fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Feit en theorie: wat is het verschil precies?

In de wetenschapsfilosofie worden feiten en theorieën allebei gebruikt, maar de begrippen betekenen toch allebei iets anders.

Wil je weten wat het verschil precies is? Lees dan dit artikel van Mr. Chadd.

feit en theorie wat is het verschil
Feit
Feiten zijn dingen die vaststaan. Deze zijn bewezen en hierdoor weet je zeker dat ze kloppen. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen dat de zin “het gras is groen” feitelijk is. Vanuit feiten kun je kennis opbouwen. Wil je weten wat kennis precies is, kijk dan even bij dit artikel.

Sommige filosofen, zoals Hume, geloven dat we nooit zeker kunnen weten of iets echt waar is. Je kunt bijvoorbeeld niet zeker weten of je huis er nog staat als je hem niet op dat moment ziet. De kans dat je huis ineens verdwijnt is misschien niet heel groot, maar dat betekent niet dat de kans helemaal niet bestaat.


Theorie
Een theorie wordt vaak bedacht om verschillende waarnemingen te verklaren. Tijdens de Copernicaanse revolutie werd er bijvoorbeeld een theorie bedacht die beter bij sommige waarnemingen paste dan de vorige. De Copernicaanse revolutie vond plaats toen het idee dat de aarde om de zon draaide het idee dat de zon om de aarde draaide verving. De heliocentrische theorie kon bepaalde waarnemingen gemakkelijker verklaren dan het geocentrische wereldbeeld dat daarvoor bekend was.

Test jezelf!
Wat is een theorie precies? En een feit? Kun je het verschil hiertussen uitleggen?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Judith.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp