START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Het humanisme

Het humanisme speelde in de renaissance een belangrijke rol bij het herontdekken van de klassieke oudheid.

Humanisten gingen klassieke teksten bestuderen en men ging op een andere manier naar de wereld kijken.

Wat betekent het humanisme eigenlijk? Welke rol had het in de Renaissance? Mr. Chadd legt het voor je uit!

het humanisme

Het humanisme is een stroming van geleerden die zich in de Renaissance bezig gingen houden met het bestuderen van de klassieke teksten. Ze vonden veel fouten in de Middeleeuwse teksten en probeerden dit te herstellen. Verder werden de teksten kritisch bestudeerd en uitgelegd aan de normale mensen. In het begin waren vooral geleerden uit Italië onderdeel van het humanisme. Op den duur werd het echter ook belangrijk bij de burgerij. Er werd van je verwacht dat je jezelf ontwikkelde tot de ideale mens die zich op allerlei gebieden ontwikkeld had (uomo universalis).

Het meest beroemde voorbeeld van zo’n ideale mens was Leonardo da Vinci. Hij was uitvinder, schilder, natuuronderzoeker en musicus tegelijk! Buiten Italië was de Nederlander Erasmus ook een belangrijke aanhanger van het humanisme. Hij geloofde vooral in het christelijk humanisme, waarbij het christelijk geloof zou moeten profiteren van de zuivering van de teksten en geschriften.

Door het humanisme kwam er steeds meer interesse in de wetenschap. Natuurkunde werd belangrijker en architecten en kunstenaars gingen klassieke vormen weer gebruiken in het ontwerpen van gebouwen. Dit was uiteindelijk aanleiding voor de wetenschappelijke revolutie in de 17e eeuw.

Humanisme in het nu

Tegenwoordig is er ook nog steeds sprake van het humanisme. Hierbij wordt er vooral nadruk gelegd op de waardigheid van de mensen en de vrijheid die ieder mens moet hebben om te doen wat hij zelf wilt.

Oefenvraag

Wat heeft het humanisme te maken met de klassieke oudheid?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Wetenschappelijke revolutie

De verlichting

Kenmerkende aspecten: hoe leer ik ze het best?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!