fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Scepticisme komt vaak terug bij het vak Filosofie.

Wat houdt het precies in? Welke verschillende soorten zijn er?

Mr. Chadd legt het je uit!

scepticisme wat is het
Scepticisme is het idee dat er niets zeker is. Er zijn verschillende soorten scepticisme die aan verschillende dingen twijfelen.

Metafysisch scepticisme
Metafysisch scepticisme is het idee dat er niets bestaat. Hieraan wordt het werkelijkheidsprobleem gekoppeld. Dit betekent dat we niet weten wat de werkelijkheid is en of er wel een buitenwereld bestaat. Volgens metafysisch scepticisme moet er overal aan getwijfeld worden.


Epistemologisch scepticisme
Epistemologisch scepticisme zegt dat we geen kennis kunnen hebben, als er iets bestaat. Je kunt namelijk nooit zeker weten of onze waarnemingen kloppen. Je denkt bijvoorbeeld in dromen dat wat je daar meemaakt echt gebeurt. Er is geen manier om erachter te komen of je nu niet ook aan het dromen bent. Dit wordt het kennisprobleem genoemd.

Conceptueel scepticisme
Conceptueel scepticisme houdt in dat communicatie tussen verschillende mensen onmogelijk is. Dit is gekoppeld aan het probleem van andere geesten. We kunnen al onze eigen gedachten en ervaringen kennen, maar het is onmogelijk om hierover te communiceren met andere mensen. Een voorbeeld hiervan is dat je “au!” roept, omdat je pijn hebt. Je begrijpt wat pijn is, omdat je dat al eerder hebt meegemaakt. Er is alleen niemand op de hele wereld die precies jouw pijnervaringen heeft, dus kan ook niemand jouw pijn ervaren.

Even oefenen!
Leg alle drie soorten scepticisme in je eigen woorden uit. Gebruik niet meer dan 15 woorden per soort.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Judith.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp