START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

De Duhem-Quinestelling: wat houdt die precies in?

De Duhem-Quinestelling: wat houdt die precies in?

De Duhem-Quinestelling is een theorie in de wetenschapsfilosofie.

Hoe werkt hij precies? Mr. Chadd legt het je uit.

de duhem quinestelling

Uitleg

De Duhem-Quinestelling zegt dat het niet mogelijk is een afzonderlijke hypothese te toetsen. Volgens de theorie maakt elke hypothese onderdeel uit van een veel groter netwerk van hypotheses, ook wel web of belief genoemd. Hierdoor is het niet duidelijk welke hypothese er precies getest wordt. Als je een bepaalde theorie wil testen, dan veronderstel je daar altijd bepaalde dingen bij. Je kunt dus wel een groep hypothesen testen, maar nooit een hypothese in z’n eentje.

Voorbeeld

Als je bijvoorbeeld de hypothese “van videogames spelen, worden kinderen agressiever” wil testen, dan zou het kunnen dat je ontdekt dat kinderen die vaak videogames spelen vaker anderen schoppen en slaan. Je weet hierbij alleen niet of dit komt door de videospelletjes of door iets anders. Het zou namelijk ook zo kunnen zijn dat ouders die hun kinderen niet genoeg aandacht geven, zorgt voor kinderen die agressiever worden en die veel videospelletjes spelen. Beide dingen hebben in dat geval een gezamenlijke oorzaak in plaats van dat de één de ander veroorzaakt.

Zo werkt de app

Even oefenen…

Stel: je wil onderzoeken of slechte weersomstandigheden invloed hebben op de reistijd van Jan, die iedere dag 10 km naar school fietst. De Duhem-Quinestelling zegt dat je deze individuele hypothese niet kan onderzoeken, omdat er nog andere factoren/hypothesen meespelen.

Noem minimaal 3 van zulke factoren die, naast slecht weer, ook invloed kunnen hebben op de reistijd van Jan.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Trillemma van Agrippa

Intrinsieke of instrumentele waarden

Kennis en kunde

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!