fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Aristoteles was een Griekse filosoof die na Plato en Socrates leefde.

Hoewel hij in sommige opzichten theorieën heeft ontwikkeld die op Plato’s ideeën leken, heeft hij ook veel eigen theorieën bedacht.

Mr. Chadd legt je in dit artikel zijn belangrijkste idee uit: de deugdethiek.

aristoteles wie was hij
Deugden
Aristoteles geloofde in deugden. Dit zijn bepaalde positieve eigenschappen die ideale mensen hebben. Een voorbeeld hiervan is “eerlijkheid”. Volgens Aristoteles zitten alle deugden tussen twee extremen in: tekorten en overschotten. Als je bijvoorbeeld te weinig eerlijkheid heb, dan ben je een leugenaar, maar als je teveel eerlijkheid bent, dan ben je te direct of bot. Volgens Aristoteles zijn er vier centrale deugden, deze worden ook wel de kardinale deugden genoemd. Dit zijn: verstandigheid, rechtvaardigheid, gematigdheid en moed.


Christelijke deugden
Ook in het Christendom vind je de deugden terug. In het katholieke geloof heb je bijvoorbeeld de zeven deugden. Dit zijn de vier kardinale deugden en daarnaast nog drie andere deugden: geloof, hoop en naastenliefde. Deze deugden zijn dus gebaseerd op de ideeën van Aristoteles. De zeven deugden worden ook gekoppeld aan de zeven hoofdzonden: hoogmoed, ijdelheid, lust, jaloezie, vraatzucht, woede en gemakzucht. Als je te weinig van de zeven deugden hebt, dan slaan deze door in de zeven hoofdzonden.

Oefenvraag
Bedenk drie deugden en daarbij het overschot en het tekort.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Judith.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp