Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Philosophy of mind: wat is dat precies?

Philosophy of mind of de filosofie van de geest houdt zich bezig met hoe de geest werkt.

Maar hoe werkt dit precies en wat voor ideeën zijn hierover?

Mr. Chadd legt het je uit!

philosophy of mind

In de filosofie bestaat het lichaam-geestprobleem. Dit probleem gaat wat de relatie tussen het lichaam en de geest precies is. Er zijn twee grote stromingen binnen dit probleem: het monisme en dualisme. Binnen deze stromingen zijn er nog ontzettend veel kleinere stromingen.

Dualisme

Het dualisme is het idee dat de lichaam en de geest twee aparte dingen zijn. Dat betekent dus dat er meer is dan alleen je eigen lichaam. Sommige dualisten geloven bijvoorbeeld dat je geest nog doorleeft nadat je overleden bent. Het idee erachter is dat je meer bent dan alleen je hersenen. Je identiteit, dus je “zelf”, is iets wat losstaat van de hersenen.

Dualisten zijn van mening dat tussen fysieke en mentale dingen andere eigenschappen hebben. Mentale gebeurtenissen hebben bijvoorbeeld bijna altijd iets subjectiefs, terwijl fysieke objecten dat niet hebben. Je kunt bijvoorbeeld van een tafel vaststellen wat de grootte daarvan is, maar kun je ditzelfde ook doen om te bepalen wat mooie muziek is? Deze subjectieve eigenschappen worden ook wel qualia genoemd. Dualisten zeggen dat deze qualia niet gebaseerd zijn op iets fysieks, maar dus alleen mentaal bestaan.

Monisme

Het monisme is het tegenovergestelde, die zegt dat er juist maar één substantie bestaat. Het meest voorkomende idee binnen het monisme zegt dat deze substantie fysiek bestaat. Dat betekent dus dat de qualia wel op iets fysisch gebaseerd zijn.

Het monisme gelooft dus dat de lichaam en geest niet twee aparte dingen zijn, maar dat dit allebei hetzelfde is. In dat geval zijn we dus niet meer dan onze hersenen. Als je dus doodgaat, dan is het dus niet zo dat er nog iets is wat doorleeft.

Even oefenen!

Wat zijn voordelen van dualisme? En van het monisme?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Wetenschappelijke en common-sense kennis

Impressies en ideeen

Scepticisme

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}