START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Wetenschappelijke en common-sense kennis

Wetenschappelijke en common-sense kennis: wat is het verschil?

Common-sense kennis gebruik je in het dagelijkse leven, terwijl je wetenschappelijke kennis gebruikt als je bijvoorbeeld een verslag aan het schrijven bent.

Wil je weten wat wetenschappelijke en common-sense kennis precies inhouden? Lees dan dit artikel van Mr. Chadd!

wetenschappelijke en commonsense kennis

Common-sense kennis

Common-sense kennis is alle kennis die van het gezond verstand komt. Door ervaringen in je leven verwerf je deze kennis. Als je bijvoorbeeld wil gaan slapen, dan is het common-sense dat je in je bed gaat liggen en je ogen dicht doet. Common-sense kennis kost geen moeite en is makkelijk op te halen. Het nadeel van common-sense is dat het niet altijd ergens op gebaseerd is en dat je daardoor niet altijd zeker weet waarom iets zo is en of het eigenlijk wel waar is. Veel mensen geloven bijvoorbeeld dat verkoudheid wordt veroorzaakt door het koude weer, omdat in de winter meer mensen verkouden zijn. Dit is echter niet waar.

Wetenschappelijke kennis

Wetenschappelijke kennis is gebaseerd op feiten en wordt op een systematische manier verworven. Als je bijvoorbeeld voor een verslag onderzoek gaat doen, dan begin je met het verwerven van wetenschappelijke kennis. Wetenschappelijke kennis is toetsbaar, wat betekent dat je kunt testen of het ook echt waar is. Als je bijvoorbeeld wil weten of koud weer verkoudheid veroorzaakt, dan kun je een experiment ontwikkelen waardoor je erachter kunt komen of dit ook echt waar is. Wetenschappelijke kennis kan gebaseerd zijn op common-sense kennis. Als je je bijvoorbeeld gaat afvragen of common-sense kennis wel echt waar is, dan kun je door dit te onderzoeken wetenschappelijke kennis verwerven.

Test jezelf!

Bedenk nog een voorbeeld van common-sense kennis en van wetenschappelijke kennis.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Scepticisme

Empirische cyclus

Normen en waarden

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!