fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Het humanisme speelde in de renaissance een belangrijke rol bij het herontdekken van de klassieke oudheid.

Humanisten gingen klassieke teksten bestuderen en men ging op een andere manier naar de wereld kijken.

Wat betekent het humanisme eigenlijk? Welke rol had het in de Renaissance? Mr. Chadd legt het voor je uit!

het humanisme
Het humanisme is een stroming van geleerden die zich in de Renaissance bezig gingen houden met het bestuderen van de klassieke teksten. Ze vonden veel fouten in de Middeleeuwse teksten en probeerden dit te herstellen. Verder werden de teksten kritisch bestudeerd en uitgelegd aan de normale mensen. In het begin waren vooral geleerden uit Italië onderdeel van het humanisme. Op den duur werd het echter ook belangrijk bij de burgerij. Er werd van je verwacht dat je jezelf ontwikkelde tot de ideale mens die zich op allerlei gebieden ontwikkeld had (uomo universalis).


Het meest beroemde voorbeeld van zo’n ideale mens was Leonardo da Vinci. Hij was uitvinder, schilder, natuuronderzoeker en musicus tegelijk! Buiten Italië was de Nederlander Erasmus ook een belangrijke aanhanger van het humanisme. Hij geloofde vooral in het christelijk humanisme, waarbij het christelijk geloof zou moeten profiteren van de zuivering van de teksten en geschriften.

Door het humanisme kwam er steeds meer interesse in de wetenschap. Natuurkunde werd belangrijker en architecten en kunstenaars gingen klassieke vormen weer gebruiken in het ontwerpen van gebouwen. Dit was uiteindelijk aanleiding voor de wetenschappelijke revolutie in de 17e eeuw.

Humanisme in het nu
Tegenwoordig is er ook nog steeds sprake van het humanisme. Hierbij wordt er vooral nadruk gelegd op de waardigheid van de mensen en de vrijheid die ieder mens moet hebben om te doen wat hij zelf wilt.

Oefenvraag
Wat heeft het humanisme te maken met de klassieke oudheid?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Rick.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp