START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Cahiers de doléances: Wat zijn dat eigenlijk?

Cahiers de doléances: Wat zijn dat eigenlijk?

Cahiers de doléances (klaagbrieven) werden door de Franse koning Lodewijk XVI opgesteld om erachter te komen wat er leefde onder het volk.

Maar wat zijn het eigenlijk? En waarom deed hij dit? Mr. Chadd legt het voor je uit!

In 1789 werden er in Frankrijk nieuwe leden voor de Staten-Generaal gekozen. Dit ging via een moeilijk proces waarbij mensen in zogeheten ‘kiesvergaderingen’ hun vertegenwoordigers kozen die namens hun afgevaardigd werden voor de Staten-Generaal.

Lodewijk XVI

Lodewijk XVI vond het echter belangrijk om te weten wat er leefde onder het volk. Het land zat in een crisis en de koning wilde graag weten wat hij zou kunnen veranderen om het volk te vriend te houden. Hij vroeg daarom om cahiers de doléances (ook wel klaagbrieven genoemd) uit te schrijven tijdens de kiesvergaderingen. In deze klaagbrieven konden de mensen hun irritaties en klachten opschrijven en hun mening geven over de huidige politiek. In totaal werden er maarliefst 40 000 cahiers de doléances opgesteld.

Verkeerd beeld

De klaagbrieven die werden opgesteld waren alleen niet echt representatief voor de mening van het volk. Je moest namelijk aan bepaalde voorwaarden voldoen om een klaagbrief in te mogen vullen. Ten eerste moest je een man zijn die minstens 25 jaar oud is. Verder was het belangrijk dat je belasting betaalde aan de staat. Hierdoor mochten arme boeren en eenvoudige arbeiders de cahiers de doléances niet invullen. Het gevolg hiervan was dat vooral de wensen van de rijke bourgeoisie naar voren kwam.

Zo werkt de app

Belangrijke gebeurtenis

Toch zijn de cahiers de doléances een belangrijke gebeurtenis in de Franse geschiedenis! Het laat namelijk voor het eerst zien wat de Fransen dachten over de politiek. Er kwam vooral uit naar voren dat de mensen de macht van de koning wilden inperken door middel van een grondwet. Verder wensten ze een nationaal parlement met een wetgevende en controlerende macht, en wilden ze burgerlijke vrijheden zoals vrijheid van meningsuiting en godsdienst. Tot slot was het de wens van vele Fransen dat de vele voorrechten van de adel en geestelijkheid werden afgeschaft, en dat er een verklaring van de rechten van de mens moest komen.

Check nu jouw kennis van de cahiers de doléances door de volgende oefenvraag te beantwoorden!

Waarom waren de invoering van de cahiers de doléances een belangrijke gebeurtenis in de Franse geschiedenis?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Het Absolutisme

De Franse Revolutie: hoe kwam het tot stand en wat gebeurde er eigenlijk?

Wat is een standenmaatschappij? En welke standen waren er?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!