlaggen en vaandels vandaan gehaald. Er brak grote paniek uit onder Duitsers en NSB’ers. Veel papierwerk werd snel vernietigd en ze sloegen massaal op de vlucht naar Duitsland toe.

Uiteindelijk bleek al snel dat Dolle Dinsdag een illusie was. De Duitsers kwamen snel terug en herstelden de orde. Hoewel Maastricht op 13 september 1944 nog wel bevrijd werd, moest een groot deel van Nederland eerst nog de beruchte Hongerwinter doorstaan voordat het dan echt van de Duitsers verlost was.

Vraag: Waar kwam Dolle Dinsdag opeens vandaan?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

NSB en collaboratie

Het Verzet

De Tweede Wereldoorlog

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}