fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Wat is een standenmaatschappij?

Een standenmaatschappij is een samenleving waarbij de bevolking is verdeeld in verschillende groepen (standen).

We onderscheiden over het algemeen drie standen: de geestelijkheid, de adel en de boeren en burgers.

Wat is een standenmaatschappij en welke zijn er?
Geestelijkheid
Onder de geestelijkheid rekenen we de mensen die in de kerk werkten, zoals monniken, priesters, bisschoppen en nonnen. Er was een constante strijd tussen de geestelijkheid en de adel om de macht. Geestelijken gaven de bevolking hoop en troost in zware tijd, ook beloofden ze voor mensen te bidden. Ook de adel zocht steun bij de geestelijken, in ruil daarvoor kregen de geestelijken grote delen land en ze hoefden ook geen belasting te betalen.


Adel
De adel was eigenlijk de belangrijkste stand, zij hadden namelijk zeggenschap over de anderen. Voorbeelden van mensen die van adel zijn zijn koningen, prinsessen of hertogen. Ook de adel hoefde geen belasting te betalen, ze gingen immers zichzelf geen belastingen opleggen. De ‘normale’ bevolking keek echt naar de adel op. De adel bepaalde alle bestuurszaken, bijvoorbeeld als er oorlog was.

Boeren en burgers
Als je niet tot de eerste twee standen behoorde, dan hoorde je bij de laagste stand van de samenleving. Dit waren voornamelijk boeren. Toen rond 1250 de eerste steden ontstonden, hoorden ook de inwoners van deze steden (burgers) tot de laagste stand. De meeste mensen in deze stand bleven hun hele leven in dezelfde stand, ze deden vaak hetzelfde werk als hun ouders en ook verhuizen deden ze meestal niet.

Zo werkt de app

Snap je het helemaal? Laten we dat testen met een oefenvraag!
Een ‘gewone’ burger trouwt met een prinses, en wordt daardoor een prins. Bij welke stand hoorde hij eerst? En bij welke stand hoort hij nu?

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeroen.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp