fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Philosophy of mind of de filosofie van de geest houdt zich bezig met hoe de geest werkt.

Maar hoe werkt dit precies en wat voor ideeën zijn hierover?

Mr. Chadd legt het je uit!

philosophy of mind
In de filosofie bestaat het lichaam-geestprobleem. Dit probleem gaat wat de relatie tussen het lichaam en de geest precies is. Er zijn twee grote stromingen binnen dit probleem: het monisme en dualisme. Binnen deze stromingen zijn er nog ontzettend veel kleinere stromingen.


Dualisme
Het dualisme is het idee dat de lichaam en de geest twee aparte dingen zijn. Dat betekent dus dat er meer is dan alleen je eigen lichaam. Sommige dualisten geloven bijvoorbeeld dat je geest nog doorleeft nadat je overleden bent. Het idee erachter is dat je meer bent dan alleen je hersenen. Je identiteit, dus je “zelf”, is iets wat losstaat van de hersenen.

Dualisten zijn van mening dat tussen fysieke en mentale dingen andere eigenschappen hebben. Mentale gebeurtenissen hebben bijvoorbeeld bijna altijd iets subjectiefs, terwijl fysieke objecten dat niet hebben. Je kunt bijvoorbeeld van een tafel vaststellen wat de grootte daarvan is, maar kun je ditzelfde ook doen om te bepalen wat mooie muziek is? Deze subjectieve eigenschappen worden ook wel qualia genoemd. Dualisten zeggen dat deze qualia niet gebaseerd zijn op iets fysieks, maar dus alleen mentaal bestaan.

Monisme
Het monisme is het tegenovergestelde, die zegt dat er juist maar één substantie bestaat. Het meest voorkomende idee binnen het monisme zegt dat deze substantie fysiek bestaat. Dat betekent dus dat de qualia wel op iets fysisch gebaseerd zijn.

Het monisme gelooft dus dat de lichaam en geest niet twee aparte dingen zijn, maar dat dit allebei hetzelfde is. In dat geval zijn we dus niet meer dan onze hersenen. Als je dus doodgaat, dan is het dus niet zo dat er nog iets is wat doorleeft.

Even oefenen!
Wat zijn voordelen van dualisme? En van het monisme?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Judith.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp