START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

De Cubacrisis

De Cubacrisis

De Cubacrisis, ook wel de Oktobercrisis genoemd, leek bijna op een nieuwe oorlog uit te lopen, maar dit werd gelukkig voorkomen.

Toch is dit een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis. Maar wat houdt deze crisis precies in? Mr. Chadd legt het je uit!

de cubacrisis

In 1962 ontdekten de Amerikanen dat de communistische Russen op Cuba kernraketten plaatsten. Op Cuba was namelijk ook een communistische leider aan de macht gekomen. Hier waren de Amerikanen niet blij mee. President Kennedy, die op dat moment aan de macht was in de Verenigde Staten, dreigde na deze ontdekking een atoomoorlog te beginnen als de raketten niet zouden worden weggehaald. Hier waren de Amerikanen toch te bang voor, want ze wilden geen oorlog met de Sovjet-Unie beginnen. Daarom maakte Kennedy publiekelijk bekend op tv dat hij het eiland Cuba in quarantaine stelde, waarbij buitenstaanders geen toegang meer tot het eiland hadden. Met de zeeblokkade die volgde, werd voorkomen dat de Russen hun installaties konden afmaken door alle Sovjet-schepen te blokkeren.

Deze blokkade van de Amerikanen werd gezien als een oorlogsdaad, dus de hele wereld hield zijn adem in: zou het tot een oorlog komen of niet? Hoe zou de Sovjet-Unie reageren?

De reactie van Chroesjtsjov, die op dat moment in de Sovjet-Unie heerste, liet ruim een week op zich wachten! In eerste instantie zei hij dat hij zich het dreigement van de VS niet zou aantrekken. Maar twee weken later gaf hij toch toe, nadat de VS beloofden Cuba zelf niet lastig te vallen. Zo werd een nieuw wereldconflict voorkomen.

Oefenvraag: test jezelf!

Waarom had de Sovjet-Unie Cuba gekozen voor de installatie van kernraketten?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Gorbatsjov, de laatste leider van de Sovjet-Unie

Containmentpolitiek en Marshallplan

Koude Oorlog: waar draaide dit om?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!