START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Driehoekshandel

De driehoekshandel was de handel over de Atlantische oceaan tussen Europa, Amerika en Afrika.

Waarom heette het precies de driehoekshandel?

En wat was de Nederlandse invloed?

driehoekshandel

In de zeventiende en achttiende eeuw werd er veel handel gedreven tussen West-Europa (waaronder Nederland), West-Afrika en landen in Noord- en Zuid-Amerika. Vanuit Europa werden er wapens naar Afrika gebracht die werden ingeruild voor slaven, goud en ivoor. Vervolgens vervoerden dezelfde schepen naar Amerika om dit weer te verkopen voor luxegoederen als suiker, rum koffie, katoen, zilver en tabak . Dit werd tot slot weer terug naar Europa gebracht. Aangezien deze handel de vorm van een driehoek had, wordt het ook wel de driehoekshandel genoemd (zie plaatje). Schepen vaarden over de grote Atlantische Oceaan om spullen te ruilen met andere landen. Vooral de Europese landen bepaalden voor een groot deel wat er gebeurde. Ze maakten dan ook grote winsten met de driehoekshandel.

Driehoekshandel

WIC en slavernij

De Nederlandse West-Indische Compagnie (WIC) stond aan de basis van deze driehoekshandel. Ze plukten veel slaven weg uit West-Afrika om ze te verkopen aan slavenhandelaars in Amerika. Deze handelaars konden ze gebruiken op de grote plantages. Hier moesten de slaven in slechte omstandigheden werken, zonder ook maar iets betaald te krijgen. Naast Nederland deden ook andere Europese landen hier aan mee, zoals Portugal, Spanje, Engeland, Frankrijk, Denemarken en Zweden. De slavernij was daarom dus een erg belangrijk onderdeel van de driehoekshandel.

Afschaffing slavernij

Vanaf 1800 schaften steeds meer mensen de slavenhandel af. Hierdoor kwam er ook steeds meer een einde aan de driehoekshandel. Uiteindelijk was Nederland in 1863 één van de laatste landen die het afschafte.

Oefenvraag

Hoe kregen de Europese landen het voor elkaar om slaven uit West-Afrika te krijgen voor de driehoekshandel?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Hoe zag slavernij er uit door de eeuwen heen? En hoe kwam het ten einde?

De VOC

Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!