fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Na de Tweede Wereldoorlog begon het communisme steeds meer te overheersen.

Dit probeerden onder andere de Verenigde Staten te beperken door de containmentpolitiek en het Marshallplan.

Maar wat houden deze begrippen eigenlijk in? Mr. Chadd legt het je uit!

containmentpolitiek en marshallplan
De Amerikaanse president Truman wilde de verspreiding van het communisme in Europa tegengaan. Daarom bedacht hij de containmentpolitiek. ‘Contain’ betekent hierbij inperken. Deze politiek zag dus op het inperken van het communisme, met name in het westen van Europa. Truman beloofde hierbij economische en militaire steun aan de verschillende landen, die door het communisme dreigden overgenomen te worden.


Een onderdeel van deze containmentpolitiek van Truman was het Marshallplan. Met dit plan bood de VS grootschalige hulp aan de wederopbouw van West-Europa na de Tweede Wereldoorlog door bijvoorbeeld veel geld toe te sturen. Door deze geldstromen kregen de VS hier echter ook meer gezag met als gevolg dat het communisme niet zomaar kon binnendringen. De VS en West-Europa sloten zelfs een militair bondgenootschap. Deze bestaat nu ook nog steeds: de NAVO (Noord-Atlantische Verdragsorganisatie). In 1955 sloten ook de communistische landen in Oost-Europa een militair bondgenootschap, namelijk het Warschaupact. Zo kwamen West- en Oost-Europa steeds meer tegenover elkaar te staan met het kapitalisme in West-Europa en het communisme in Oost-Europa.

Oefenvraag: test jezelf!
Wat was het verschil tussen de containmentpolitiek en het Marshallplan?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Joyce.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp