START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

De VOC

De VOC (1602-1800) was de grote trots van Nederland in de Gouden Eeuw.

De VOC blonk uit in handel drijven met Azië en maakte grote winsten met de kruiden en specerijen die ze mee terugnamen naar Nederland.

Wat was de VOC nou precies? Hoe kwam het dat ze zo succesvol waren? Mr. Chadd legt het voor je uit!

Azië

In de 17e eeuw werden er steeds meer reizen naar Azië georganiseerd door Nederlandse kooplieden. De kruiden en specerijen die ze konden kopen op de eilanden Java en de Molukken waren erg winstgevend, waardoor er een enorme groei was in het aantal schepen die naar het verre oosten gingen.

Verenigde Oost-Indische Compagnie

Er was alleen een groot nadeel aan al die verschillende Nederlandse schepen. Er ontstond namelijk een enorme concurrentie tussen de verschillende kooplieden, waardoor de winsten enorm daalden. Dit was natuurlijk niet de bedoeling. Hierdoor besloot Staten-Generaal in 1602 officieel de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) op te richten.

De VOC kreeg allerlei bevoegdheden die normaal alleen landen hadden. Zo mocht het oorlog voeren met anderen, konden er handelsverdragen gesloten worden en werden er overzeese gebieden bestuurd. In Azië was een gouverneur-generaal de hoogste baas van de VOC. Vanuit zijn hoofdkwartier op Java bestuurde hij aanzienlijke gebieden. Daarnaast werden er ook nog handelsposten opgericht om handel te kunnen drijven met landen als Japan, China en India. Deze handelsposten werden ook wel factorijen genoemd.

Multinational

Een leuk weetje over de VOC is dat het de allereerste multinational van de wereld was, waarbij mensen voor het eerst aandelen van het bedrijf konden kopen om eigenaar te worden. Het bedrijf was hierdoor typerend voor het handelskapitalisme in die tijd.

West-Indische Compagnie

Naast de VOC werd er later ook de West-Indische Compagnie (WIC) opgericht. In tegenstelling tot de VOC was de WIC vooral actief in Amerika. Verder werd er kaapvaart bedreven, wat eigenlijk piraterij met toestemming van de Nederlandse overheid was. Ondanks dat de WIC nooit erg winstgevend was, wisten ze het toch voor elkaar te krijgen om 6 Antilliaanse eilanden en Suriname te veroveren. Ook werd Nieuw-Amsterdam gesticht, het latere New York. Dit werd echter al snel ingekocht door de Engelsen.

Oefenvraag

Hoe kwam het dat de VOC zo succesvol was?

Antwoord: Omdat de VOC een monopolie had op de handel met Aziatische landen. Verder had het bevoegdheden die normaal alleen landen hadden, zoals het sluiten van handelsverdragen, het voeren van oorlog en het besturen van overzeese gebieden. Tot slot was de handel in kruiden en specerijen erg lucratief! Handelaren konden het met grote winsten doorverkopen waardoor het bedrijf heel snel groeide.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden

Schepen tijdens de Gouden Eeuw

Driehoekshandel

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!