Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Wat is een standenmaatschappij? En welke standen waren er?

Wat is een standenmaatschappij?

Een standenmaatschappij is een samenleving waarbij de bevolking is verdeeld in verschillende groepen (standen).

We onderscheiden over het algemeen drie standen: de geestelijkheid, de adel en de boeren en burgers.

Wat is een standenmaatschappij en welke zijn er?

Geestelijkheid

Onder de geestelijkheid rekenen we de mensen die in de kerk werkten, zoals monniken, priesters, bisschoppen en nonnen. Er was een constante strijd tussen de geestelijkheid en de adel om de macht. Geestelijken gaven de bevolking hoop en troost in zware tijd, ook beloofden ze voor mensen te bidden. Ook de adel zocht steun bij de geestelijken, in ruil daarvoor kregen de geestelijken grote delen land en ze hoefden ook geen belasting te betalen.

Adel

De adel was eigenlijk de belangrijkste stand, zij hadden namelijk zeggenschap over de anderen. Voorbeelden van mensen die van adel zijn zijn koningen, prinsessen of hertogen. Ook de adel hoefde geen belasting te betalen, ze gingen immers zichzelf geen belastingen opleggen. De ‘normale’ bevolking keek echt naar de adel op. De adel bepaalde alle bestuurszaken, bijvoorbeeld als er oorlog was.

Boeren en burgers

Als je niet tot de eerste twee standen behoorde, dan hoorde je bij de laagste stand van de samenleving. Dit waren voornamelijk boeren. Toen rond 1250 de eerste steden ontstonden, hoorden ook de inwoners van deze steden (burgers) tot de laagste stand. De meeste mensen in deze stand bleven hun hele leven in dezelfde stand, ze deden vaak hetzelfde werk als hun ouders en ook verhuizen deden ze meestal niet.

Zo werkt de app

Snap je het helemaal? Laten we dat testen met een oefenvraag!

Een ‘gewone’ burger trouwt met een prinses, en wordt daardoor een prins. Bij welke stand hoorde hij eerst? En bij welke stand hoort hij nu?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Het middeleeuwse leenstelsel

Hofstelsel en horigheid

Edelmannen

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}