fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Psst… goed luisteren! Er komt een luistertoets Frans aan! Om een luistertoets goed te maken, moet je wel meer kunnen dan alleen luisteren. “Wat dan?” hoor ik je denken. Lees het hier!

Om een luistertoets goed te maken, is het belangrijk om de vaardigheid te ontwikkelen om Frans goed te kunnen begrijpen. Bij een normale toets kun je enkele dagen van tevoren een boek pakken en jezelf voorbereiden op de toets, maar bij een luistertoets moet je een vaardigheid ontwikkelen en dat iets wat opgebouwd moet worden. Hoe meer je oefent, hoe groter deze vaardigheid wordt.
Luistertoets Frans
Er zijn veel manieren om de vaardigheid in het luisteren van Frans te verbeteren. Het is namelijk belangrijk om een goede woordenschat te hebben en om de tekst te begrijpen ondanks dat er snel gesproken wordt. Enkele manieren om dit te oefenen, zijn:

  • Televisie: Kijk en luister naar Franstalige programma’s.
  • DVD / Films: Laat de ondertiteling van een Franstalige film of serie weg of zet de ondertiteling in het Frans in plaats van Nederlands.
  • CD / muziek: Zoek bekende Franse liedjes en luister deze. Je kunt eventueel de songtekst erbij pakken en meelezen wat er gezongen wordt. Probeer te begrijpen wat er gezegd wordt en zoek eventueel woorden op. Misschien staat er ook wel een vertaling van de songtekst op het internet.
  • Internet: Kijk filmpjes die jij leuk vindt op YouTube en maak gebruik van sites die oefenmateriaal aanbieden.

Welke methode je ook kiest (het liefst meerdere natuurlijk!), is het erg belangrijk dat regelmatig oefent. Door iets vaker goed te oefenen word je er vanzelf beter in.

Tijdens de luistertoets

Het is belangrijk om uitgerust te zijn tijdens de luistertoets, omdat je je goed moet concentreren op de gesproken tekst. Als het kan, is het ook fijn als je de avond van tevoren of op de dag zelf voor de luistertoets nog wat Frans hebt gehoord. Dan zit je er al wat meer in.

  • Probeer tijdens de toets goed te luisteren naar de inleiding en te bedenken wat je al weet van het onderwerp.
  • Ook is het handig om de vraag en de antwoorden alvast te lezen voordat je gaat luisteren naar het fragment (in de pauzes), dan weet je waar je op moet letten tijdens het luisteren. Je kunt dan dus gericht luisteren.
  • Luister vervolgens goed naar het fragment en probeer het antwoord te ontdekken. Vaak geven de sprekers het antwoord meerdere keren in verschillende woorden, dus probeer goed geconcentreerd te luisteren.

Andere bezoekers keken ook naar: Leestoets Frans: hoe oefen ik hier voor?

​
Myrthe
​
 
​
 
​
 
​
Deze uitleg is geschreven door Myrthe.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp