fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Een gelaagde samenleving is een samenleving waarin de bevolking in meerdere lagen is opgedeeld.

Tussen de verschillende lagen zijn er vaak grote verschillen qua macht en aanzien.

Maar hoe zien die verschillende lagen er precies uit? En wat zijn voorbeelden van samenlevingen hiervan? Mr. Chadd legt het voor je uit!

gelaagde samenleving
Vroeger bestond vrijwel elke samenleving uit verschillende lagen. Deze verschillende lagen hadden gezamenlijk de vorm van een driehoek (of piramide). Aan de onderkant van de driehoek bevindt zich verreweg het grootste deel van de bevolking; de normale mensen. Elke hogere laag bestond telkens uit minder mensen dan de laag eronder. Uiteindelijk kwam je uit bij de hoogste laag, die in de punt van de driehoek is. In deze laag bevindt zich altijd maar 1 persoon. Dit was vaak de koning of keizer, die boven alle andere mensen stond.


In Egypte was één van de eerste gelaagde samenlevingen in de wereld. Onderaan de piramide was er de laag van de slaven, gevolgd door het gewone volk, de soldaten en ambtenaren, de adel, de priesters, om uiteindelijk bij de farao te eindigen.

In de middeleeuwen was er in Europa ook vaak nog sprake van een gelaagde samenleving. De boeren stonden onderaan, met de adel en geestelijkheid boven hun. Tegenwoordig is India een voorbeeld van een land die nog steeds een gelaagde samenleving heeft. Ze hebben daar het kastenstelsel waarin iedere laag een ‘kast’ genoemd wordt.

Zo werkt de app

Oefenvraag: Was het vroeger mogelijk om van de ene laag naar de andere laag te gaan?

Antwoord: Eigenlijk gebeurde dit vrijwel nooit. Heel af en toe was er een uitzondering maar meestal leefde je je gehele leven in dezelfde stand.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Rick.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp