fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Empirische cyclus: wat is dat?

In de filosofie wordt wel eens gesproken over de empirische cyclus.

Wat houdt dit begrip precies in? Lees snel verder en je weet het antwoord!

Door de tijd heen is er steeds meer kennis over de wereld om ons heen. Dit is opgedeeld in bepaalde wetenschapsgebieden. Sommige onderzoeken vielen vroeger in hetzelfde wetenschapsgebied, maar doordat er meer over bekend werd is het opgedeeld in verschillende delen. Door de veel verschillende wetenschapsgebieden was er de vraag naar een algemene methode dat voor alle wetenschappen gebruikt kan worden om de hypotheses het beste te testen.
empirische cyclus
Empirische cyclus
Een model hiervoor is de empirische cyclus. Dit bestaat uit 5 stappen. Een beginsel van deze empirische methode is dat alle bevinden gebaseerd zijn op de resultaten van experimenten, in tegenstelling tot een conclusie die (gedeeltelijk) ondersteund is door een theoretisch model.

Het gaat als volgt: er heeft een waarneming plaatsgevonden waar nog geen verklaring voor is. Dit initieert een verlangen naar een theorie die deze gebeurtenis wél kan beschrijven. De tweede stap is om uit deze ervaring een algemene wetmatigheid te induceren. Je ziet bijvoorbeeld een groene auto en dan maak je de stelling dat alle auto’s groen zijn. De waarneming gaat over een enkel geval en er wordt een stelling gemaakt over alle situatie. Vanuit deze wetmatigheid kan een hypothese gevormd worden. Deze stap wordt de deductie genoemd, omdat er vanuit een algemene stelling een eigenschap over een enkele situatie wordt geformuleerd. Een hypothese over onze auto’s kan zijn: ”Als ik een auto tegenkom, dan zal deze groen zijn.” Vervolgens moet deze hypothese getest worden in de praktijk. Als je verder over straat loopt zullen we andere auto’s tegenkomen. We kunnen gaan bijhouden welke kleuren we hoe vaak zien. Met deze gegevens kunnen we een conclusie trekken over onze hypothese. Bij deze laatste stap evalueren we ons experiment door middel van verificatie of falsificatie. Waar nodig kunnen we nog opnieuw beginnen met de cyclus, want we hebben mogelijk een nieuwe observatie die leidt tot een nieuwe theorie.

Zo werkt de app

In het kort kan dit samengevat worden in de volgende stappen:

  1. Observatie
  2. Inductie: van een waarneming tot een algemene theorie
  3. Deductie: een hypothese formuleren over de verwachting bij een volgende waarneming.
  4. Toetsen: de waarneming reproduceren en de bevindingen bijhouden.
  5. Evaluatie: de theorie verifiëren of falsifiëren aan de hand van het experiment.

Oefenvraag
Kies zelf eens een waarneming die je wel eens hebt meegemaakt en ga aan de hand van deze waarneming is door de stappen van de empirische cyclus heen.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Maurice.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp