START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Feit en theorie: wat is het verschil precies?

Feit en theorie: wat is het verschil precies?

In de wetenschapsfilosofie worden feiten en theorieën allebei gebruikt, maar de begrippen betekenen toch allebei iets anders.

Wil je weten wat het verschil precies is? Lees dan dit artikel van Mr. Chadd.

feit en theorie wat is het verschil

Feit

Feiten zijn dingen die vaststaan. Deze zijn bewezen en hierdoor weet je zeker dat ze kloppen. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen dat de zin “het gras is groen” feitelijk is. Vanuit feiten kun je kennis opbouwen. Wil je weten wat kennis precies is, kijk dan even bij dit artikel .

Sommige filosofen, zoals Hume, geloven dat we nooit zeker kunnen weten of iets echt waar is. Je kunt bijvoorbeeld niet zeker weten of je huis er nog staat als je hem niet op dat moment ziet. De kans dat je huis ineens verdwijnt is misschien niet heel groot, maar dat betekent niet dat de kans helemaal niet bestaat.

Theorie

Een theorie wordt vaak bedacht om verschillende waarnemingen te verklaren. Tijdens de Copernicaanse revolutie werd er bijvoorbeeld een theorie bedacht die beter bij sommige waarnemingen paste dan de vorige. De Copernicaanse revolutie vond plaats toen het idee dat de aarde om de zon draaide het idee dat de zon om de aarde draaide verving. De heliocentrische theorie kon bepaalde waarnemingen gemakkelijker verklaren dan het geocentrische wereldbeeld dat daarvoor bekend was.

Test jezelf!

Wat is een theorie precies? En een feit? Kun je het verschil hiertussen uitleggen?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Ethiek

Kennis en kunde

Hermeneutiek

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!