fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Trilemma van Agrippa: hoe werkt dit precies?

Het trilemma van Agrippa stelt elke waarheid ter discussie.

Je kan dus nooit zeker weten of een waarheid ook echt klopt. Hoe dit precies werkt, legt Mr. Chadd voor je uit!

trilemma van agrippa
Het trilemma van Agrippa of het Münchhausentrilemma zegt dat elke vorm van redeneren niet klopt. Je komt volgens dit trilemma namelijk altijd vast te lopen. Als je wil bewijzen dat iets echt klopt kom je volgens het trilemma van Agrippa altijd uit bij één van de volgende drie mogelijkheden:

  • Het regressie-probleem
  • Een axioma
  • Een cirkelredenering


Regressie-probleem
Als je wil laten zien dat je stelling waar is zoek je daar een argument voor. Dat argument kun je weer ondersteunen met een nieuw argument. Volgens het regressie-probleem kun je dat tot in het oneindige blijven doen. Daarom kun je dus nooit bewijzen dat stelling klopt. In de oudheid dachten ze bijvoorbeeld dat de wereld de rug van een gigantische schildpad was. Als je je dan afvraagt waar die schildpad dan op staat, dan zou je kunnen zeggen dat die weer op een andere schildpad staat. Je komt hierdoor alleen in een oneindig proces te zitten en je zult dus nooit een antwoord vinden.

Zo werkt de app

Axioma
Een axioma is een niet aantoonbare aanname. Je kan dus niet aantonen dat iets klopt. Hierdoor kun je dus niet bewijzen dat iets waar is. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat de aarde is ontstaan doordat hij gecreëerd is door God. Het is alleen niet te bewijzen of er een God is. Je hebt dus dan wel een antwoord op de vraag gegeven, maar het is onmogelijk om te zeggen of dit antwoord ook waar is.

Cirkelredenering
Bij een cirkelredenering bewijs je iets door een eerder genoemd bewijs te gebruiken. Vaak wordt het bewijs alleen op een andere manier gezegd. Bijvoorbeeld: “Ik vind het niet aardig, want ik mag hem niet.”, je zegt eigenlijk twee keer hetzelfde.

Volgens Agrippa kom je bij elke vorm van redeneren uiteindelijk op één van deze drie vormen uit. Als je lang genoeg doorvraagt, dan zul je altijd zien dat er geen redenering is die klopt volgens hem.

Test jezelf met deze oefenvraag:
Kun je zelf nog een voorbeeld bedenken van elke vorm van redeneren?


Yanick

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Yanick.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp