START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Scepticisme: wat is het en welke verschillende soorten zijn er?

Scepticisme komt vaak terug bij het vak Filosofie.

Wat houdt het precies in? Welke verschillende soorten zijn er?

Mr. Chadd legt het je uit!

scepticisme wat is het

Scepticisme is het idee dat er niets zeker is. Er zijn verschillende soorten scepticisme die aan verschillende dingen twijfelen.

Metafysisch scepticisme

Metafysisch scepticisme is het idee dat er niets bestaat. Hieraan wordt het werkelijkheidsprobleem gekoppeld. Dit betekent dat we niet weten wat de werkelijkheid is en of er wel een buitenwereld bestaat. Volgens metafysisch scepticisme moet er overal aan getwijfeld worden.

Epistemologisch scepticisme

Epistemologisch scepticisme zegt dat we geen kennis kunnen hebben, als er iets bestaat. Je kunt namelijk nooit zeker weten of onze waarnemingen kloppen. Je denkt bijvoorbeeld in dromen dat wat je daar meemaakt echt gebeurt. Er is geen manier om erachter te komen of je nu niet ook aan het dromen bent. Dit wordt het kennisprobleem genoemd.

Conceptueel scepticisme

Conceptueel scepticisme houdt in dat communicatie tussen verschillende mensen onmogelijk is. Dit is gekoppeld aan het probleem van andere geesten. We kunnen al onze eigen gedachten en ervaringen kennen, maar het is onmogelijk om hierover te communiceren met andere mensen. Een voorbeeld hiervan is dat je “au!” roept, omdat je pijn hebt. Je begrijpt wat pijn is, omdat je dat al eerder hebt meegemaakt. Er is alleen niemand op de hele wereld die precies jouw pijnervaringen heeft, dus kan ook niemand jouw pijn ervaren.

Even oefenen!

Leg alle drie soorten scepticisme in je eigen woorden uit. Gebruik niet meer dan 15 woorden per soort.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Emotie

A priori en a posteriori

Aristoteles

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!