Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Luistertoets Frans: hoe oefen ik hier goed voor?

Psst… goed luisteren! Er komt een luistertoets Frans aan! Om een luistertoets goed te maken, moet je wel meer kunnen dan alleen luisteren. “Wat dan?” hoor ik je denken. Lees het hier!

Om een luistertoets goed te maken, is het belangrijk om de vaardigheid te ontwikkelen om Frans goed te kunnen begrijpen. Bij een normale toets kun je enkele dagen van tevoren een boek pakken en jezelf voorbereiden op de toets, maar bij een luistertoets moet je een vaardigheid ontwikkelen en dat iets wat opgebouwd moet worden. Hoe meer je oefent, hoe groter deze vaardigheid wordt.

Luistertoets Frans

Er zijn veel manieren om de vaardigheid in het luisteren van Frans te verbeteren. Het is namelijk belangrijk om een goede woordenschat te hebben en om de tekst te begrijpen ondanks dat er snel gesproken wordt. Enkele manieren om dit te oefenen, zijn:

  • Televisie: Kijk en luister naar Franstalige programma’s.
  • DVD / Films: Laat de ondertiteling van een Franstalige film of serie weg of zet de ondertiteling in het Frans in plaats van Nederlands.
  • CD / muziek: Zoek bekende Franse liedjes en luister deze. Je kunt eventueel de songtekst erbij pakken en meelezen wat er gezongen wordt. Probeer te begrijpen wat er gezegd wordt en zoek eventueel woorden op. Misschien staat er ook wel een vertaling van de songtekst op het internet.
  • Internet: Kijk filmpjes die jij leuk vindt op YouTube en maak gebruik van sites die oefenmateriaal aanbieden.

Welke methode je ook kiest (het liefst meerdere natuurlijk!), is het erg belangrijk dat regelmatig oefent. Door iets vaker goed te oefenen word je er vanzelf beter in.

Tijdens de luistertoets

Het is belangrijk om uitgerust te zijn tijdens de luistertoets, omdat je je goed moet concentreren op de gesproken tekst. Als het kan, is het ook fijn als je de avond van tevoren of op de dag zelf voor de luistertoets nog wat Frans hebt gehoord. Dan zit je er al wat meer in.

  • Probeer tijdens de toets goed te luisteren naar de inleiding en te bedenken wat je al weet van het onderwerp.
  • Ook is het handig om de vraag en de antwoorden alvast te lezen voordat je gaat luisteren naar het fragment (in de pauzes), dan weet je waar je op moet letten tijdens het luisteren. Je kunt dan dus gericht luisteren.
  • Luister vervolgens goed naar het fragment en probeer het antwoord te ontdekken. Vaak geven de sprekers het antwoord meerdere keren in verschillende woorden, dus probeer goed geconcentreerd te luisteren.

Andere bezoekers keken ook naar: Leestoets Frans: hoe oefen ik hier voor?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Leestoets

Stappenplan luisteren

Uitspraak in het frans

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}