fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Luisteren naar een fragment voor bijvoorbeeld een luistertoets van Frans kan best lastig zijn.

Hoe weet je nou wanneer de belangrijkste informatie in het fragment wordt verteld?

En hoe kan je dan het beste het juiste antwoord opschrijven? Mr. Chadd gaat je daarbij helpen door je uit te leggen hoe je zo’n luisteropdracht het beste kan aanpakken!

Frans stappenplan/écouter
Gebruik een stappenplan!

  1. Als eerste is het verstandig jezelf voor te bereiden, voordat je begint met luisteren. Zo activeer je je eigen voorkennis over het onderwerp en dit kan je bijvoorbeeld ergens opschrijven in steekwoorden. Deze kennis kan je helpen bij het beantwoorden van de vragen. Vergeet ook vooral niet de bijbehorende vragen goed te lezen!
  2. Vervolgens is het handig als je bij de eerste keer luisteren vooral globaal luistert. Hierbij zoek je eigenlijk alleen naar het hoofdonderwerp en let je op wanneer in het fragment de belangrijkste informatie wordt verteld. Dit wordt vaak ook nog herhaald, dus wees alert!
  3. Als laatste moet je intensief luisteren wanneer het fragment voor de tweede keer wordt afgespeeld, waarbij je probeert zoveel mogelijk van het fragment te verstaan en je het juiste antwoord probeert te vinden. Dit zal nu veel makkelijker gaan, omdat je het fragment al een keer eerder hebt geluisterd en dus al een beetje weet waar het over gaat. Je hoeft niet alles in het fragment te begrijpen om de vraag goed te kunnen beantwoorden, dus maak je hier geen zorgen over!


Gericht luisteren
Bij gericht luisteren luister je woord voor woord naar alle informatie in het fragment. Hierbij focus je vooral op wat iemand specifiek zegt en noteer je de belangrijke dingen die je moet onthouden. Vergeet hierbij niet te letten op opvallende woorden, die kunnen horen bij het antwoord op de vraag. Als je bijvoorbeeld een bepaalde prijs van een product moet weten, let je op getallen die genoemd worden en het woord “euros”.

Tips

  1. De belangrijkste informatie in een fragment wordt vaak herhaald. Dit kan in dezelfde woorden, maar hier kunnen ook synoniemen voor worden gebruikt. Let hier dus goed op!
  2. Het onderwerp van het fragment wordt meestal benoemd aan het begin. Let dus vooral aan het begin goed op, want hier kan belangrijke informatie worden genoemd over het onderwerp! Zodra je het onderwerp weet, kan het namelijk gemakkelijker worden om de rest van het fragment te begrijpen.
  3. De toon van de spreker, zoals blij of boos, en geluiden op de achtergrond kunnen ook belangrijke informatie geven bij bepaalde vragen. Vergeet hier dus niet ook aandacht aan te besteden.
  4. Als je belangrijke informatie wil onthouden, is het handig om dit te noteren door het maken van aantekeningen. Gebruik hiervoor steekwoorden, waarbij je onderscheid maakt tussen hoofdzaken, die erg belangrijk zijn, en deelzaken, die iets minder van belang zijn. Dit kan je vaak ook horen aan de spreker. Vaak benadrukt deze de hoofdzaken en sluit de spreker af met een samenvatting van wat in het fragment is gezegd.
  5. Het kan lastig zijn om bij een meerkeuzevraag het juiste antwoord uit het fragment af te leiden, omdat de antwoorden erg op elkaar lijken. Probeer hierbij belangrijke woorden uit het antwoord te vertalen in het Frans, zodat je weet op welke woorden je vooral moet letten. Dit kan je helpen om beter te horen welk antwoord het juiste is! 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Joyce.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp