START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Gelaagde samenleving

Een gelaagde samenleving is een samenleving waarin de bevolking in meerdere lagen is opgedeeld.

Tussen de verschillende lagen zijn er vaak grote verschillen qua macht en aanzien.

Maar hoe zien die verschillende lagen er precies uit? En wat zijn voorbeelden van samenlevingen hiervan? Mr. Chadd legt het voor je uit!

gelaagde samenleving

Vroeger bestond vrijwel elke samenleving uit verschillende lagen. Deze verschillende lagen hadden gezamenlijk de vorm van een driehoek (of piramide). Aan de onderkant van de driehoek bevindt zich verreweg het grootste deel van de bevolking; de normale mensen. Elke hogere laag bestond telkens uit minder mensen dan de laag eronder. Uiteindelijk kwam je uit bij de hoogste laag, die in de punt van de driehoek is. In deze laag bevindt zich altijd maar 1 persoon. Dit was vaak de koning of keizer, die boven alle andere mensen stond.

In Egypte was één van de eerste gelaagde samenlevingen in de wereld. Onderaan de piramide was er de laag van de slaven, gevolgd door het gewone volk, de soldaten en ambtenaren, de adel, de priesters, om uiteindelijk bij de farao te eindigen.

In de middeleeuwen was er in Europa ook vaak nog sprake van een gelaagde samenleving. De boeren stonden onderaan, met de adel en geestelijkheid boven hun. Tegenwoordig is India een voorbeeld van een land die nog steeds een gelaagde samenleving heeft. Ze hebben daar het kastenstelsel waarin iedere laag een ‘kast’ genoemd wordt.

Zo werkt de app

Oefenvraag: Was het vroeger mogelijk om van de ene laag naar de andere laag te gaan?

Antwoord: Eigenlijk gebeurde dit vrijwel nooit. Heel af en toe was er een uitzondering maar meestal leefde je je gehele leven in dezelfde stand.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Het middeleeuwse leenstelsel

Investituurstrijd: keizers en koningen vs de paus

Edelmannen

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!