Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

De lange hongerwinter

De lange hongerwinter

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog was er in Nederland sprake van de beroemde Hongerwinter.

Wat hield die precies in? Je leest het hieronder!

de hongerwinter

Ontstaan

Het einde van de Tweede Wereldoorlog was in zicht. Alleen het bovenste gedeelte van Nederland (boven de grote rivieren) was nog bezet door de Duitsers.

Om de nazi’s tegen te werken werd in september 1944 vanuit Londen opgeroepen tot een grote spoorwegstaking. Hierdoor kwam echter ook het transport van steenkool vanuit Zuid-Limburg stil te liggen. De bazen van de nazi’s in Nederland waren woedend en besloten met een straf te komen. Alle voedseltransporten per schip werden stilgelegd. Het werd al gauw duidelijk dat dit tot grote voedselschaarste zou gaan leiden. Tekorten waren er in oorlogstijd sowieso al, bijna alle producten kwamen ‘op de bon’. Dit houdt in dat veel producten alleen nog maar te verkrijgen waren met bonnen die door de overheid uitgedeeld werden.

Tekorten lopen op

In de loop van 1944 werden de tekorten steeds erger. In augustus werd de gasvoorziening stopgezet, waardoor men niet meer kon koken op fornuizen. In oktober hield ook de elektriciteit ermee op.

Voedsel werd steeds schaarser en slechter. De uitgereikte bonnen waren lang niet voldoende om de mensen voldoende te kunnen voeden. Mensen aten suikerbieten en tulpenbollen ter vervanging van aardappels.

Dagelijks vertrokken er inwoners uit de stad, in de hoop om daarbuiten bij boeren voedsel te kunnen ruilen. Dit waren vaak vrouwen en kinderen. Voor ondervoede kinderen werden evacuaties en reddingsoperaties opgezet. In de eerste maanden van 1945 werden ongeveer 40.000 stadskinderen naar Overijssel, Friesland, Groningen en Drenthe geëvacueerd. Op het platteland was namelijk nog wel genoeg te eten.

Zo werkt de app

Einde en gevolgen

De hongerwinter duurde van oktober 1944 tot april 1945. Het is niet duidelijk hoeveel slachtoffers er precies zijn gevallen, de meeste schattingen gaan uit van zo’n 20.000. Vooral oudere mensen en alleenstaanden overleefden de hongerwinter niet, zij hadden namelijk niemand die voor hen op zoek kon gaan naar voedsel.

Eind april werd het eindelijk beter. Na overleg met de Duitsers mochten er droppings met voedsel worden gehouden boven Nederland. Engelse en Amerikaanse bommenwerpers vlogen naar het westen van Nederland en dropten hun ladingen voedsel.

Na de oorlog was er weinig aandacht voor de overlevenden van de Hongerwinter. Iedereen had het zwaar gehad en men moest zich vooral richten op het wederopbouwen van Nederland. De gevolgen van de Hongerwinter zijn echter nog steeds te merken. Zo heeft het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam enkele jaren geleden een onderzoek gedaan naar de gezondheid van kinderen die tijdens de Hongerwinter zijn verwekt. Uit het onderzoek kwam naar voren dat veel kinderen nog altijd negatieve gevolgen ondervinden van de ondervoeding van hun moeder tijdens de Hongerwinter.

En nu jij!

Wil jij weten of je de Hongerwinter nu helemaal begrijpt? Maak dan de volgende oefenvraag.

Waarom was er vooral sprake van een Hongerwinter in het Westen en minder in het Noorden van Nederland?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

De Tweede Wereldoorlog

Dolle Dinsdag

Het Verzet

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}