Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Cahiers de doléances: Wat zijn dat eigenlijk?

Cahiers de doléances: Wat zijn dat eigenlijk?

Cahiers de doléances (klaagbrieven) werden door de Franse koning Lodewijk XVI opgesteld om erachter te komen wat er leefde onder het volk.

Maar wat zijn het eigenlijk? En waarom deed hij dit? Mr. Chadd legt het voor je uit!

In 1789 werden er in Frankrijk nieuwe leden voor de Staten-Generaal gekozen. Dit ging via een moeilijk proces waarbij mensen in zogeheten ‘kiesvergaderingen’ hun vertegenwoordigers kozen die namens hun afgevaardigd werden voor de Staten-Generaal.

Lodewijk XVI

Lodewijk XVI vond het echter belangrijk om te weten wat er leefde onder het volk. Het land zat in een crisis en de koning wilde graag weten wat hij zou kunnen veranderen om het volk te vriend te houden. Hij vroeg daarom om cahiers de doléances (ook wel klaagbrieven genoemd) uit te schrijven tijdens de kiesvergaderingen. In deze klaagbrieven konden de mensen hun irritaties en klachten opschrijven en hun mening geven over de huidige politiek. In totaal werden er maarliefst 40 000 cahiers de doléances opgesteld.

Verkeerd beeld

De klaagbrieven die werden opgesteld waren alleen niet echt representatief voor de mening van het volk. Je moest namelijk aan bepaalde voorwaarden voldoen om een klaagbrief in te mogen vullen. Ten eerste moest je een man zijn die minstens 25 jaar oud is. Verder was het belangrijk dat je belasting betaalde aan de staat. Hierdoor mochten arme boeren en eenvoudige arbeiders de cahiers de doléances niet invullen. Het gevolg hiervan was dat vooral de wensen van de rijke bourgeoisie naar voren kwam.

Zo werkt de app

Belangrijke gebeurtenis

Toch zijn de cahiers de doléances een belangrijke gebeurtenis in de Franse geschiedenis! Het laat namelijk voor het eerst zien wat de Fransen dachten over de politiek. Er kwam vooral uit naar voren dat de mensen de macht van de koning wilden inperken door middel van een grondwet. Verder wensten ze een nationaal parlement met een wetgevende en controlerende macht, en wilden ze burgerlijke vrijheden zoals vrijheid van meningsuiting en godsdienst. Tot slot was het de wens van vele Fransen dat de vele voorrechten van de adel en geestelijkheid werden afgeschaft, en dat er een verklaring van de rechten van de mens moest komen.

Check nu jouw kennis van de cahiers de doléances door de volgende oefenvraag te beantwoorden!

Waarom waren de invoering van de cahiers de doléances een belangrijke gebeurtenis in de Franse geschiedenis?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Het Absolutisme

De Franse Revolutie: hoe kwam het tot stand en wat gebeurde er eigenlijk?

Wat is een standenmaatschappij? En welke standen waren er?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}