Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Uitspraak in het Frans: hoe doe je dat eigenlijk?

Uitspraak in het Frans: hoe doe je dat eigenlijk?

De uitspraak van woorden in het Frans kan soms erg lastig zijn.

Toch zijn er wel een aantal regels die je kunnen helpen met de uitspraak. Mr. Chadd legt je uit hoe je je Franse uitspraak moet verbeteren.

De s

Veel woorden eindigen in het Frans op een s. Denk maar eens aan “je suis”, “tu as” of “jamais”. De s aan het eind van een woord spreek je niet uit. “Tu as” spreek je dus uit als “tu a”. Er is hier één uitzondering op, namelijk als het volgende woord met een klinker begint, spreek je de s uit als een z. “Nous avons” wordt bijvoorbeeld “Noez avon”.

De q

De q wordt in het Frans altijd gevolgd door een u. Deze spreek je alleen niet uit. De klank qu spreek je uit als een k. “Quelle” wordt bijvoorbeeld “kel” als je het uitspreekt.

De j en de ch

De j wordt in het Frans uitgesproken als zj. De ch wordt uitgesproken als sj. De j klinkt dus harder dan de ch. “Je” wordt dan bijvoorbeeld “zje” en “cher” wordt “sjer”.

De g

Voor een i, e of y spreek je de g uit als “zj”. Denk bijvoorbeeld aan het woord “etalage” of “collage”. Deze spreek je in het Frans net zo uit als in het Nederlands. Voor alle andere letters spreek je de g uit zoals de g in goal.

De h

De h spreek je in het Frans niet uit. Dit wordt ook wel een stomme h genoemd. “l’hôtel” wordt “lotel”

De d en de t

De d en de t op het eind van een woord spreek je meestal niet uit. “Petit” wordt dus “peti” en “grand” wordt “gran”. Bij vrouwelijke woorden komt er een “e” achter het woord. In dat geval spreek je de t en de d dus wel uit. “Petite” spreek je dus uit als “petit” en “grande” spreek je uit als “grand”. Aan het eind van de woorden “sept” en “huit”, spreek je de t wel uit.

Zo werkt de app

De c

De regels voor de c werken in het Frans hetzelfde als in het Nederlands. Je spreekt hem als een s uit als de letter erna een e of een i is en als een k als de letter erna een a, o, u of medeklinker is. Als de c een komma eronder heeft (dus: ç), dan spreek je hem altijd uit als s. “C’est” wordt dus “sè” en “collège” wordt “kollèzje”

De f en de v

De f en de v spreek je in het Frans uit zoals je in het Nederlands ook de f en v zou uitspreken.

De r

De Franse r is een soort combinatie tussen de r en de g. Je spreekt de klank uit achter in je keel. Als je de letter g heel kort uitspreekt, dan lijkt dit al heel erg op de Franse r.

De ai en de oi

De ai klank spreek je op dezelfde manier uit als de e in bed. De oi klank spreek je uit als “wa” zoals in het Nederlandse woord “toilet”. “Avoir” wordt bijvoorbeeld “avwar”.

De ou

De ou spreek je uit als de oe in koe. “Pour” wordt dan dus bijvoorbeeld “poer”.

De en, an en on

“En” en “an” in het Frans spreek je uit alsof je een a zegt terwijl je je neus dichtknijpt. “Ensemble” spreek je bijvoorbeeld uit als “ansamble”. “On” spreek je uit alsof je de o zegt terwijl je je neus dichtknijpt.

De e

Als er aan het eind van een woord een e staat, dan spreek je die niet uit. De é spreek je uit zoals de “ee” in twee. De è spreek je uit zoals de “e” in elf. Dit kun je onthouden door aan een klok te denken. Als het streepje in de richting van de twee staat, spreek je de klank uit als “ee”. Als het streepje in de richting van de elf staat, spreek je de klank uit als “e”.

De au(x) en eau(x)

“Au”, “aux”, “eau” en “eaux” spreek je uit zoals de “o” in het woord open.

De ui

De ui spreek je uit als “wie”. Hierbij maak je met je mond een ronde w. “Je suis” wordt dan bijvoorbeeld “zje swie”.

Nu jij!

Probeer de volgende Franse zinnen goed uit te spreken.

  1. Quelles matières sont obligatoires pour ce métier?
  2. Tu joues depuis quand?
  3. Je suis tout à fait d’accord avec toi.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Frans accenten

Luistertoets Frans

Stappenplan luisteren

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}