Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Gelaagde samenleving

Een gelaagde samenleving is een samenleving waarin de bevolking in meerdere lagen is opgedeeld.

Tussen de verschillende lagen zijn er vaak grote verschillen qua macht en aanzien.

Maar hoe zien die verschillende lagen er precies uit? En wat zijn voorbeelden van samenlevingen hiervan? Mr. Chadd legt het voor je uit!

gelaagde samenleving

Vroeger bestond vrijwel elke samenleving uit verschillende lagen. Deze verschillende lagen hadden gezamenlijk de vorm van een driehoek (of piramide). Aan de onderkant van de driehoek bevindt zich verreweg het grootste deel van de bevolking; de normale mensen. Elke hogere laag bestond telkens uit minder mensen dan de laag eronder. Uiteindelijk kwam je uit bij de hoogste laag, die in de punt van de driehoek is. In deze laag bevindt zich altijd maar 1 persoon. Dit was vaak de koning of keizer, die boven alle andere mensen stond.

In Egypte was één van de eerste gelaagde samenlevingen in de wereld. Onderaan de piramide was er de laag van de slaven, gevolgd door het gewone volk, de soldaten en ambtenaren, de adel, de priesters, om uiteindelijk bij de farao te eindigen.

In de middeleeuwen was er in Europa ook vaak nog sprake van een gelaagde samenleving. De boeren stonden onderaan, met de adel en geestelijkheid boven hun. Tegenwoordig is India een voorbeeld van een land die nog steeds een gelaagde samenleving heeft. Ze hebben daar het kastenstelsel waarin iedere laag een ‘kast’ genoemd wordt.

Zo werkt de app

Oefenvraag: Was het vroeger mogelijk om van de ene laag naar de andere laag te gaan?

Antwoord: Eigenlijk gebeurde dit vrijwel nooit. Heel af en toe was er een uitzondering maar meestal leefde je je gehele leven in dezelfde stand.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Het middeleeuwse leenstelsel

Investituurstrijd: keizers en koningen vs de paus

Edelmannen

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}