fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Domesticatie

Domesticatie is een proces waarbij de mensen het gedrag van dieren probeert te veranderen, waardoor ze gebruikt kunnen worden gebruikt als huisdier of veedier.

Wat is de precieze betekenis van het begrip? Bij welke dieren is dit gebeurd? Mr. Chadd legt het voor je uit!

domesticatie
Eigenlijk is er nog heel veel onduidelijkheid over het begrip domesticatie. De meeste mensen zeggen dat het een proces is waarbij mensen een dier proberen te veranderen om iets nuttigs voor ze te kunnen doen. Zo heeft de mens in de loop van de jaren honden en katten als huisdieren gefokt en zijn koeien en paarden getemd om op een boerderij te helpen.


De getemde dieren zijn in het wild gevangen en worden tot huisdieren of vee gemaakt. Dit gebeurde al ver voor Christus. De hond was het eerste dier dat gedomesticeerd werd in 15.000 voor Christus. Hierna volgden de geit, het schaap, het varken en de koe al snel.

Naast dieren kunnen ook planten gedomesticeerd worden. Als we het over planten hebben, dan gaat het vooral om het kweken van voedsel en het maken van de beste zaadjes waaruit groente en fruit kan groeien.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Rick.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp