Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

De Duhem-Quinestelling: wat houdt die precies in?

De Duhem-Quinestelling: wat houdt die precies in?

De Duhem-Quinestelling is een theorie in de wetenschapsfilosofie.

Hoe werkt hij precies? Mr. Chadd legt het je uit.

de duhem quinestelling

Uitleg

De Duhem-Quinestelling zegt dat het niet mogelijk is een afzonderlijke hypothese te toetsen. Volgens de theorie maakt elke hypothese onderdeel uit van een veel groter netwerk van hypotheses, ook wel web of belief genoemd. Hierdoor is het niet duidelijk welke hypothese er precies getest wordt. Als je een bepaalde theorie wil testen, dan veronderstel je daar altijd bepaalde dingen bij. Je kunt dus wel een groep hypothesen testen, maar nooit een hypothese in z’n eentje.

Voorbeeld

Als je bijvoorbeeld de hypothese “van videogames spelen, worden kinderen agressiever” wil testen, dan zou het kunnen dat je ontdekt dat kinderen die vaak videogames spelen vaker anderen schoppen en slaan. Je weet hierbij alleen niet of dit komt door de videospelletjes of door iets anders. Het zou namelijk ook zo kunnen zijn dat ouders die hun kinderen niet genoeg aandacht geven, zorgt voor kinderen die agressiever worden en die veel videospelletjes spelen. Beide dingen hebben in dat geval een gezamenlijke oorzaak in plaats van dat de één de ander veroorzaakt.

Zo werkt de app

Even oefenen…

Stel: je wil onderzoeken of slechte weersomstandigheden invloed hebben op de reistijd van Jan, die iedere dag 10 km naar school fietst. De Duhem-Quinestelling zegt dat je deze individuele hypothese niet kan onderzoeken, omdat er nog andere factoren/hypothesen meespelen.

Noem minimaal 3 van zulke factoren die, naast slecht weer, ook invloed kunnen hebben op de reistijd van Jan.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Trillemma van Agrippa

Intrinsieke of instrumentele waarden

Kennis en kunde

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}