Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Feit en theorie: wat is het verschil precies?

Feit en theorie: wat is het verschil precies?

In de wetenschapsfilosofie worden feiten en theorieën allebei gebruikt, maar de begrippen betekenen toch allebei iets anders.

Wil je weten wat het verschil precies is? Lees dan dit artikel van Mr. Chadd.

feit en theorie wat is het verschil

Feit

Feiten zijn dingen die vaststaan. Deze zijn bewezen en hierdoor weet je zeker dat ze kloppen. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen dat de zin “het gras is groen” feitelijk is. Vanuit feiten kun je kennis opbouwen. Wil je weten wat kennis precies is, kijk dan even bij dit artikel .

Sommige filosofen, zoals Hume, geloven dat we nooit zeker kunnen weten of iets echt waar is. Je kunt bijvoorbeeld niet zeker weten of je huis er nog staat als je hem niet op dat moment ziet. De kans dat je huis ineens verdwijnt is misschien niet heel groot, maar dat betekent niet dat de kans helemaal niet bestaat.

Theorie

Een theorie wordt vaak bedacht om verschillende waarnemingen te verklaren. Tijdens de Copernicaanse revolutie werd er bijvoorbeeld een theorie bedacht die beter bij sommige waarnemingen paste dan de vorige. De Copernicaanse revolutie vond plaats toen het idee dat de aarde om de zon draaide het idee dat de zon om de aarde draaide verving. De heliocentrische theorie kon bepaalde waarnemingen gemakkelijker verklaren dan het geocentrische wereldbeeld dat daarvoor bekend was.

Test jezelf!

Wat is een theorie precies? En een feit? Kun je het verschil hiertussen uitleggen?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Ethiek

Kennis en kunde

Hermeneutiek

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}