START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Gorbatsjov, de laatste leider van de Sovjet-Unie

Gorbatsjov, de laatste leider van de Sovjet-Unie.

Michaïl Gorbatsjov was een belangrijk persoon in de geschiedenis van Rusland en de Sovjet-Unie.

Wie was hij precies en waarom is hij zo belangrijk geworden? Mr. Chadd legt het je uit!

gorbatsjov

Wie was hij?

Michaïl Gorbatsjov (1931) was leider van de Sovjet-Unie van 1985 tot en met 1991. Gorbatsjov regeerde in een periode dat de Sovjet-Unie er niet goed voorstond. Het land was verwikkeld in een conflict met Afghanistan en de Verenigde Staten waren het land voorbijgestreefd als grootste militaire wereldmacht. Vooral na de ramp met de kerncentrale in Tsjernobyl in 1986 werd het Gorbatsjov duidelijk dat er verandering nodig was. De gevaren van de kerncentrale waren altijd genegeerd en de ramp zelf werd meerdere dagen geheim gehouden. Dit zorgde ervoor dat de gevolgen van de ramp erger werden.

Gorbatsjov wilde grote hervormingen doorvoeren. Toch was Gorbatsjov toen hij aan zijn regeerperiode begon, zeker niet van plan een einde te maken aan de Sovjet-Unie. Hoe kon het dan toch wel zover komen?

Glasnost

Gorbatsjov was ervan overtuigd dat meer openheid de Sovjet-Unie goed zou doen. Iedereen moest voortaan de waarheid durven spreken en zijn mening kunnen uiten. Deze verandering werd glasnost (openheid) genoemd. De openheid liep echter niet helemaal zoals Gorbatsjov gedacht had.

De mensen mochten vrij over de Sovjet-Unie spreken zonder bang te zijn om gearresteerd te worden. Er verschenen nieuwe kranten en tijdschriften. Op de radio en op de televisie konden voor- en tegenstanders openlijk over het communisme praten. Dit stemde Gorbatsjov tot tevredenheid, maar er ontstonden ook nieuwe politieke partijen die de macht wilden grijpen. Daarnaast waren er deelrepublieken, zoals Oekraïne, die onafhankelijkheid wensten. Dit verzwakte de eenheid van de Sovjet-Unie.

Perestrojka

Daarnaast was volgens Gorbatsjov het politieke en economische systeem drastisch verouderd en moest het vernieuwd worden. Daarom voerde hij op gebieden zoals de economie grote veranderingen door. Dit werd perestrojka (hervorming) genoemd. Zo kwamen er particuliere bedrijven en werd samenwerking met het buitenland toegestaan. Veel plannen zijn echter nooit uitgevoerd, machines verouderden waardoor fabrieken stil kwamen te staan en het platteland liep leeg. Economisch ging het na de hervormingen dus steeds slechter met de Sovjet-Unie, waardoor Gorbatsjov in zijn eigen land niet bepaald populair was.

Zo werkt de app

Het einde

In de rest van Europa werd Gorbatsjov juist gezien als een held. Mede door zijn hervormingen kwam er namelijk een einde aan de Koude Oorlog. Gorbatsjov ontving hiervoor op 10 december 1990 de Nobelprijs voor de Vrede. Een ander – onbedoeld – gevolg van de hervorming van de communistische partij, was het verdwijnen van de grote macht van de partij. In 1991 werd Gorbatsjov bij een staatsgreep afgezet door oude communisten. Al na een paar dagen werden zij weer verdreven door de anti communist Jeltsin. Hij zorgde er uiteindelijk voor dat aan het einde van 1991 de Sovjet-Unie uiteenviel.

Even oefenen…

Heb jij wat geleerd van dit artikel over Gorbatsjov? Dat moet even getest worden natuurlijk!

Wat houdt glasnost precies in?

Wat wordt er bedoeld met perestrojka ?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

De oktoberrevolutie

Communisme

Koude Oorlog: waar draaide dit om?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!