Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Scepticisme: wat is het en welke verschillende soorten zijn er?

Scepticisme komt vaak terug bij het vak Filosofie.

Wat houdt het precies in? Welke verschillende soorten zijn er?

Mr. Chadd legt het je uit!

scepticisme wat is het

Scepticisme is het idee dat er niets zeker is. Er zijn verschillende soorten scepticisme die aan verschillende dingen twijfelen.

Metafysisch scepticisme

Metafysisch scepticisme is het idee dat er niets bestaat. Hieraan wordt het werkelijkheidsprobleem gekoppeld. Dit betekent dat we niet weten wat de werkelijkheid is en of er wel een buitenwereld bestaat. Volgens metafysisch scepticisme moet er overal aan getwijfeld worden.

Epistemologisch scepticisme

Epistemologisch scepticisme zegt dat we geen kennis kunnen hebben, als er iets bestaat. Je kunt namelijk nooit zeker weten of onze waarnemingen kloppen. Je denkt bijvoorbeeld in dromen dat wat je daar meemaakt echt gebeurt. Er is geen manier om erachter te komen of je nu niet ook aan het dromen bent. Dit wordt het kennisprobleem genoemd.

Conceptueel scepticisme

Conceptueel scepticisme houdt in dat communicatie tussen verschillende mensen onmogelijk is. Dit is gekoppeld aan het probleem van andere geesten. We kunnen al onze eigen gedachten en ervaringen kennen, maar het is onmogelijk om hierover te communiceren met andere mensen. Een voorbeeld hiervan is dat je “au!” roept, omdat je pijn hebt. Je begrijpt wat pijn is, omdat je dat al eerder hebt meegemaakt. Er is alleen niemand op de hele wereld die precies jouw pijnervaringen heeft, dus kan ook niemand jouw pijn ervaren.

Even oefenen!

Leg alle drie soorten scepticisme in je eigen woorden uit. Gebruik niet meer dan 15 woorden per soort.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Emotie

A priori en a posteriori

Aristoteles

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}