START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Het rationalisme

Rationalisme, kort gezegd een lastige term voor het gebruiken van je gezonde verstand.

Het rationalisme is een stroming uit de filosofie die het gebruik van het gezonde verstand voorop stelt.

Wat houdt het rationalisme precies in en wat is de betekenis van deze term?

het rationalisme

Het rationalisme is al een hele oude stroming maar werd pas echt populair in de zeventiende eeuw. Vooral René Descartes was een belangrijke filosoof die zich met het rationalisme bezighield. Het uitgangspunt van het rationalisme is dat kennis en waarheid niet gebaseerd zijn op ervaringen, maar juist op de rede (het verstand). Een arts die moet vaststellen of een patiënt lijdt aan griep, baseert dit op de kennis die de arts heeft over griep. Zonder zijn of haar kennis over de symptomen van griep, kan de arts nooit op basis van zintuiglijke waarnemingen vaststellen of de patiënt daadwerkelijk griep heeft. Het rationalisme is dus anders dan het empirisme. Bij het empirisme wordt nieuwe kennis namelijk verworven door zintuiglijke waarneming, observatie en proefondervindelijke ervaring.

Een ander belangrijk punt in het rationalisme was dat het gebruik van de ratio in plaats van de religio kwam. Het gebruik van het verstand kwam dus in plaats van het geloof. Rationeel denken zou volgens aanhangers een einde maken aan de ‘duistere’ tijd van onwetendheid, intolerantie en geloofsfanatisme. Rationalisten waren ervan overtuigd dat kennis en rede superieur waren aan traditie en geloof. Rationeel denken zou leiden tot vooruitgang. Rationalisme was dan ook het belangrijkste kenmerk van het denken tijdens de Verlichting.

Bij het rationalisme was het gebruiken van de rede dus het belangrijkst. Om te checken of je begrijpt waar het bij het rationalisme om draait, volgen hier twee oefenvragen:

  • Waarom horen het rationalisme en de Verlichting bij elkaar?
  • Wat is het verschil tussen het rationalisme en het empirisme?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Wetenschappelijke revolutie

Het humanisme

De verlichting

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!