Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Hermeneutiek: wat houdt dat precies in?

Hermeneutiek houdt zich bezig met het interpreteren van teksten.

Dit gaat bijvoorbeeld om religieuze of rechterlijke teksten. Wil je weten hoe dit precies werkt?

Lees dan dit artikel van Mr. Chadd!

hermeneutiek wat houdt dat in

Hermeneutiek is ontstaan door de Griekse schrijver Homerus. Hij gebruikte dit om boodschappen van de Griekse goden te interpreteren. Hij geloofde dat de god Hermes berichten van de goden aan de mensen gaf en dat het vervolgens de taak van mensen was om deze boodschappen te interpreteren. Ook later in het christendom werd hermeneutiek gebruikt om bijvoorbeeld de Bijbel op de juiste manier te interpreteren.

Later werd er aan hermeneutiek een nieuwe betekenis gekoppeld. Door onder andere de filosofen Schleiermacher en Dilthey werd hermeneutiek gebruikt om erachter te komen hoe andere mensen denken en voelen. Hierbij werd de betekenis van gedrag en van teksten belangrijker.

In hermeneutiek hebben woorden en ideeën geen vaste betekenis, maar dit hangt af van de context. Als je precies wil weten wat een bepaald woord betekent, dan zou je alle mogelijke betekenissen en contexten moeten kennen. Dit is bij veel woorden onmogelijk doordat er een oneindig aantal mogelijkheden is.

In de hermeneutiek heb je een hermeneutische cirkel. Die leidt van een algemene naar een specifieke betekenis en vervolgens weer naar een algemene betekenis leiden. Dit heb je bijvoorbeeld als je een boek leest. Hoe je het boek leest, wordt beïnvloed door je ideeën over het boek en door de hoofdstukken die je al gelezen hebt. De hoofdstukken die je hebt gelezen beïnvloeden vervolgens wat je denkt over het hele boek.

Oefenvraag

Kun je een toepassing bedenken voor hermeneutiek?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Plato

Trilemma van Agrippa: hoe werkt dit precies?

De Duhem-Quinestelling

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}