fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

De lange hongerwinter

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog was er in Nederland sprake van de beroemde Hongerwinter.

Wat hield die precies in? Je leest het hieronder!

de hongerwinter
Ontstaan
Het einde van de Tweede Wereldoorlog was in zicht. Alleen het bovenste gedeelte van Nederland (boven de grote rivieren) was nog bezet door de Duitsers.
Om de nazi’s tegen te werken werd in september 1944 vanuit Londen opgeroepen tot een grote spoorwegstaking. Hierdoor kwam echter ook het transport van steenkool vanuit Zuid-Limburg stil te liggen. De bazen van de nazi’s in Nederland waren woedend en besloten met een straf te komen. Alle voedseltransporten per schip werden stilgelegd. Het werd al gauw duidelijk dat dit tot grote voedselschaarste zou gaan leiden. Tekorten waren er in oorlogstijd sowieso al, bijna alle producten kwamen ‘op de bon’. Dit houdt in dat veel producten alleen nog maar te verkrijgen waren met bonnen die door de overheid uitgedeeld werden.


Tekorten lopen op
In de loop van 1944 werden de tekorten steeds erger. In augustus werd de gasvoorziening stopgezet, waardoor men niet meer kon koken op fornuizen. In oktober hield ook de elektriciteit ermee op.
Voedsel werd steeds schaarser en slechter. De uitgereikte bonnen waren lang niet voldoende om de mensen voldoende te kunnen voeden. Mensen aten suikerbieten en tulpenbollen ter vervanging van aardappels.

Dagelijks vertrokken er inwoners uit de stad, in de hoop om daarbuiten bij boeren voedsel te kunnen ruilen. Dit waren vaak vrouwen en kinderen. Voor ondervoede kinderen werden evacuaties en reddingsoperaties opgezet. In de eerste maanden van 1945 werden ongeveer 40.000 stadskinderen naar Overijssel, Friesland, Groningen en Drenthe geëvacueerd. Op het platteland was namelijk nog wel genoeg te eten.

Zo werkt de app

Einde en gevolgen
De hongerwinter duurde van oktober 1944 tot april 1945. Het is niet duidelijk hoeveel slachtoffers er precies zijn gevallen, de meeste schattingen gaan uit van zo’n 20.000. Vooral oudere mensen en alleenstaanden overleefden de hongerwinter niet, zij hadden namelijk niemand die voor hen op zoek kon gaan naar voedsel.
Eind april werd het eindelijk beter. Na overleg met de Duitsers mochten er droppings met voedsel worden gehouden boven Nederland. Engelse en Amerikaanse bommenwerpers vlogen naar het westen van Nederland en dropten hun ladingen voedsel.
Na de oorlog was er weinig aandacht voor de overlevenden van de Hongerwinter. Iedereen had het zwaar gehad en men moest zich vooral richten op het wederopbouwen van Nederland. De gevolgen van de Hongerwinter zijn echter nog steeds te merken. Zo heeft het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam enkele jaren geleden een onderzoek gedaan naar de gezondheid van kinderen die tijdens de Hongerwinter zijn verwekt. Uit het onderzoek kwam naar voren dat veel kinderen nog altijd negatieve gevolgen ondervinden van de ondervoeding van hun moeder tijdens de Hongerwinter.

En nu jij!
Wil jij weten of je de Hongerwinter nu helemaal begrijpt? Maak dan de volgende oefenvraag.

Waarom was er vooral sprake van een Hongerwinter in het Westen en minder in het Noorden van Nederland?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Amber.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp