fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Cahiers de doléances: Wat zijn dat eigenlijk?

Cahiers de doléances (klaagbrieven) werden door de Franse koning Lodewijk XVI opgesteld om erachter te komen wat er leefde onder het volk.

Maar wat zijn het eigenlijk? En waarom deed hij dit? Mr. Chadd legt het voor je uit!

In 1789 werden er in Frankrijk nieuwe leden voor de Staten-Generaal gekozen. Dit ging via een moeilijk proces waarbij mensen in zogeheten ‘kiesvergaderingen’ hun vertegenwoordigers kozen die namens hun afgevaardigd werden voor de Staten-Generaal.

Lodewijk XVI
Lodewijk XVI vond het echter belangrijk om te weten wat er leefde onder het volk. Het land zat in een crisis en de koning wilde graag weten wat hij zou kunnen veranderen om het volk te vriend te houden. Hij vroeg daarom om cahiers de doléances (ook wel klaagbrieven genoemd) uit te schrijven tijdens de kiesvergaderingen. In deze klaagbrieven konden de mensen hun irritaties en klachten opschrijven en hun mening geven over de huidige politiek. In totaal werden er maarliefst 40 000 cahiers de doléances opgesteld.


Verkeerd beeld
De klaagbrieven die werden opgesteld waren alleen niet echt representatief voor de mening van het volk. Je moest namelijk aan bepaalde voorwaarden voldoen om een klaagbrief in te mogen vullen. Ten eerste moest je een man zijn die minstens 25 jaar oud is. Verder was het belangrijk dat je belasting betaalde aan de staat. Hierdoor mochten arme boeren en eenvoudige arbeiders de cahiers de doléances niet invullen. Het gevolg hiervan was dat vooral de wensen van de rijke bourgeoisie naar voren kwam.

Zo werkt de app

Belangrijke gebeurtenis
Toch zijn de cahiers de doléances een belangrijke gebeurtenis in de Franse geschiedenis! Het laat namelijk voor het eerst zien wat de Fransen dachten over de politiek. Er kwam vooral uit naar voren dat de mensen de macht van de koning wilden inperken door middel van een grondwet. Verder wensten ze een nationaal parlement met een wetgevende en controlerende macht, en wilden ze burgerlijke vrijheden zoals vrijheid van meningsuiting en godsdienst. Tot slot was het de wens van vele Fransen dat de vele voorrechten van de adel en geestelijkheid werden afgeschaft, en dat er een verklaring van de rechten van de mens moest komen.

Check nu jouw kennis van de cahiers de doléances door de volgende oefenvraag te beantwoorden!

Waarom waren de invoering van de cahiers de doléances een belangrijke gebeurtenis in de Franse geschiedenis?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Rick.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp