fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

De driehoekshandel was de handel over de Atlantische oceaan tussen Europa, Amerika en Afrika.

Waarom heette het precies de driehoekshandel?

En wat was de Nederlandse invloed?

driehoekshandel
In de zeventiende en achttiende eeuw werd er veel handel gedreven tussen West-Europa (waaronder Nederland), West-Afrika en landen in Noord- en Zuid-Amerika. Vanuit Europa werden er wapens naar Afrika gebracht die werden ingeruild voor slaven, goud en ivoor. Vervolgens vervoerden dezelfde schepen naar Amerika om dit weer te verkopen voor luxegoederen als suiker, rum koffie, katoen, zilver en tabak . Dit werd tot slot weer terug naar Europa gebracht. Aangezien deze handel de vorm van een driehoek had, wordt het ook wel de driehoekshandel genoemd (zie plaatje). Schepen vaarden over de grote Atlantische Oceaan om spullen te ruilen met andere landen. Vooral de Europese landen bepaalden voor een groot deel wat er gebeurde. Ze maakten dan ook grote winsten met de driehoekshandel.
Driehoekshandel
WIC en slavernij
De Nederlandse West-Indische Compagnie (WIC) stond aan de basis van deze driehoekshandel. Ze plukten veel slaven weg uit West-Afrika om ze te verkopen aan slavenhandelaars in Amerika. Deze handelaars konden ze gebruiken op de grote plantages. Hier moesten de slaven in slechte omstandigheden werken, zonder ook maar iets betaald te krijgen. Naast Nederland deden ook andere Europese landen hier aan mee, zoals Portugal, Spanje, Engeland, Frankrijk, Denemarken en Zweden. De slavernij was daarom dus een erg belangrijk onderdeel van de driehoekshandel.


Afschaffing slavernij
Vanaf 1800 schaften steeds meer mensen de slavenhandel af. Hierdoor kwam er ook steeds meer een einde aan de driehoekshandel. Uiteindelijk was Nederland in 1863 één van de laatste landen die het afschafte.

Oefenvraag
Hoe kregen de Europese landen het voor elkaar om slaven uit West-Afrika te krijgen voor de driehoekshandel?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Rick.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp