Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Het humanisme

Het humanisme speelde in de renaissance een belangrijke rol bij het herontdekken van de klassieke oudheid.

Humanisten gingen klassieke teksten bestuderen en men ging op een andere manier naar de wereld kijken.

Wat betekent het humanisme eigenlijk? Welke rol had het in de Renaissance? Mr. Chadd legt het voor je uit!

het humanisme

Het humanisme is een stroming van geleerden die zich in de Renaissance bezig gingen houden met het bestuderen van de klassieke teksten. Ze vonden veel fouten in de Middeleeuwse teksten en probeerden dit te herstellen. Verder werden de teksten kritisch bestudeerd en uitgelegd aan de normale mensen. In het begin waren vooral geleerden uit Italië onderdeel van het humanisme. Op den duur werd het echter ook belangrijk bij de burgerij. Er werd van je verwacht dat je jezelf ontwikkelde tot de ideale mens die zich op allerlei gebieden ontwikkeld had (uomo universalis).

Het meest beroemde voorbeeld van zo’n ideale mens was Leonardo da Vinci. Hij was uitvinder, schilder, natuuronderzoeker en musicus tegelijk! Buiten Italië was de Nederlander Erasmus ook een belangrijke aanhanger van het humanisme. Hij geloofde vooral in het christelijk humanisme, waarbij het christelijk geloof zou moeten profiteren van de zuivering van de teksten en geschriften.

Door het humanisme kwam er steeds meer interesse in de wetenschap. Natuurkunde werd belangrijker en architecten en kunstenaars gingen klassieke vormen weer gebruiken in het ontwerpen van gebouwen. Dit was uiteindelijk aanleiding voor de wetenschappelijke revolutie in de 17e eeuw.

Humanisme in het nu

Tegenwoordig is er ook nog steeds sprake van het humanisme. Hierbij wordt er vooral nadruk gelegd op de waardigheid van de mensen en de vrijheid die ieder mens moet hebben om te doen wat hij zelf wilt.

Oefenvraag

Wat heeft het humanisme te maken met de klassieke oudheid?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Wetenschappelijke revolutie

De verlichting

Kenmerkende aspecten: hoe leer ik ze het best?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}