START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Beurskrach van 1929

In 1929 stortten de aandelenkoersen op de beurs van Wall Street in New York opeens extreem in.

Deze gebeurtenis noemen we de Beurskrach. Hoe kwam dit en wat waren de gevolgen? Je leest het hier!

Beurskrach 1929

Goede economische tijden

Jarenlang heerste in de wereld en voornamelijk in de Verenigde Staten, een tijd van hoogconjunctuur. We hebben het dan vooral over de jaren 20 van de vorige eeuw. Als gevolg van deze hoogconjuctuur, wat betekent dat het goed ging met de economie, stegen de aandelen enorm. Aandelen werden op de beurs verhandeld voor grotere bedragen dan dat ze eigenlijk waard waren. Iedereen was euforisch over deze gang van zaken, terwijl ondertussen de realiteitszin een beetje verdween.

Het kantelpunt

In de zomer van 1929 begon steeds meer duidelijk te worden dat de goede economische tijden niet voor altijd zouden blijven voortduren. Veel bedrijven merkten aan hun markt dat deze markt verzadigd begon te raken. Daardoor gingen ze minder produceren dan voorheen. Dit zorgde er weer voor dat er mensen werden ontslagen, waardoor de bestedingen afnamen en ook andere bedrijven in zwaar weer terecht kwamen. Steeds meer bedrijven gingen failliet en ook de aandelenkoersen gingen naar beneden.

Zwarte Donderdag

Donderdag 24 oktober 1929 staat in de wereldgeschiedenis bekend als ‘Zwarte Donderdag’. De aandelenkoersen op Wall Street in New York begonnen opeens enorm te dalen. Er ontstond paniek. Door deze paniek begonnen beleggers massaal hun aandelen te verkopen, waardoor de koersen nóg harder daalden. Het zou uiteindelijk zelfs tot 1954 duren tot de aandelenkoersen weer op het oude niveau kwamen.

Zo werkt de app

Gevolgen

Door deze gebeurtenissen konden veel leningen niet terugbetaald worden. Hierdoor gingen banken failliet. De economie kwam in een ware depressie terecht. Er ontstond deflatie, waardoor de handel instortte. De hele wereld kwam in een periode van laagconjunctuur terecht.

De overheid van de Verenigde Staten had opeens grote financiële problemen. Om te bezuinigen besloot de VS de steunhulp aan Duitsland stop te zetten. Duitsland moest in die periode enorme herstelbetalingen doen als gevolg van het Verdrag van Versailles. In Duitsland ontstond vervolgens enorme armoede. Achteraf blijkt dit één van de belangrijkste redenen waardoor Adolf Hitler aan de macht kon komen.

Test jezelf met deze oefenvraag!

Waarom was de armoede in Duitsland een geschenk uit de hemel voor Adolf Hitler?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

De Eerste Wereldoorlog

Kapitalisme

Het Verdrag van Versailles

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!