START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Philosophy of mind: wat is dat precies?

Philosophy of mind of de filosofie van de geest houdt zich bezig met hoe de geest werkt.

Maar hoe werkt dit precies en wat voor ideeën zijn hierover?

Mr. Chadd legt het je uit!

philosophy of mind

In de filosofie bestaat het lichaam-geestprobleem. Dit probleem gaat wat de relatie tussen het lichaam en de geest precies is. Er zijn twee grote stromingen binnen dit probleem: het monisme en dualisme. Binnen deze stromingen zijn er nog ontzettend veel kleinere stromingen.

Dualisme

Het dualisme is het idee dat de lichaam en de geest twee aparte dingen zijn. Dat betekent dus dat er meer is dan alleen je eigen lichaam. Sommige dualisten geloven bijvoorbeeld dat je geest nog doorleeft nadat je overleden bent. Het idee erachter is dat je meer bent dan alleen je hersenen. Je identiteit, dus je “zelf”, is iets wat losstaat van de hersenen.

Dualisten zijn van mening dat tussen fysieke en mentale dingen andere eigenschappen hebben. Mentale gebeurtenissen hebben bijvoorbeeld bijna altijd iets subjectiefs, terwijl fysieke objecten dat niet hebben. Je kunt bijvoorbeeld van een tafel vaststellen wat de grootte daarvan is, maar kun je ditzelfde ook doen om te bepalen wat mooie muziek is? Deze subjectieve eigenschappen worden ook wel qualia genoemd. Dualisten zeggen dat deze qualia niet gebaseerd zijn op iets fysieks, maar dus alleen mentaal bestaan.

Monisme

Het monisme is het tegenovergestelde, die zegt dat er juist maar één substantie bestaat. Het meest voorkomende idee binnen het monisme zegt dat deze substantie fysiek bestaat. Dat betekent dus dat de qualia wel op iets fysisch gebaseerd zijn.

Het monisme gelooft dus dat de lichaam en geest niet twee aparte dingen zijn, maar dat dit allebei hetzelfde is. In dat geval zijn we dus niet meer dan onze hersenen. Als je dus doodgaat, dan is het dus niet zo dat er nog iets is wat doorleeft.

Even oefenen!

Wat zijn voordelen van dualisme? En van het monisme?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Wetenschappelijke en common-sense kennis

Impressies en ideeen

Scepticisme

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!