START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Containmentpolitiek en Marshallplan

Na de Tweede Wereldoorlog begon het communisme steeds meer te overheersen.

Dit probeerden onder andere de Verenigde Staten te beperken door de containmentpolitiek en het Marshallplan.

Maar wat houden deze begrippen eigenlijk in? Mr. Chadd legt het je uit!

containmentpolitiek en marshallplan

De Amerikaanse president Truman wilde de verspreiding van het communisme in Europa tegengaan. Daarom bedacht hij de containmentpolitiek. ‘Contain’ betekent hierbij inperken. Deze politiek zag dus op het inperken van het communisme, met name in het westen van Europa. Truman beloofde hierbij economische en militaire steun aan de verschillende landen, die door het communisme dreigden overgenomen te worden.

Een onderdeel van deze containmentpolitiek van Truman was het Marshallplan. Met dit plan bood de VS grootschalige hulp aan de wederopbouw van West-Europa na de Tweede Wereldoorlog door bijvoorbeeld veel geld toe te sturen. Door deze geldstromen kregen de VS hier echter ook meer gezag met als gevolg dat het communisme niet zomaar kon binnendringen. De VS en West-Europa sloten zelfs een militair bondgenootschap. Deze bestaat nu ook nog steeds: de NAVO (Noord-Atlantische Verdragsorganisatie). In 1955 sloten ook de communistische landen in Oost-Europa een militair bondgenootschap, namelijk het Warschaupact. Zo kwamen West- en Oost-Europa steeds meer tegenover elkaar te staan met het kapitalisme in West-Europa en het communisme in Oost-Europa.

Oefenvraag: test jezelf!

Wat was het verschil tussen de containmentpolitiek en het Marshallplan?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Tonkin-resolutie

De Cubacrisis

Koude Oorlog: waar draaide dit om?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!