fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Hermeneutiek houdt zich bezig met het interpreteren van teksten.

Dit gaat bijvoorbeeld om religieuze of rechterlijke teksten. Wil je weten hoe dit precies werkt?

Lees dan dit artikel van Mr. Chadd!

hermeneutiek wat houdt dat in
Hermeneutiek is ontstaan door de Griekse schrijver Homerus. Hij gebruikte dit om boodschappen van de Griekse goden te interpreteren. Hij geloofde dat de god Hermes berichten van de goden aan de mensen gaf en dat het vervolgens de taak van mensen was om deze boodschappen te interpreteren. Ook later in het christendom werd hermeneutiek gebruikt om bijvoorbeeld de Bijbel op de juiste manier te interpreteren.

Later werd er aan hermeneutiek een nieuwe betekenis gekoppeld. Door onder andere de filosofen Schleiermacher en Dilthey werd hermeneutiek gebruikt om erachter te komen hoe andere mensen denken en voelen. Hierbij werd de betekenis van gedrag en van teksten belangrijker.


In hermeneutiek hebben woorden en ideeën geen vaste betekenis, maar dit hangt af van de context. Als je precies wil weten wat een bepaald woord betekent, dan zou je alle mogelijke betekenissen en contexten moeten kennen. Dit is bij veel woorden onmogelijk doordat er een oneindig aantal mogelijkheden is.

In de hermeneutiek heb je een hermeneutische cirkel. Die leidt van een algemene naar een specifieke betekenis en vervolgens weer naar een algemene betekenis leiden. Dit heb je bijvoorbeeld als je een boek leest. Hoe je het boek leest, wordt beïnvloed door je ideeën over het boek en door de hoofdstukken die je al gelezen hebt. De hoofdstukken die je hebt gelezen beïnvloeden vervolgens wat je denkt over het hele boek.

Oefenvraag
Kun je een toepassing bedenken voor hermeneutiek?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Judith.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp