fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Gorbatsjov, de laatste leider van de Sovjet-Unie.

Michaïl Gorbatsjov was een belangrijk persoon in de geschiedenis van Rusland en de Sovjet-Unie.

Wie was hij precies en waarom is hij zo belangrijk geworden? Mr. Chadd legt het je uit!

gorbatsjov

Wie was hij?
Michaïl Gorbatsjov (1931) was leider van de Sovjet-Unie van 1985 tot en met 1991. Gorbatsjov regeerde in een periode dat de Sovjet-Unie er niet goed voorstond. Het land was verwikkeld in een conflict met Afghanistan en de Verenigde Staten waren het land voorbijgestreefd als grootste militaire wereldmacht. Vooral na de ramp met de kerncentrale in Tsjernobyl in 1986 werd het Gorbatsjov duidelijk dat er verandering nodig was. De gevaren van de kerncentrale waren altijd genegeerd en de ramp zelf werd meerdere dagen geheim gehouden. Dit zorgde ervoor dat de gevolgen van de ramp erger werden.
Gorbatsjov wilde grote hervormingen doorvoeren. Toch was Gorbatsjov toen hij aan zijn regeerperiode begon, zeker niet van plan een einde te maken aan de Sovjet-Unie. Hoe kon het dan toch wel zover komen?


Glasnost
Gorbatsjov was ervan overtuigd dat meer openheid de Sovjet-Unie goed zou doen. Iedereen moest voortaan de waarheid durven spreken en zijn mening kunnen uiten. Deze verandering werd glasnost (openheid) genoemd. De openheid liep echter niet helemaal zoals Gorbatsjov gedacht had.
De mensen mochten vrij over de Sovjet-Unie spreken zonder bang te zijn om gearresteerd te worden. Er verschenen nieuwe kranten en tijdschriften. Op de radio en op de televisie konden voor- en tegenstanders openlijk over het communisme praten. Dit stemde Gorbatsjov tot tevredenheid, maar er ontstonden ook nieuwe politieke partijen die de macht wilden grijpen. Daarnaast waren er deelrepublieken, zoals Oekraïne, die onafhankelijkheid wensten. Dit verzwakte de eenheid van de Sovjet-Unie.

Perestrojka
Daarnaast was volgens Gorbatsjov het politieke en economische systeem drastisch verouderd en moest het vernieuwd worden. Daarom voerde hij op gebieden zoals de economie grote veranderingen door. Dit werd perestrojka (hervorming) genoemd. Zo kwamen er particuliere bedrijven en werd samenwerking met het buitenland toegestaan. Veel plannen zijn echter nooit uitgevoerd, machines verouderden waardoor fabrieken stil kwamen te staan en het platteland liep leeg. Economisch ging het na de hervormingen dus steeds slechter met de Sovjet-Unie, waardoor Gorbatsjov in zijn eigen land niet bepaald populair was.

Zo werkt de app

Het einde
In de rest van Europa werd Gorbatsjov juist gezien als een held. Mede door zijn hervormingen kwam er namelijk een einde aan de Koude Oorlog. Gorbatsjov ontving hiervoor op 10 december 1990 de Nobelprijs voor de Vrede. Een ander – onbedoeld – gevolg van de hervorming van de communistische partij, was het verdwijnen van de grote macht van de partij. In 1991 werd Gorbatsjov bij een staatsgreep afgezet door oude communisten. Al na een paar dagen werden zij weer verdreven door de anti communist Jeltsin. Hij zorgde er uiteindelijk voor dat aan het einde van 1991 de Sovjet-Unie uiteenviel.

Even oefenen…
Heb jij wat geleerd van dit artikel over Gorbatsjov? Dat moet even getest worden natuurlijk!

Wat houdt glasnost precies in?
Wat wordt er bedoeld met perestrojka?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Amber.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp