fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

De Duhem-Quinestelling: wat houdt die precies in?

De Duhem-Quinestelling is een theorie in de wetenschapsfilosofie.

Hoe werkt hij precies? Mr. Chadd legt het je uit.

de duhem quinestelling
Uitleg
De Duhem-Quinestelling zegt dat het niet mogelijk is een afzonderlijke hypothese te toetsen. Volgens de theorie maakt elke hypothese onderdeel uit van een veel groter netwerk van hypotheses, ook wel web of belief genoemd. Hierdoor is het niet duidelijk welke hypothese er precies getest wordt. Als je een bepaalde theorie wil testen, dan veronderstel je daar altijd bepaalde dingen bij. Je kunt dus wel een groep hypothesen testen, maar nooit een hypothese in z’n eentje.

Voorbeeld
Als je bijvoorbeeld de hypothese “van videogames spelen, worden kinderen agressiever” wil testen, dan zou het kunnen dat je ontdekt dat kinderen die vaak videogames spelen vaker anderen schoppen en slaan. Je weet hierbij alleen niet of dit komt door de videospelletjes of door iets anders. Het zou namelijk ook zo kunnen zijn dat ouders die hun kinderen niet genoeg aandacht geven, zorgt voor kinderen die agressiever worden en die veel videospelletjes spelen. Beide dingen hebben in dat geval een gezamenlijke oorzaak in plaats van dat de één de ander veroorzaakt.

Zo werkt de app

Even oefenen…
Stel: je wil onderzoeken of slechte weersomstandigheden invloed hebben op de reistijd van Jan, die iedere dag 10 km naar school fietst. De Duhem-Quinestelling zegt dat je deze individuele hypothese niet kan onderzoeken, omdat er nog andere factoren/hypothesen meespelen.
Noem minimaal 3 van zulke factoren die, naast slecht weer, ook invloed kunnen hebben op de reistijd van Jan.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Judith.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp