START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Hermeneutiek: wat houdt dat precies in?

Hermeneutiek houdt zich bezig met het interpreteren van teksten.

Dit gaat bijvoorbeeld om religieuze of rechterlijke teksten. Wil je weten hoe dit precies werkt?

Lees dan dit artikel van Mr. Chadd!

hermeneutiek wat houdt dat in

Hermeneutiek is ontstaan door de Griekse schrijver Homerus. Hij gebruikte dit om boodschappen van de Griekse goden te interpreteren. Hij geloofde dat de god Hermes berichten van de goden aan de mensen gaf en dat het vervolgens de taak van mensen was om deze boodschappen te interpreteren. Ook later in het christendom werd hermeneutiek gebruikt om bijvoorbeeld de Bijbel op de juiste manier te interpreteren.

Later werd er aan hermeneutiek een nieuwe betekenis gekoppeld. Door onder andere de filosofen Schleiermacher en Dilthey werd hermeneutiek gebruikt om erachter te komen hoe andere mensen denken en voelen. Hierbij werd de betekenis van gedrag en van teksten belangrijker.

In hermeneutiek hebben woorden en ideeën geen vaste betekenis, maar dit hangt af van de context. Als je precies wil weten wat een bepaald woord betekent, dan zou je alle mogelijke betekenissen en contexten moeten kennen. Dit is bij veel woorden onmogelijk doordat er een oneindig aantal mogelijkheden is.

In de hermeneutiek heb je een hermeneutische cirkel. Die leidt van een algemene naar een specifieke betekenis en vervolgens weer naar een algemene betekenis leiden. Dit heb je bijvoorbeeld als je een boek leest. Hoe je het boek leest, wordt beïnvloed door je ideeën over het boek en door de hoofdstukken die je al gelezen hebt. De hoofdstukken die je hebt gelezen beïnvloeden vervolgens wat je denkt over het hele boek.

Oefenvraag

Kun je een toepassing bedenken voor hermeneutiek?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Plato

Trilemma van Agrippa: hoe werkt dit precies?

De Duhem-Quinestelling

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!